Scroll Top

Poetin dreigt met vrede

93 Poetin dreigt met vrede
Poetin dreigt met vrede

Franziska Zeller

Dat de Russische president met vrede zou dreigen mag in eerste instantie als absurd overkomen, maar het is misschien de moeite waard om die hypothese eens te bekijken. Voor de VS is de interactie tussen landen in oorlog te vergelijken met pingpong: op actie volgt reactie. Maar Rusland houdt de bal naar Amerikaanse smaak veel te lang in de lucht. Het ziet er naar uit dat Poetin aan het schaken is, in plaats van pingpong spelen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Onlangs vond een keten van internationale gebeurtenissen plaats die daarop zou kunnen wijzen. Beginnend met het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg, volgden deze gebeurtenissen elkaar snel op. De westerse leiders, van 13 tot 15 juli in Italië bijeen (G7) om president Zelenski hun niet-aflatende steun voor Oekraïne te betuigen, waren hetzij verzwakt uit de Europese Parlementsverkiezingen gekomen, of hadden te kampen met abominabele ratings. Niettemin dachten zij een onmiskenbaar signaal aan Poetin te kunnen geven door te roepen dat hij “onze vastberadenheid niet zal overwinnen”. Daarop volgde de Zwitserse ‘vredesconferentie’, die in plaats van gesprekken over vrede neerkwam op een bijeenkomst van donorlanden die willen doorgaan met vechten. Het opzettelijk tussen die gebeurtenissen geplaatste onderhandelingsaanbod van Moskou onthulde de kortzichtigheid van deze westerse schijnvertoningen.

In de wandelgangen van de vredesconferentie werd uitsluitend over het Russische voorstel gepraat; Zelenski slaagde er niet in de mondiale meerderheid achter zijn eigen vredesplan te krijgen. Er is daarom reden om te denken dat Poetin met dat op 14 juni bekendgemaakte vredesvoorstel als de grote winnaar tevoorschijn kwam, terwijl hij niet eens was uitgenodigd om erbij te zijn. Als pr-stunt bedoeld om het presidentschap van Zelenski een schijn van legitimiteit te verlenen mislukte de vredesconferentie, en de Russische geheime dienst stelt nu dat het ‘nut’ van Zelenski is uitgewerkt. Wanneer de hoop op een ‘strategische nederlaag van Rusland’ overduidelijk zinloos is geworden, zal het Witte Huis niet aarzelen om hem naar de vuilnisbak van de geschiedenis te verwijzen en hem te vervangen door een acceptabele Oekraïense politicus om met Moskou te onderhandelen over vrede. Washington beschouwt de voormalige opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Zaloezjnyj, als de meest geschikte kandidaat.

93 Poetin dreigt met vrede

De afwezigheid van Rusland bij de conferentie was te danken aan een eis van Zelenski. In een interview met de South China Morning Post stipt de Oekraïense ambassadrice aan, dat een volgende vredesconferentie, waaraan ook Rusland deelneemt, wellicht in China zou kunnen plaatsvinden. Dat lijkt te duiden op bewustwording van Kiev dat de weigering om met Rusland te onderhandelen op den duur niet is vol te houden.

Nog afgezien van het vredesvoorstel, zit Rusland allesbehalve stil. In Zuidoost-Azië legde Poetin twee opzienbarende staatsbezoeken af: aan Noord-Korea en Vietnam. Vanzelfsprekend was Washington in eerste instantie verrast en ontstemd. Vooral het staatsbezoek aan Noord-Korea was spraakmakend. De bekende geopolitieke historicus Gilbert Doctorow kwam zelfs met het oordeel dat “Poetin de wereld heeft gered”. De tot nu toe door de westerse aanpak bepaalde wereld bestaat niet meer. De multipolaire alternatieven, zoals BRICS en SCO (Shanghai Cooperation Organisation) , zijn voor steeds meer staten heel aantrekkelijk geworden. Zelfs de eerdere Amerikaanse bondgenoten Thailand en Turkije willen zich erbij aansluiten.

Prompt volgde de Amerikaanse tegenreactie op Poetins staatsbezoeken. Op zondag 23 juni explodeerde boven het strand van Sevastopol een ATACMS-clusterbom. Rusland beschouwt dit als een terreurdaad waaraan de VS direct medeplichtig is, omdat ze zowel de bom als de specialistenhulp voor het gebruik ervan hebben geleverd.

Kiev moet resultaten laten zien voor de NAVO-top in juli. Daarom wordt er aan het front hevig gevochten. Ook worden terroristische aanslagen door het Westen als Oekraïens succes beschouwd. Woordvoerder van het Russische ministerie van BZ, Maria Zakharova, uitte tijdens haar wekelijkse persconferentie hevige kritiek op de VS en hun marionet Zelenski. In de afgelopen jaren hebben vertegenwoordigers van het regime in Kiev duizenden uitspraken gedaan in verschillende gradaties van monsterachtigheid, cynisme en onmenselijkheid. Maar wat Michajlo Podoljak – adviseur van het hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne – heeft gezegd, valt in een geheel andere categorie. Hij noemde alle inwoners van de Krim ‘civiele bezetters’ en het grondgebied van het schiereiland “een groot militair kamp en magazijn met honderden directe militaire doelen”, waarmee hij de geplande aard van de terroristische aanval in Sebastopol erkende. Alles wat zich op het grondgebied van de Krim en Sebastopol bevindt is een militair doel, verklaarde hij onomwonden. Zakharova: “Dit is een uitspraak die alleen een geestesziek persoon of iemand met een verwrongen idee van onze planeet en beschaving zich kan veroorloven.”

Ook op diplomatiek vlak gebeurde er het een en ander. Het Russische ministerie van BZ heeft de Amerikaanse ambassadrice op het matje geroepen en haar een protestnota meegegeven over het feit dat de VS – die een hybride oorlog tegen Rusland voert – een strijdende partij in het conflict is geworden, door de Oekraïense strijdkrachten te voorzien van de modernste wapens, waaronder de ATACMS-raketten met clusterkoppen die werden gebruikt tegen de inwoners van Sebastopol.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Algemeen wordt deze mededeling gezien als een eerste zet voor een oorlogsverklaring, maar men zou het ook kunnen beschouwen als een laatste waarschuwing. In elk geval had de demarche het effect dat minister van Defensie Lloyd Austin de volgende dag zijn Russische ambtsgenoot Belooesov belde. Het eerste directe contact sinds anderhalf jaar, en in zoverre positief dat men in ieder geval weer met elkaar praat.

Tijdens hetzelfde weekend vond er een tweede terreurdaad plaats. In Dagestan, in de plaatsen Derbent en Matsjkala, schoten terroristen wild om zich heen, waarbij vijftien politiemannen werden gedood en meerdere omstanders gewond raakten. Een orthodoxe priester kwam om het leven omdat zijn keel werd doorgesneden. Een synagoge werd in brand gestoken. Het vermoeden bestaat dat deze aanslag door de Oekraïense geheime dienst op touw is gezet. ISIS-K heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen.

Een louche figuur, die overal op de Balkan wel iets in de melk te brokkelen heeft, de Oostenrijker Günther Fehlinger, reageerde met de volgende X-tweet: “We hebben de Koude Oorlog gewonnen door de Taliban in Afghanistan te bewapenen, opdat zij de Sovjet-Unie konden verslaan. Vandaag moeten we hetzelfde doen door de gewapende interne islamitische oppositie in Rusland te bewapenen, teneinde Rusland te kunnen ontwrichten.”

De reactie van Rusland op het Amerikaanse bombarderen van strandgangers op de Krim was niet wat velen hadden verwacht. In plaats van Amerikaanse verkenningsdrones boven de internationale wateren van de Zwarte Zee neer te schieten, of te neutraliseren, bevestigde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, dat het voorstel voor een staakt-het-vuren van president Poetin nog steeds van kracht was. Kort daarna gaf Peskov opnieuw aan dat Rusland open blijft staan voor gesprekken met Frankrijk. Dit was nadat Emmanuel Macron onlangs verklaarde daarin nog steeds geïnteresseerd te zijn, terwijl hij tegelijkertijd zijn eerdere retoriek over een conventionele interventie in Oekraïne introk. In Brussel had het Westen, in afwachting van de Russische tegenactie, al bij wijze van spreken de schuilkelders gereedgemaakt, en nog steeds toont Poetin zijn bereidheid en wil om te onderhandelen.

Op 26 juni vond de jaarlijkse Primakov-lezing plaats, gehouden door Sergej Lavrov. Alhoewel veel mensen op een krachtige Russische tegenaanval rekenden, gezien de aanval op Sebastopol, was de toon van de lezing erg verzoenend. Lavrov legde de nadruk op het multipolarisme en had het over de Primakov-driehoek. Primakov was een beroemde Sovjet- en later Russische diplomaat, die de basis legde voor BRICS, met een idee voor een nauwe samenwerking tussen Rusland, India en China. Kort samengevat, roept Lavrov op tot een samenwerking van de mondiale meerderheid om zich van de neokoloniale ketens van de hegemonie (Amerika en de westerse wereld) te bevrijden.

De EU-benoemingen van Ursula von der Leyen als voorzitter, en Kaja Kallas, de Estse premier, die Borrell zal opvolgen als topdiplomaat voor buitenlands beleid en veiligheid, tonen dat de EU in haar vazallenstatus onder de VS, op confrontatie is gericht en allesbehalve op vrede. Kallas behoort tot de meest anti-Russische personen die er in Europa te vinden zijn. De EU voert samen met de VS een hybride oorlog tegen Rusland, en misschien kunnen de reacties van Poetin gezien worden in judo-strategietermen, waarbij de kracht van de aanval wordt benut om de tegenstander mee onderuit te halen. Dit voorstel voor vredesonderhandelingen wordt hem overigens niet door iedereen in Rusland in dank afgenomen. Men verlangt naar wraak.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.