Scroll Top

Karel van Wolferen (hoofdredacteur Gezond Verstand)

Karel van Wolferen: een bekroonde NRC-correspondent, emeritus hoogleraar en oprichter van Gezond Verstand Magazine.
Karel Gerardus van Wolferen, geboren in Rotterdam in 1941, is een bekroonde NRC-correspondent en emeritus-hoogleraar Vergelijkende Politieke en Economisch Instituties aan Universiteit van Amsterdam.
Van Wolferen heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, met uitgebreide ervaring als journalist, auteur en spreker. Hij staat bekend om zijn diepgaande kennis van politieke en economische vraagstukken en heeft meerdere malen internationaal erkenning gekregen voor zijn werk.
“Een indrukwekkende carriere”
Journalistieke carrière en erkenning

Hij begon zijn schrijverscarrière in 1969, en zijn eerste boek, Student Revolutionaries of the Sixties, kreeg lovende kritieken en werd door de International Herald Tribune geprezen als de “beste introductie tot het onderwerp”.

In 1972 trad Karel in dienst bij NRC Handelsblad als buitenlandcorrespondent, waar hij verslag deed van gebeurtenissen in verschillende landen in Oost-Azië, waaronder Japan, India, Thailand, Vietnam, Laos, de Filippijnen en Zuid-Korea. Zijn verslaggeving over de People Power Revolution op de Filippijnen in 1986 leverde hem in 1987 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek op. Karels artikelen over macht, politiek en sociale ontwikkelingen rond de revolutie hielpen de aandacht te vestigen op de mensenrechtenschendingen door het Marcos-regime en leidden uiteindelijk tot de val van het regime.

 

Academische prestaties en publicaties

Als hoogleraar Vergelijkende Politieke en Economisch Instituties aan de Universiteit van Amsterdam van 1997 tot 2006 richtte Van Wolferen zich op politieke en economische vraagstukken, met name in relatie tot Japan en de mondiale machtsverschuivingen na de Koude Oorlog. Zijn diepgaande kennis van de Japanse politieke economie en zijn kritische benadering van conventionele economische theorieën hebben hem internationale erkenning opgeleverd. Zijn artikelen en essays zijn gepubliceerd in vooraanstaande internationale kranten en tijdschriften, waaronder The New York Times, The Washington Post, Le Monde en Die Zeit.

Van Wolferen heeft verschillende boeken geschreven die in verschillende talen zijn vertaald. Karel kreeg grote bekendheid door zijn internationale bestseller The Enigma of Japanese Power, die in 1989 werd gepubliceerd en waarvan wereldwijd meer dan 650.000 exemplaren werden verkocht in 11 talen. Het boek bracht hem bekendheid in Japan en vestigde hem als een autoriteit op het gebied van de Japanse politiek en samenleving. BusinessWeek schreef dat “Japan uitgelegd: De inzichten van auteur Karel van Wolferen worden gewaardeerd door de Japanners zelf. Wolferen is echt een fenomeen, Japanners hebben bijna een miljoen van de vijf zeer kritische boeken van de Nederlander gekocht.”

Gezond Verstand Magazine

Na zijn indrukwekkende loopbaan heeft Van Wolferen in 2020 op zijn 79ste het initiatief genomen om Gezond Verstand Magazine op te richten. Als hoofdredacteur en oprichter van Gezond Verstand Magazine zet Van Wolferen zich in voor het brengen van onafhankelijke en kritische journalistiek. Het magazine richt zich op het bespreken van belangrijke maatschappelijke vraagstukken en het bevorderen van gezond verstand in de media. Met zijn diepgaande kennis en ervaring draagt Van Wolferen bij aan de intellectuele discussies over journalistiek, geopolitiek, machtsstructuren, economie, historische gebeurtenissen en actualiteiten. Iets wat niet altijd door oud-werkgever NRC wordt gewaardeerd.

Wil je kennismaken met Gezond Verstand Magazine?
Download hierboven de gratis uitgaven en lees de gratis artikelen op deze website.

Karel van Wolferen in de media
Karel legt in dit gesprek van oktober 2020 met oprichter Max von Kreyfelt van Café Weltschmerz uit wat hij beoogt met zijn nieuwe initiatief, Gezond Verstand Magazine.
“Een gewaardeerd spreker”
Spreker

Naast zijn schrijfwerk is Van Wolferen ook een gewaardeerd spreker op congressen en seminars.

Zijn enthousiasme en dynamiek maken hem tot een boeiende en thought-provoking spreker. Hij heeft uitgebreide ervaring in het spreken voor zowel bedrijven als overheidsinstanties in verschillende landen over de hele wereld. Zijn lezingen gaan vaak over politieke en economische onderwerpen en bieden nieuwe inzichten en perspectieven.

Artikelen, video’s en boeken

Hieronder volgt een selectie van enkele artikelen, video’s en boeken van Van Wolferen:

Boeken door Karel van Wolferen

 • 2006 – Sakoku by other means – Japan will become isolated from the world, in het Japans uitgegeven door Kadokawa Shoten
 • 2005 – Een keerpunt in de vaderlandse geschiedenis, samen met Jan Sampiemon, 2005, 136 p., M. Meulenhoff– Amsterdam, ISBN 90-290-7698-4
 • 2005 – The Day that the World Can Take Japan Seriously Again – Japan no longer needs to be an American dependency, in het Japans uitgegeven door PHP Kenkyūsho
 • 2004 – Japan: het enigma van een stille wereldmacht(vertaald), achtste druk, 618 p., Olympus – Amsterdam, ISBN 90-254-1950-X (oorspronkelijke titel: Japan: de onzichtbare drijfveren van een wereldmacht (vertaald door Pieter Janssens en Josée Bonnier, Balans 1989) (Engelse titel: The Enigma of Japanese Power, 1989)
 • 2003 – De ondergang van een wereldorde(vertaald), 336 p., Contact – Amsterdam, ISBN 90-254-1880-5 (Engelse titel: George W. Bush and the destruction of world order, 2003)
 • 2000 – The absurd system that makes the United States happy and the rest of the world miserable, in het Japans uitgegeven door Daiyamondo Sha
 • 1998 – Why Can’t the Japanese Love Japan? The Direction this Unhappy Country is headed, in het Japans uitgegeven door Mainichi Shinbun Sha
 • 1995 – To the Japanese intellectuals, in het Japans uitgegeven door Mado Sha
 • 1994 – Keeping the People Ignorant: The Hidden Agenda of Japanese Bureaucrats and News Papers, in het Japans uitgegeven door Shōgakukan
 • 1991 – What to do with Japan!? Before giving up, examining 144 issues, in het Japans uitgegeven door Hayakawa Shobō
 • 1990 – The Enigma of Japanese Power, in het Japans uitgegeven door Hayakawa Shobō
 • 1987 – ‘Ooggetuigenverslag van een Wonderbaarlijke Omwenteling: De revolutie van Marcos tot Aquino’, in: NRC Handelsblad
 • 1970 – Revolutionaries of the Sixties, Oost-West Publishing
 • 1970 – Van Eyck to Brueghel, the Renaissance of the North, Tudor Publishing Company

Artikelen 

Video en interviews

Karel van Wolferen voordracht
Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.