Scroll Top

Kort onderbelicht nieuws: China

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Kort onderbelicht nieuws: China

Karel van Wolferen

De tweede sessie van het veertiende Nationale Comité van de Chinese Politieke Consultatieve Conferentie van het Chinese Volk (CPPCC) werd op 10 maart in Peking afgerond. De CPPCC kanaliseert de brede verwachtingen van de gemiddelde Chinees naar het besluitvormingsniveau en adviseert de centrale overheid feitelijk over een breed scala aan kwesties – van het dagelijks leven tot aan hoogwaardige ontwikkelingsstrategieën. Dit jaar concentreerde het grootste deel van de discussie zich op de vraag hoe ze de modernisering van China nog sneller kunnen laten verlopen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Het eerste ‘werkrapport’ van de Chinese premier Li Qiang – dat net was uitgebracht en waarmee de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongres werd geopend – had als belangrijkste conclusie dat China dezelfde economische doelstellingen zal nastreven als in 2023. Dat laat zich vertalen in een jaarlijkse groei van 5%. Li erkende realistisch dat de neergang op de vastgoedmarkt en het wankele ondernemersvertrouwen daarmee niet verdwijnen. Hij had het over “de het aan kracht ontbrekende mondiale economische groei, en regionale hotspotproblemen die blijven uitbarsten en de externe omgeving van China complexer, ernstiger en onzekerder hebben gemaakt”.

In de praktijk zal Peking zwaar investeren in de modernisering van de industrie en de ontwikkeling van ‘nieuwe productiekrachten van hoge kwaliteit’, zoals nieuwe energievoertuigen en commerciële ruimtevluchten. De nadruk zal voorts liggen op structurele verandering, via extra fondsen voor wetenschap, technologie, onderwijs, nationale defensie en landbouw. Het mantra is ‘zelfredzaamheid’ op alle fronten – van chipproductie tot AI. Er is een technologie-oorlog gaande, en China is er volledig op gefocust om de ‘tech containment’ van de VS tegen te gaan.

Een groot deel van het Chinese defensiebudget zal naar opkomende technologie gaan, waarbij de ‘enorm waardevolle lessen’ die het Palestine Liberation Army (PLA) leert van het slagveld in de Donbass, evenals de diepgaande interacties die deel uitmaken van het strategische partnerschap tussen Rusland en China, richting geven. Wat diplomatie betreft zal China stevig gepositioneerd blijven als kampioen van het Mondiale Zuiden. Dat werd expliciet gemaakt tijdens een persconferentie door minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Hij benadrukte nogmaals dat Peking voorstander is van een “gelijke en ordelijke” multipolaire wereld en “inclusieve economische mondialisering”.

Wang Yi zei eigenlijk hoopvol te zijn over de opkomst van een “Global South-moment in mondiaal bestuur”, waarin China en het gigantische project Belt and Road (BRI) een essentiële rol spelen. BRI zal zich richten op het openen van nieuwe economische wegen voor de minder ontwikkelde regio’s van China.

De absolute sleutelkwestie die momenteel binnen het partnerschap tussen Rusland en China wordt besproken – en binnenkort ook onder de BRICS – zijn alternatieven voor de Amerikaanse dollar. Bijna alle handel tussen Rusland en China vindt nu plaats in yuan en roebels.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.