Scroll Top

Elektrische auto’s, digitale bespieding en afschaffing van vrije mobiliteit

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Elektrische auto’s, digitale bespieding en afschaffing van vrije mobiliteit

J. Verschoor

Een frontale botsing lijkt in de maak tussen regering en bevolking. De elektrische auto zou daarvan de aanleiding kunnen zijn. Die rijdt nu enkele jaren op straat, met Tesla als het bekendste merk. De ervaringen zijn verre van positief. Steeds minder kopers kiezen voor een elektrisch voertuig (EV). Te duur, te onbetrouwbaar. Het marktaandeel is getuimeld. Nederlanders blijven de voorkeur geven aan benzine- of dieselauto’s. Daar wil de overheid een stokje voor steken. Allerlei regels en wetten moeten de opmars van de elektrische auto bevorderen. Zo komt het einddoel van een ‘klimaatneutraal’ Europa dichterbij en is tegelijk de hele samenleving vastgeklonken aan digitaal toezicht. De plannen komen deels van Ursula von der Leyen in Brussel, die zich wel zelf voortbeweegt in een gepantserde benzineauto, type Audi A8, 500 pk, gewicht 3,8 ton.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De klanten haken echter af en de fabrikanten passen zich daarop aan. Mercedes was van plan de productie in 2023 voor 20% te laten bestaan uit EV’s. Maar het werd een schamele 12%. Het plan dat in 2030 alle auto’s van Mercedes elektrisch zouden zijn, is losgelaten. Mercedes heeft de productie van de volledig elektrische SUV al beëindigd. In de VS zullen autofabrikanten Ford en GM minder investeren in EV’s, ze mikken voortaan op deels elektrisch- en deels benzine-aangedreven ‘hybride voertuigen’.

Het ziet er niet naar uit dat deze signalen door de regering in Den Haag worden opgepakt. Nederlands beleid wordt nog altijd bepaald door de mythe van menselijke CO2-uitstoot als ramp voor de aarde. De ambtenaren schrijven dat het wegverkeer de oorzaak is van een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen en laten rekensommetjes met betrekking tot milieukosten vanwege opgevoerde elektriciteitsvoorziening achterwege. De huidige 55.000 laadpalen moeten tegen 2030 worden aangevuld tot 2,7 miljoen. Men denkt dat er dan 1,9 miljoen elektrische auto’s rondrijden. Met andere woorden: Den Haag is bezig te wedden op een dood paard.

Dat dode paard is wel goed voor heel veel regelgeving en gedigitaliseerde bespionering van automobilisten. De centrale instelling die dat voor zijn rekening neemt is het vierhonderd medewerkers tellende CBR in Rijswijk. De macht van de baas daarvan – D66-kopstuk Alexander Pechtold – is even aanzienlijk als onzichtbaar. Rondrijdende politieagenten kunnen automobilisten met opmerkelijk rijgedrag aangeven, waarna vaak op bevel van het CBR, en op kosten van de gesignaleerde weggebruiker, een onderzoek volgt. Een herkeuring bij de oogarts of een psychologisch onderzoek dat wordt uitbesteed aan een ‘psychodiagnostisch medewerker’ is een nieuwe vorm van het bekende ‘autootje pesten’. Vorig jaar werden vijftienhonderd oudere Nederlanders op aanwijzing van de politie gedwongen zich opnieuw te laten testen. Dit is 10% meer dan in het voorafgaande jaar. Een herexamen kost € 400. Jonge automobilisten moeten worden geëxamineerd op digitale vaardigheden en de eisen die elektrische auto’s stellen. Hierover zijn al afspraken gemaakt in de EU. Per 1 juli 2024 wordt een verplichte registratie van kracht. Alle bedrijven met meer dan honderd werknemers moeten aangeven hoeveel kilometers door iedere afzonderlijke werknemer worden afgelegd, welk type brandstof door de werknemers wordt gebruikt, en hoeveel CO2-uitstoot ze veroorzaken.

Al twaalf jaar schendt Amsterdam de privacyregels door heimelijk kentekens te registreren. Het verkiezingsprogramma van PvdA-GL bepleit maatregelen tegen het privé autobezit en eist onmiddellijke invoering van het ‘rekeningrijden’. Zo zal over elke gereden kilometer belasting worden geheven. Daarmee haakt PvdA-GL in op de mogelijkheden die worden geboden door het bestaande netwerk van sensoren dat in heel Nederland toezicht houdt op de bewegingen van voertuigen. Veel lantarenpalen zijn uitgerust met heimelijke camera’s. Alle ritten worden digitaal bespioneerd en geregistreerd. Hieraan wordt gezichtsherkenning toegevoegd, met hulp van Chinese apparatuur. De digitale kastjes in alle auto’s maken het toezicht compleet.

Vanaf volgend jaar komen er ‘zero emissie zones’. Te beginnen in de grote steden, wordt het vrachtverkeer middels dieselauto’s tegengehouden. Er komt uitsluitend toegang voor elektrische vrachtauto’s. Hiernaast komen er rond 2030 een vrachtwagenheffing van 15 cent per kilometer plus maatregelen om het zakelijk autogebruik met 8 miljard km omlaag te brengen. In verband daarmee worden hier te lande alvast op grote schaal parkeerplaatsen verwijderd. Nieuwe benzineauto’s kunnen vanaf 2030 niet meer worden gekocht, en vijf jaar later wordt het verbod op dieselauto’s van kracht.

Aan kinderziekten heeft het elektrisch rijden geen gebrek. Een van de gevaarlijkste is het gebruik van lithiumbatterijen. Deze worden ook aangetroffen in e-scooters, die het snelst groeiende brandrisico vormen in Londen – er is daar om de dag brandalarm, veroorzaakt door deze scooters. Een Panamees vrachtschip dat Duitse luxeauto’s naar Egypte vervoerde, had 500 EV’s aan boord die ter hoogte van Terschelling in vlammen opgingen; het kostte een week om de hardnekkige brand te blussen. De actieradius van elektrische auto’s is beperkt, 500 km tegenover minimaal 750 km voor benzineauto’s. Er zal dus vaker geladen moeten worden, langs wegen zal ruimte nodig zijn voor meer laadpunten en het tijdrovende laden betekent langere reistijden. Een bijkomend nadeel van elektrische auto’s is het hogere gewicht, dat leidt tot veel hogere slijtage van wegen en bruggen.

Het recyclen van accu’s van elektrische auto’s levert flinke problemen op voor het milieu. Nikkel, lithium en kobalt, drie zeldzame metalen, zijn nodig voor de accu’s. Uit een onderzoek van Metabolic, Copper8 en Universiteit Leiden bleek dat de voorradige hoeveelheid schaarse metalen onvoldoende is voor een massale overgang naar elektrisch rijden. De verwachting is dat de wereldwijde vraag naar deze schaarse metalen tussen 2020 en 2030 zeventienvoudig zal stijgen. Dit heeft ook te maken met de vraag naar deze metalen voor de fabricage van windturbines en zonnepanelen. Anderzijds dreigt er geen enkel tekort aan fossiele brandstoffen in de wereld. Dat maakt benzine wel zo aantrekkelijk.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #84

In dit nummer onder meer:

‘De CIA als machtigste Amerikaanse instelling
Hongersnood in Gaza en de uittocht naar Egypte
Sterke botsende politieke stromingen in Duitsland
Pepijn van Houwelingen op zoek naar waarheid coronabeleid

Dat elektrisch rijden het voor politici makkelijker maakt burgers te begluren en te controleren, mag geen reden zijn om de elektrische auto op een voetstuk te plaatsen. Hier komen de doelstellingen van Agenda 2030 in zicht. Een van de toegevoegde doelstellingen van Agenda 2030 is de 15-minuten-steden. Dat plan is bedoeld voor toepassing in de gehele wereld. Waar het om gaat, is om geheel af te rekenen met privé autobezit. Iedereen moet gedwongen zijn zich lopend, fietsend of met het openbaar vervoer fysiek te verplaatsen. De organisatie die op de achtergrond plannen daarvoor smeedt is C40, dat zichzelf profileert als “een mondiaal netwerk van bijna honderd burgemeesters van de belangrijkste steden ter wereld die verenigd zijn om de klimaatcrisis het hoofd te bieden”. Wat daar qua Agenda 2030-bagage ook nog bijkomt is de wens dat iedereen in de 15-minuten-steden zich moet houden aan een verbod op vlees en zuivel.

Door C40 is inmiddels tien jaar voorbereidend werk gestoken in wat in hun propaganda wordt voorgesteld als ‘smart cities’. De PvdA-GL komt met een programma waarbij een groot deel van de bestaande ruimte voor auto’s zal verdwijnen, om plaats te maken voor “het bouwen van woningen en de aanleg van parken en pleintjes”. Vriendelijke taal. Zo wordt verhuld dat de ‘pleintjes’ deel uitmaken van de ‘15-minuten-steden’. Een aantal steden loopt voorop, zoals Amsterdam en Utrecht. Steden worden opgeknipt in sectoren. Zo zijn in Utrecht al vijf stadsdelen aangewezen. Daar verdwijnen alle parkeerplaatsen. Met muren, hekken en toegangspoorten wordt het betreden en verlaten van de geselecteerde wijken bemoeilijkt. Onzichtbare ambtenaren gaan het digitaal toezicht uitvoeren. Bij hen moet digitale permissie worden aangevraagd voor reizen buiten de eigen wijk. Binnen de wijk komen scholen, bibliotheken en supermarkten, de burger wordt voorgehouden dat hij daaraan voldoende heeft.

Iedereen weet dat de ‘progressieve’ bestuurders in Amsterdam oorlog tegen de auto voeren. Nadat ze vijfduizend parkeerplekken hebben verwijderd, hebben ze het parkeertarief opgevoerd tot € 7,50 per uur. Nu komt de klap op de vuurpijl met het proefdraaien van de 15-minuten-stad. Dat bestond uit experimenten met het lamleggen van het doorgaand verkeer in drukke verkeersaders (Weesperstraat, Van Woustraat). Ook werd het autoverkeer op enkele grachten tegengehouden door metalen palen. De doelbewust door de gemeente uitgelokte ontwrichting was bedoeld om na te gaan op welke plekken de stad over enige tijd in delen zou kunnen worden opgeknipt. De gemeente wil het onderlinge verkeer tussen stadswijken tegengaan. Allemaal met als achterliggende bedoeling de vrije communicatie tussen – en de bewegingsvrijheid van – onafhankelijke burgers tegen te gaan; een belangrijk onderdeel van de wereldomvattende, maar mislukkende, machtsgreep.

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Allerlei regels en wetten moeten de opmars van de elektrische auto bevorderen, maar de klanten haken af.
  2. Elektrisch rijden maakt het voor politici makkelijker burgers te begluren.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.