Scroll Top

Cumulerende problemen voor de verdwaasde Duitse regering

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Cumulerende problemen voor de verdwaasde Duitse regering

Margreet Booij

Terwijl het volk in Duitsland en daarbuiten zoet gehouden wordt met het Europese Kampioenschap voetbal, stapelen de problemen binnen de regering-Scholz zich steeds verder op. De minister van Defensie, Boris Pistorius (SPD), is bezig met het rekruteren van 900.000 jonge mensen die naar Oekraïne gestuurd kunnen worden om mee te vechten tegen Rusland. Maar de ‘sneuvelbereidheid’ is in Duitsland minimaal, de oorlogsmoeheid des te groter, en dat geldt zo lijkt het, ook voor Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) die, zo wordt gezegd, onderhand wel van deze oorlog af wil. Pistorius denkt daar dus heel anders over. Hij staat bekend als een hardliner, dus zou hij kunnen beslissen de dienstplicht weer in te voeren. Hier is de meerderheid in de Bondsdag voor nodig, maar het is zeer de vraag of hij zich daar iets van aan zal trekken – mocht het parlement tegenstemmen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Dan zijn er de stabiele populariteitscijfers van de AfD (Alternative für Deutschland) in de peilingen, voor de zeer belangrijke verkiezingen in de deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg. Deze staan gepland voor september en alle drie regeringspartijen: SPD, die Grünen en FDP dreigen onder de 5%-kiesdrempel te vallen, wat als een dramatische afstraffing voor het landelijk gevoerde beleid gezien mag worden. Wie hier op alle mogelijke manieren profijt van probeert te trekken is de voormalige president van de Duitse afdeling van BlackRock, christendemocraat Friedrich Merz van de CDU. Hij is nog minder populair dan Scholz, terwijl die al onder de 20% zit, dus zijn de verkiezingen voor de CDU nog lang geen gelopen race. Derhalve zoekt hij nu reeds handenwringend naar mogelijke coalitiepartners, mochten de drie regeringspartijen buiten de boot vallen. In de landelijke politiek trekt hij fel van leer tegen de regering, maar achter de schermen werkt hij nauw met hen samen om de AfD te verbieden.

Het is duidelijk dat Merz bezig is zijn pionnen zodanig op het schaakbord te positioneren, dat hij de winst naar zich toe kan trekken zodra die kans zich voordoet. Uiteindelijk heeft hij tot doel om volgend jaar Bondskanselier te worden en hóe dat moet gebeuren is voor hem totaal ondergeschikt. Er heerst grote verdeeldheid binnen de partij, omdat de helft van de CDU-politici en -kiezers niet met de AfD wil samenwerken en de andere helft dat juist wel ambieert. Merz zelf is daar absoluut tegen en heeft zelfs gedreigd om alle CDUpolitici, landelijk en lokaal, onmiddellijk uit de partij te zetten wanneer ze tegen zijn wil toch met de AfD gaan samenwerken. De AfD zou derhalve zomaar de splijtzwam binnen de CDU kunnen worden.

De regering lijkt zich nauwelijks druk te maken over het faillissement van maar liefst 11.000 bedrijven in de eerste helft van dit jaar, een schrikbarend percentage van ruim 16% van het totaal aantal bedrijven. Dit is 30% meer dan vorig jaar, maar de schuld ligt volgens minister van Economische Zaken, Habeck (die Grünen), niet bij de regering, maar bij Rusland. Dat de door hem zelf stopgezette gasleveringen met de daarmee gepaard gaande hoge energieprijzen niet de hoofdreden is waarom bedrijven failliet gaan of het land verlaten, maar wel de extreme belasting- en regeldruk, verzwijgt Habeck, laat staan dat hij er iets aan doet.

Wat er in Brussel gebeurt na de Europese verkiezingen van 9 juni is geheel bezijden de wil van de Europese kiezers. Ursula von der Leyen (CDU) blijft voorzitter van de Europese Commissie. Manfred Weber (CDU) was vijf jaar geleden de grote kanshebber voor deze functie, maar werd toen plotseling aan de kant geschoven voor de ongekozen Von der Leyen, die uit het niets voorzitter van de Commissie werd, ondanks schandalen die haar uit haar tijd als minister van Defensie in Duitsland achtervolgden. Ook in haar nieuwe functie raakte zij gedurende de afgelopen vijf jaar in opspraak door het ene na het andere schandaal. Er zijn meerdere onderzoeken gestart, maar die werden tot nu toe allemaal op de lange baan geschoven, of ongegrond verklaard. Je zou denken dat Manfred Weber geen zin zou hebben om Von der Leyen door dik en dun te steunen om haar het ambt te laten behouden. Waarom hij dit echter wel deed, was om het ‘rechts-populisme’ dwars te zitten, waarmee duidelijk wordt dat alles in het werk gesteld wordt om de grote winnaars van de verkiezingen buitenspel te houden.

Ook het organiseren van een partijcongres blijkt niet meer zo eenvoudig tegenwoordig, zeker niet als het de AfD betreft. Normaal gesproken regel je een geschikte locatie en daarna de rest. Maar op het moment dat de locatie in Essen bekend werd, meldden zich meer dan honderd ‘organisaties’ bij de regering-Scholz om het congres te laten verbieden, iets wat niet binnen zijn bevoegdheden valt. Daarna zetten ze de stap naar de rechter. De rechter oordeelde dat het verbieden van het congres discriminatie betekent, en ging er niet in mee. De partij is niet meer te stuiten met thema’s die in de loop der jaren door andere partijen zijn verwaarloosd.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

De werkenden, de kleine bedrijven, de belastingbetalers überhaupt, kunnen behalve op de AfD op geen enkele andere partij meer rekenen. Integendeel, de huidige regering wil de erfbelasting zodanig verhogen, dat voor veel familiebedrijven een faillissement dreigt.

Minder dan 17 miljoen mensen werken op dit moment nog in Duitsland, dat is 20% van de gehele bevolking en dit is in feite economisch nu al geen dag langer meer vol te houden. Dit heeft de AfD in de peilingen o.a. al meer dan 600.000 potentiële kiezers afkomstig van de SPD opgeleverd, die zich bij hen wel gehoord voelen, omdat zij de echte grote problemen in Duitsland – waar de hele bevolking intussen mee te maken heeft – wel benoemen. Met de massa-immigratie is de toenemende onveiligheid zo schrijnend duidelijk, dat steeds meer mensen zich onveilig, maar vooral ook niet gehoord voelen. Dagelijks heeft Duitsland te maken met vijf of meer groepsverkrachtingen, meerdere steek- en andere geweldsincidenten, dodelijke slachtoffers van extreem migrantengeweld, treinstations waar velen niet meer durven komen en verloedering van complete stadswijken, waar geen politieagent zich meer naartoe laat sturen. Dat laatste vooral niet nadat een politieman in Mannheim onlangs na migrantengeweld aan zijn hoofdletsel bezweek.

De regering draait het liever om en legt de prioriteit bij ‘islamvijandigheid’, daar vorig jaar 1.926 anti-islam-aanvallen werden geregistreerd, een verdubbeling ten opzichte van 2022. Het ontbreken van zowel verduidelijking hoe deze verdubbeling tot stand is gekomen, alsmede discussies in het parlement over de aanvallen jegens Duitsers, roept steeds meer verontwaardiging op. De AfD is de enige partij die wel de vinger op de wond durft te leggen. Dus is de toenemende waardering voor hen niet vreemd. De voorzitters van de partij, Alice Weidel en Tino Chrupalla, hebben in de aanloop naar het partijcongres op 29 en 30 juni ook hun oplossingen al heel duidelijk uiteengezet. Zij werden beiden op de eerste dag van het congres met indrukwekkende cijfers herkozen als voorzittersduo.

Ook steeds meer ambtsdragers luiden de noodklok waar het gaat om het aantal totaal uit de hand lopende geweldsdelicten. Barbara Slowik, president van de Berlijnse politie, uit haar zorgen over het aantal benodigde politiemensen bij pro-Palestinabetogingen, ‘anti-rechts’-demonstraties, klimaatacties en andere uitingen van ongenoegen, waardoor overal elders in de stad mankracht ontbreekt voor inzet van welke aard dan ook.

De regering is trots op een nieuwe wet die op 27 juni is ingegaan, die inhoudt dat 3,4 miljoen immigranten met versnelde procedures vervroegd het Duitse staatburgerschap kunnen aanvragen. De problemen stapelen zich landelijk in ijltempo verder op, maar de regering lijkt ze niet te zien en heeft de handen vol aan het beteugelen van de voortdurende onderlinge nieuwe ruzies.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.