Scroll Top

Gaza-hongersnood en uittocht naar Egypte

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Gaza-hongersnood en uittocht naar Egypte

Karel van Wolferen

Een groot deel van de in de Gazastrook woonachtige Palestijnen wacht de hongerdood. De VN-instantie UNRWA, de belangrijkste verstrekker van humanitaire hulp aan Palestijnen binnen en buiten Gaza, mag van Tel Aviv die rol niet langer vervullen. Het heeft altijd voor voedseldistributie in de Gazastrook gezorgd, maar is daar vanaf 23 januari niet meer toe in staat geweest. Mensen in het noorden van Gaza sterven letterlijk op straat van de honger. Het Israëlische leger schiet iedereen neer die boerderijen probeert te bereiken. Ongeveer de helft van al het akkerland in Gaza is beschadigd. De directeur van de Noorse vluchtelingenraad zegt dat honderden vrachtwagens vastzitten buiten de grensovergangen van Gaza. Op het moment van dit schrijven werden 77 Palestijnen in Noord-Gaza die zich hadden verzameld om te wachten op beloofd voedsel, door sluipschutters en tankvuur gedood, en raakten honderden zwaargewond.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

In Gaza als geheel bedraagt de watervoorziening slechts 7% van het niveau van oktober, omdat de ontziltingsinstallaties niet meer werken. Palestijnen die in de Rode Zee proberen te vissen worden neergeschoten door sluipschutters. Hulpverleners ter plekke gaan ervan uit dat er waarschijnlijk duizenden sterfgevallen als gevolg van honger zijn, zonder dat die aan de autoriteiten zijn gemeld. Van de ziekenhuizen zijn er weinig over en sommige extreem zieke mensen zullen deze niet bereiken. Ziekenhuizen zijn een favoriet doelwit van de IDF (Israel Defence Forces). Degenen die er zieken en gewonden naartoe proberen te brengen worden door sluipschutters beschoten. En het risico om neergeschoten te worden is te groot om een overledene naar een ziekenhuis te brengen. Dus zijn er geen autopsies of doktersrapporten aan deze sterfgevallen verbonden.

Sinds het begin van dit jaar heeft Israël de in de Gazastrook woonachtige Palestijnen aangemoedigd om naar het zuiden van de strook, aan de grens met Egypte, te verhuizen. Daarna begon de IDF met dagelijkse luchtaanvallen op civiele locaties in de stad Rafah aldaar, in een campagne om nog meer angst en paniek te zaaien. De Netanyahu-regering hoopt dat dit zal helpen om een stormloop naar Egypte te ontketenen. Dan zal de massale verdrijving kunnen worden gekarakteriseerd als ‘vrijwillige migratie’, waarmee de etnische zuivering van een eufemisme kan worden voorzien. Aan die uittocht wordt gewerkt met de bouw van een omheind gebied aan de Egyptische kant van het grensgebied, en onderhandelingen met het IMF voor een lening van $ 10 miljard aan de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi. Het doel daarvan is om de overlevenden van de oorspronkelijk ongeveer 1,4 miljoen Palestijnen over te brengen van Rafah naar tentensteden in de Sinaï-woestijn.

De berichten over onderhandelingen in Parijs met betrekking tot een staakt-het-vurenovereenkomst houden geen rekening met het feit dat de belangrijkste aanwezigen op die bijeenkomst directeuren van de inlichtingendiensten waren, waaronder het hoofd van de Israëlische Mossad David Barnea, de Egyptische spionagechef Abbas Kamel en CIA-directeur William Burns. Men mag ervan uitgaan dat deze spionagehoofden een gezamenlijk plan smeedden om de Egyptische grensmuur te doorbreken, zodat Palestijnen naar Egypte kunnen vluchten zonder serieuze tegenstand te ontmoeten van het Egyptische leger.

De bouwwerkzaamheden in de Sinaï-woestijn langs de grens met Gaza – bestaande uit de oprichting van een versterkte veiligheidsperimeter rond een specifiek stuk open land – doen vermoeden dat Egypte zich voorbereidt om de verplaatsing van de Palestijnen naar de Sinaï toe te staan. Verslaggevers van de New York Times spraken met aannemers op de locatie (of, zoals nu meestal gebeurt, citeerden van de CIA afkomstige berichten), die zeiden dat ze waren ingehuurd om een vijf meter hoge betonnen muur te bouwen rond een stuk land van vijf vierkante kilometer nabij de grens.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Dit alles speelt zich af binnen een feitelijk bredere oorlog, waarvan de contouren steeds veranderen. Met twee vliegdekschepen wil de VS een beschermingszeepbel rondom Israël scheppen. Na de verzending van het schip USS Gerald R. Ford kondigden de Verenigde Staten de aankomst aan van de USS Dwight D. Eisenhower in de Middellandse Zee. Deze troepenmacht van ruim 15.000 matrozen is primair gericht op het afschrikken van een regionale escalatie met Iran.

Het grootste deel van de mensheid verafschuwt de etnische zuiveringsactie maar schrikt terug voor militaire actie, om niet actief bij een oorlog tegen Israël betrokken te raken. De belangrijkste krachten die er niet voor terugschrikken zijn de niet-statelijke strijdkrachten van Hezbollah in Libanon en de Houthi’s in Jemen. De Jemenitische verzetsbeweging Ansarallah is meedogenloos. Het heeft een MQ-9 Reaper-drone van $ 30 miljoen neergehaald met een inheemse raket van $ 10.000. Het heeft een van de ultra-geavanceerde autonome onderwatervoertuigen (AUV) van de Amerikaanse marine in beslag genomen, de $ 1,3 miljoen kostende Remus 600, een torpedovormige onderwaterdrone die een enorme lading aan sensoren kan vervoeren.

De bredere oorlog kan alsnog van de kant van de Houthi’s komen. Na wat leek op zielige salvo’s van drones en raketten die enkele weken geleden gemakkelijk werden neergeschoten door de Amerikaanse luchtverdediging, zagen we hoe de Houthi’s een Brits vrachtschip tot zinken brachten in de Rode Zee, en de afgelopen week een Qatarese olietanker ernstig hebben beschadigd, waardoor de bemanning het schip heeft moeten verlaten. De Houthi’s hebben ook Eilat met succes aangevallen. We mogen veronderstellen dat hun wapens enorm zijn verbeterd. Het is onwaarschijnlijk dat Iran daar verantwoordelijk voor zou zijn, vanwege de risico’s die de Amerikaanse zeemacht in de Middellandse Zee met zich meebrengt. Maar het is heel goed mogelijk dat de Russen de Houthi’s bijstaan, waarbij ze Groot-Brittannië en de VS terugbetalen voor hun proxyoorlog tegen Rusland in Oekraïne. Netanyahu lijkt een bredere oorlog te willen om de macht vast te houden, want als de oorlog stopt wordt allerwegen verwacht dat hij in de gevangenis zal verdwijnen.

Wanneer dit conflict zich uitbreidt en de strijd tussen Hezbollah en de IDF een oorlog wordt, zullen we getuige kunnen zijn van een krachtmeting die Israël zal afleiden van de genocide, omdat het de aandacht zal moeten richten op de eigen overleving als staat.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.