Scroll Top

Kort onderbelicht nieuws: Turkije

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Kort onderbelicht nieuws: Turkije

Karel van Wolferen

Te midden van politieke instabiliteit, economische onrust, oorlogen en oorlogsdreiging bevindt Turkije zich in een uiterst oncomfortabele situatie. Haar op het Westen georiënteerde neoliberale economie doet het uiterst slecht. Huidige programma’s gebaseerd op import en hedgefondsen stevenen af op een volledig faillissement. Tegelijk richt de politiek zich op een religieus totalitarisme. Na de lokale verkiezingen is het plan van regeringspartij AKP om haar macht met een nieuwe grondwet te consolideren. Een draai naar de VS en nieuwe concessies om hiervoor toestemming te krijgen van het westerse systeem, liggen dan in het verschiet.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De rol die na de Tweede Wereldoorlog aan Turkije werd toebedeeld was die van een voorpost in het westerse kamp. NAVO-lidmaatschap en een douane-unie met de EU maakten het een afhankelijk land. Het moest afwijken van Atatürks doel van een moderne beschaving. Periodieke doorbraken werden onderdrukt door militaire en militie-elementen in de NAVO-gelederen die de staat konden overnemen, zoals werd gezien met de militaire staatsgrepen van 12 maart 1971 en 12 september 1980. De op geld beluste zakenwereld, die niet verder kon gaan dan de vervulling van een Westerse agentschapsrol, was de voornaamste voorstander van dit systeem. De tweede rol die de VS na 1980 aan Turkije toekende, was die van een gematigde islam. Het politieke, maatschappelijke en culturele systeem was bedoeld om religieus te zijn en ervoor te zorgen dat Turkije onderontwikkeld bleef en bestuurd kon worden door een enkele autoriteit. Turkije werd een schip dat moest proberen te varen met een zogenaamd ‘evenwichtig’ buitenlands beleid in een onrustige omgeving.

Maar de wereld rondom Turkije is radicaal veranderd, en verandert in hoog tempo verder. De Israëlische genocide in de Gazastrook kan uitgroeien tot een regionale oorlog. De EU lijkt zich suïcidaal voor te bereiden op een regelrechte oorlog tegen Rusland onder de paraplu van de NAVO, waar Turkije lid van is. Deze crises houden het potentieel in voor een reeks kettingreacties die voor Turkije in West-Azië grote problemen zullen veroorzaken. We bevinden ons op een moment waarop zelfs gespeculeerd wordt dat we op de rand van een Derde Wereldoorlog zijn gearriveerd. De oude vraag waar het land eigenlijk thuishoort, heeft dus nieuwe urgentie gekregen. Want het nog in het westerse kamp verblijvende Turkije-schip zal geleidelijk kunnen zinken. Het ziet ernaar uit dat de enige manier waarop Turkije zijn rechtmatige plaats in de wereld kan innemen, is door niet langer van het Westen afhankelijk te zijn en de NAVO en de douane-unie van de EU te verlaten.

Er is al een nieuwe wereldorde in de maak. Nadat vanaf dit jaar Ethiopië, Egypte, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië werden toegevoegd aan China, Rusland, Brazilië, India en Zuid-Afrika als leden van de BRICS, wordt gesteld dat er 25 landen zijn – voorafgegaan door Nigeria en Mexico – die in de rij staan om ook lid van de BRICS te worden. Deze nieuwe wereldorde, die gebaseerd is op commerciële en industriële samenwerking, zou voor Turkije een redder in nood in de nu stormachtige oceaan kunnen zijn.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.