Scroll Top

De CIA als machtigste Amerikaanse instelling

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
De CIA als machtigste Amerikaanse instelling

Vincent Praster

De CIA mag worden gezien als de in laatste instantie machtigste Amerikaanse instelling. Het is door president Truman gesticht als onderdeel van nationale veiligheidwetgeving, als een voortzetting van de Amerikaanse inlichtingendienst tijdens de Tweede Wereldoorlog (OSS). Een deel van de CIA bleef zich vanaf het begin bezighouden met spionage en geopolitieke analyse, terwijl een ander deel zich specialiseerde in clandestiene inmenging in de interne zaken van andere landen – door middel van sluipmoorden, staatsgreep-steun, ‘kleurenrevoluties’, enz. Rampzalige gevolgen van eigen gedrag kon het daarbij geheimhouden.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Omdat de CIA naast inlichtingenvergaring duistere zaken uitvoert waarop de president en volksvertegenwoordiging geen toezicht hebben, is de CIA vaak omschreven als een geheim Amerikaans leger dat in staat is om waar ook ter wereld chaos te scheppen, zonder daar ooit enige verantwoording voor af te hoeven leggen. Harry Truman verklaarde aan het eind van zijn presidentschap dat als hij deze ontwikkeling zou hebben kunnen vermoeden, hij anders te werk zou zijn gegaan. Vanwege slechte ervaringen met deze nationale veiligheidsinstelling, en eigen plannen voor het herzien van Koude Oorlogstandpunten en praktijken, besefte John F. Kennedy de schade die de CIA aan Amerikaanse belangen toebracht, en verklaarde dat hij het in duizend stukken wilde hakken om door de wind te laten verstrooien. Zijn eerste zet was om CIA-directeur Allen Dulles – die de instelling had vormgegeven en als een ongekroonde koning het beleid ervan voerde – te ontslaan. Dit leidde tot een de facto staatsgreep door de moord op Kennedy, onder regie van Dulles, met medewerking van vicepresident Lyndon Johnson. Dulles werd aangesteld als hoofd van de Warren Commission, die het officiële narratief over de moord vormgaf en ervoor zorgde dat alle forensische details voorgoed in de doofpot verdwenen. Deze staatsgreep verhief de CIA tot het hoogste element binnen het Amerikaanse machtsstelsel.

Vrijwel direct na zijn aantreden als president, kreeg JFK door de CIA reeds vergevorderde plannen gepresenteerd voor een invasie van Cuba. Samen met de Amerikaanse legertop was ‘Operation Northwoods’ opgesteld, met daarin allerlei weerzinwekkende plannen voor het vermoorden van eigen burgers, zodat de bevolking oorlog met Cuba zou goedkeuren. Na het debacle van de mislukte Varkensbaai-invasie van Cuba, die de Kennedy-regering in grote verlegenheid bracht, verhoogde de CIA steun voor terroristische acties tegen Cuba, waardoor Moskou besloot om raketten in Cuba te installeren, mede als reactie op de in Turkije geïnstalleerde Amerikaanse raketten. Diplomatie en directe communicatie tussen Kennedy en Nikita Chroesjtsjov hebben kunnen voorkomen dat de oorlogsplannen van de CIA met een nucleaire oorlog zouden uitlopen.

De CIA wist zich sinds de moord op Kennedy stelselmatig onder elke vorm van toezicht vandaan te manoeuvreren, maar in 1975 zorgde een zeldzame samenloop van omstandigheden ervoor dat het toch aan een grondig onderzoek werd onderworpen. De condities die dit mogelijk maakten begonnen met het Watergate-schandaal, waarbij een senaatscommissie machtsmisbruik door het Witte Huis aan het licht bracht. Gerald Ford, als opvolger van Nixon die moest aftreden, wilde toezicht door het Congres niet tegenhouden. Hierdoor was een klimaat geschapen waarin het Congres de handelswijzen van president en CIA wilde gaan controleren. FBI-directeur J. Edgar Hoover, wiens praktijken van politieke intimidatie een klimaat van geheimhouding bevorderden, was kort ervoor overleden. Zodoende kon alleen vanuit de CIA zelf nog een grondig onderzoek tegengehouden worden. Maar de CIA werd op dat moment geleid door directeur William Colby, die sowieso al van plan was om de CIA-operaties te gaan zuiveren.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Onder leiding van de integere senator Frank Church kwam een commissie tot stand met als taak de CIA te onderzoeken. Het resultaat was een schokkende opsomming van moordaanslagen, staatsgrepen, destabilisatie van landen, spionage, martelingen en ‘medische experimenten’. Het Church Committee-effect hield echter niet lang stand. Openbaringen van CIA-misdaden zijn grotendeels vergeten en de CIA hoeft zich in de praktijk niets aan te trekken van internationale afspraken of Amerikaanse wetgeving. In de vijf decennia na het Church-onderzoek is de CIA bezig geweest in bijvoorbeeld Afghanistan, waarbij islamitische jihadisten aangezet werden om een invasie door de Sovjet-Unie uit te lokken. Dezelfde jihadisten werden door de CIA ingezet in de Balkan tegen Servië, in de Kaukasus tegen Rusland, in Centraal-Azië tegen China en na de ‘Arabische Lente’ in Libië en Syrië.

De CIA, vaak in samenwerking met het Britse MI6, excelleert in valse-vlag- en psyopoperaties. Haar meest succesvolle psyop was om de onschuldige term ‘complot’ in een wapen te veranderen door iedereen die twijfelde aan wat de Amerikaanse overheid – en in navolging andere westerse overheden – presenteerde als de officiële lezing van gebeurtenissen die vragen opriepen, een ‘complotdenker’ te noemen. Toen binnen enkele jaren Amerikaanse onderzoeksjournalisten en schrijvers de onmogelijkheden en tegenstrijdigheden van het Warren Report gingen aanwijzen, stuurde de CIA in april 1967 instructies (CIA-document 1035-960) naar alle media en propagandaorganisaties waarmee het banden van beïnvloeding onderhield, om zulke afvalligheid te betichten van ‘complotdenken’, met de connotatie van verstandverlies. Deze psyop heeft uitstekend dienstgedaan, niet zozeer bij twijfel aan het Warren Report, waaraan driekwart van de ondervraagde Amerikanen geen waarde meer hecht, maar wel bij de 11 september­aanslagen en het Covid-bedrog. Het doet nog dagelijks dienst bij alle Nederlandse reguliere mediakanalen.

De Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA heeft jarenlang gewaarschuwd tegen het steunen van jihadisten die regeringen van landen omver wilden werpen. In 2015 is een DIA-document gedeclassificeerd, waaruit valt af te leiden dat in Syrië niet alleen de Muslim Brotherhood en salafisten gesteund werden om Assad te onttronen, maar ook ‘Al-Qaeda in Iraq’, een tak die uitgemond is in ISIS/IS. In dezelfde periode voerde de CIA nog een andere geheime operatie uit om de regering van Oekraïne omver te werpen, waarbij ultranationalisten en openlijke neonazi’s werden ingezet.

En nu, zestig jaar na de moord op JFK, heeft huidig presidentskandidaat Robert F. Kennedy jr. zich onverbloemd uitgesproken over het feit dat de CIA betrokken was bij de moord op zijn oom, en dat er sprake is van een cover-up die al zestig jaar duurt.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.