Scroll Top

Ngo’s voedseldwingelandij via de supermarkten

85 NgoÔÇÖs voedsel┬¡dwingelandij via de super┬¡markten
Ngo’s voedseldwingelandij via de supermarkten

J. Verschoor

Al sinds jaren worden Nederlandse supermarkten bestookt door minuscule actiegroepen, die zich uitgeven voor ngo’s die zich voordoen als vertegenwoordigers van de meer deugdelijke burgers. In werkelijkheid willen ze de burgers voorschrijven wat ze mogen kopen bij de supermarkt en wat ze mogen nuttigen. De strijd om de wereldmacht begint in de huiskamer, aan de eettafel. Hier manifesteert zich bijvoorbeeld Wakker Dier. De macht en rijkdom van deze ngo is onbegrensd, zoals blijkt uit de onstuitbare stroom van door hen betaalde reclamespotjes. Erger nog, de actiegroep deelt beloningen en strafpunten uit. Het is ‘naming and shaming,’ flauwekul allemaal, maar reputatieschade kan verwoestend uitwerken op de hierdoor getroffen bedrijven. Zo is Wakker Dier na jarenlang ageren erin geslaagd haar heerschappij te vestigen over Albert Heijn, die met 37% marktaandeel de grootste supermarktketen is in het land.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Albert Heijn krijgt een pluim, omdat het bedrijf zich behulpzaam opstelt bij het propageren van plantaardig voedsel. AH heeft het assortiment uitgebreid met vegetarisch vlees, vegetarische vis en plantaardige smeerworst. Ook heeft Albert Heijn vorige maand alle verkoop van tabak in de ban gedaan, als aanloop naar toekomstige beperkingen en de overstap naar staatswinkels waar rookwaren uitsluitend op vertoon van digitale distributiebonnen te koop zullen zijn.

Daarentegen krijgt Jumbo, de op één na grootste keten – marktaandeel 21% – straf. Als een schoolkind wordt dit immense bedrijf bestraffend toegesproken door Wakker Dier. Het misnoegen van deze ngo is opgewekt omdat Jumbo ‘zonder schaamte’ ongegeneerd echt vlees verkoopt. Weliswaar heeft Jumbo moeten beloven dat in 2030 het aandeel aan dierlijke vetten zal dalen tot 40%. Toch blijft Wakker Dier gepikeerd, omdat Jumbo weigert zich vast te leggen op tussentijdse streefcijfers. Honend heeft Wakker Dier het over ‘aansmeren van vlees’ aan de klant. Deze puberale stemmingmakerij is niet ongevaarlijk, de toon is gezet en via de uitgestrooide propaganda wordt mensen wijsgemaakt dat er iets heel ergs aan de hand moet zijn bij Jumbo.

Intussen blijft Wakker Dier buiten schot, en de aangevallen ondernemer is weerloos. De Nederlandse rechtspraak stelt zich altijd welwillend op tegenover rijke ngo’s. Zo ontvangt Wakker Dier een jaarlijkse subsidie van € 500.000 van de Postcode Loterij. Soms komt er nog meer geld. Zo gaf de Postcode Loterij in 2019 een bedrag van € 1.375.000 aan Wakker Dier, voor een specifieke actie om mensen wijs te maken dat ze moeten afzien van vleesconsumptie. Een buitensporige actie: de Reclame Code Commissie veroordeelde de oproep tot Eet-Geen-Dierendag als “oneerlijk en misleidend”.

Begin 2024 was er de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Dit evenement trok voor het tweede opeenvolgende jaar weinig deelnemers, maar de lijst ervan bleef beangstigend. Onder hen waren ditmaal Jumbo, Hello Fresh en Coop. Ook zijn er twee prominente WEF-deelnemers bij betrokken: de Zweedse meubelgigant IKEA en de levensmiddelenfirma Picnic, eigendom van Bill Gates, die hard bezig is zijn greep op de wereldvoedselvoorziening te verstevigen. Zo wordt de link met de geplande ‘15-minuten-steden’ die wereldwijd door het WEF worden gepromoot, helder.

– Het artikel gaat verder onder de afbeelding –

85 NgoÔÇÖs voedsel┬¡dwingelandij via de super┬¡markten

De lobby-organisatie van de supermarkten heet CBL, Centraal Bureau Levensmiddelen, gevestigd in Leidschendam. Albert Heijn voert er de boventoon, en geeft veelal verstandige adviezen aan de leden: geen partij kiezen, neutraal en vriendelijk blijven. Vandaar ook de ruimte die wordt geboden aan lastpakken als de actievoerders van Lekker Dier. Intussen speelt zich in alle stilte een ware revolutie af. De consument mag foeteren over prijsstijgingen, 15% in 2022 en 10% in 2023. De klanten mogen klagen dat de supermarkten hebben geprofiteerd van de chaos die Rutte met zijn valse coronacrisis heeft veroorzaakt, maar het CBL zwijgt hierover. Een verdienste van het CBL is de reactie op een mededeling enkele jaren terug van de WHO, die inhield dat rood vlees kankerverwekkend is. Het CBL liet weten dat de Nederlander trouw blijft aan zijn/haar gehaktbal.

Feit is dat een groot deel van de prijsstijgingen (€ 1.500 voor boodschappen en € 5.000 voor energie per jaar) is veroorzaakt door hogere belastingen en accijnzen. Vooral tabak, suiker en snoep werden in 2023 duurder. De consument hield de hand op de knip. Er werd vooral bezuinigd op buitenshuis eten. Er was nauwelijks onvrede, veel consumenten gaven de schuld aan Poetin. De mensen troostten zich met de gedachte dat het leven in Nederland nog steeds zo goed is. Er werd niet verder nagedacht. Dat Jumbo in Groningen (weinig concurrentie) hogere prijzen rekent dan in de Randstad, bleef lange tijd onopgemerkt. Het CBL zal de schuld van de kolossale prijsstijgingen niet snel bij de overheid leggen. De giga-winsten van de supermarkten (€ 1,2 miljard winst voor Albert Heijn in 2023) wekten verbazing, maar geen verontwaardiging op. Albert Heijn kan een onverhoopte volkswoede makkelijk afwenden door erop te wijzen dat het bedrijf twee derde van zijn winst ontleent aan zijn duizenden filialen in Amerika. Men kan het Albert Heijn niet kwalijk nemen dat het bedrijf profiteert van de hogere dollarkoers.

Onderwijl worden de interieurs van de vestigingen van Albert Heijn, Jumbo en anderen in hoog tempo verbouwd. De schappen zijn steeds verder uit elkaar geplaatst, de gangen zijn verbreed en er is controle op alles en iedereen. Dat gebeurt geruisloos. De service-balies bij de ingang, waar vriendelijke dames of heren gewillig hielpen bij het vinden van producten, bij wie je rookwaren kon kopen en met wie je een praatje kon maken, zijn verdwenen. Ook staan er allang geen medewerkers meer op de groente-afdeling of slagerij (zoals in Duitsland). Het lijkt of de supermarkten alle menselijke communicatie willen uitbannen. Overal in de kille supermarkten hangen camera’s, die vooruitlopen op gezichtsherkenning en controle. Van iedere klant kan binnenkort worden nagegaan wat hij of zij precies koopt, en ook of het gekochte artikel kan leiden tot schade aan het milieu.

Het aantal ketens daalt; vorig jaar kreeg Albert Heijn van de toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) toestemming de supermarkten van Jan Linders (in Brabant en Limburg) over te nemen. Eerder waren de ketens van EMTR, C1000, EDAH en Super De Boer verdwenen. De schaalvergroting zet door, de toekomst is aan de gemechaniseerde en gerobotiseerde distributiecentra, waarvan alleen reuzen als Albert Heijn of Jumbo de kosten kunnen financieren.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

De indruk is dat de grote supermarkten na jaren van extreme prijsstijgingen het thans rustiger aan doen. Ze hebben hun kassen tijdens de corona-crisis flink gespekt. Het CBL adviseert kennelijk dat er een grens in zicht is. Misschien ook omdat de medische zorguitgaven jaarlijks stijgen met 8%.

Vanzelfsprekend is de agitatie tegen de consumptie van vlees onderdeel van een groter geheel. De Nederlandse supermarkten, die thans worden verbouwd tot sombere holen, zijn net zo nauw gekoppeld aan de plannen van het WEF als de ngo’s. Hun gemeenschappelijke doel is vernietiging van de aanvoerlijnen en het opleggen van een volgzame levensstijl aan een van haar mobiliteit beroofde bevolking.

Het is een scenario ontworpen om de hele wereld te gaan omvatten. Zo hebben in februari 2024 de eerste bewoners hun intrek genomen in Tempe, een studentenwijk in Phoenix, Arizona. De nieuwe wijk bestaat uit tientallen blokken van vier verdiepingen, zwart geschilderd, alles dicht opeengepakt. Het is de eerste 15-minuten-stad in de VS, ontworpen in samenspraak met het Britse Oxford waar eveneens een 15-minuten-stad wordt gebouwd, in weerwil van aanhoudende protesten van de bevolking. De ontwerpers van Tempe noemen ook Amsterdam als voorbeeld. Voor auto’s is Tempe verboden gebied, het lijkt alsof Halsema er is neergestreken. Het vervoer in Tempe is per fiets. Niemand daar komt op de gedachte dat fietsen moeiteloos gestolen kunnen worden. Wie zijn toevlucht moet nemen tot lopen, loopt gevaar in de verzengende hitte van Phoenix, een onrustige megastad met anderhalf miljoen inwoners en ruim honderd moorden per jaar, gelegen in het midden van de Sonora-woestijn, nabij de grens met Mexico.

Binnen Tempe is sinds 2020 een vijf km lange trambaan in bedrijf, bereden door zes pseudo-ouderwetse trammetjes, geleverd door Brookville, een kleine fabriek in de VS. Tramreizigers moeten rekening houden met wachttijden van vijftien minuten. Voor de verbinding met het stadscentrum is er het sneltramnet, 46 km lang, met 75 moderne, betrouwbare rijtuigen, geleverd door het Japanse Kinki Sharyo en het Duitse Siemens. De trammetjes van Brookville staan niet in verbinding met de sneltrams, dus dat betekent wachten en overstappen. Het illustreert de tomeloze arrogantie van de 15-minuten-stedenplanners die niet in woon- en reizigerscomfort geloven.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.