Scroll Top

Israëlische bombardementen en de verborgen kernwapens

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Israëlische bombardementen en de verborgen kernwapens

Karel van Wolferen

Bij voorbereidende aanvallen voor een grondoperatie bombarderen Israëlische straaljagers na doelen in Libanon ook doelen in Syrië, waaronder in Beiroet en Baalbek. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft aan Hezbollah in Libanon een ultimatum uitgevaardigd waarin hij verklaarde dat hij wel onmiddellijk zal toeslaan als Hezbollah aanwezig blijft in Zuid-Libanon. Israël maakt ook gewag van een dreiging met nucleaire wapens die het kan inzetten. Yair Katz – hoofd van de arbeidersraad van Israel Aerospace Industries (IAI), die Israëls Jericho-raketten maakt – verklaarde: “We hebben een niet-conventioneel wapen; wanneer Iran, Jemen, Syrië, Irak en alle landen van het Midden-Oosten besluiten dat het tijd is om met ons de rekening te vereffenen, dan begrijp ik dat we de capaciteiten hebben om het ‘doomsday-wapen’ te gebruiken.” Israël heeft een nieuwe middellange-afstandsraket getest met een bereik van 1.800 km. In deze test passeerde de raket Kreta en kwam terecht in het zeegebied voor de kust van Malta.

Volgens Russische inlichtingen heeft Israël een simulatie achter de rug voor een aanval op Iran. De laatste keer dat de Israëlische top gewag maakte van nucleaire capaciteit was in 1973, tijdens de Jom Kipoer-oorlog, toen Egyptenaren en Syriërs de Sinaï en de Golan binnenvielen en dreigden Tel Aviv te bereiken. De toenmalige premier, Golda Meir, overwoog toen de mogelijkheid dat Israël Egyptische en Syrische aanvallen gelijktijdig met kernwapens zou kunnen afschrikken. Volgens Libanese veiligheidsrapporten zijn er sinds het begin van de recente botsingen aan beide zijden van de grens tussen Libanon en Israël 553 mensen gedood, waaronder 356 leden van Hezbollah en 100 burgers.

Hoewel het bestaan van het nucleaire arsenaal van Israël nu een goed begrepen feit is, heeft de staat Israël consequent geweigerd de nucleaire status te bevestigen. Het weigert een partij te worden bij het nucleaire non-proliferatieverdrag (NPT). Israëls vastberaden nucleaire insulariteit en ontkenningen hebben wereldwijd spanningen gecreëerd, en andere landen aangezet om eveneens hun veiligheid met kernwapenbezit te versterken. In 2003 kondigden vooraanstaande leden van de regering van Saoedi-Arabië aan dat ze vanwege verslechterende betrekkingen met de Verenigde Staten eveneens de ontwikkeling van kernwapens overwogen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Gezond Verstand 93 V16 cover Chris
Je leest een artikel uit Gezond Verstand #93

In dit nummer onder meer:

- Dick Schoof en het nieuwe Deep State kabinet
- Baanbrekend oversterfte-onderzoek
- Teruggetrokken injectienieuws in The Lancet
- Israëlische bombardementen
- De verborgen kernwapens
- Groeiende macht Houthi’s in Jemen

Deze verslechterende betrekkingen met Washington komen voort uit het beleid van Israël en zijn malafide nucleaire arsenaal, evenals zijn harde behandeling van Palestijnen in de bezette gebieden.

De meeste kennis over Israëls kernwapens is afkomstig van een Israëlische ambtenaar, Mordechai Vanunu, werkzaam in de kernwapenindustrie van de staat. In 1986 werkte hij samen met verslaggevers van de Sunday Times. In deze persbriefings onthulde hij het topgeheim van Israël over de controle die het had gekregen over een groeiende voorraad nucleaire kernkoppen. In de weken na deze onthullingen werd de heer Vanunu door Israëlische spionnen vanuit Rome ontvoerd, waarna hij op een geheim tribunaal terecht stond voor verraad. Terug in Tel Aviv werd de heer Vanunu berecht voor verraad. Hij zat een achttienjarige gevangenisstraf uit, met elf van die jaren in eenzame opsluiting. Sinds zijn vrijlating in 2004 is de heer Vanunu vier keer gearresteerd, en hij wordt nu geconfronteerd met 21 aanklachten van schending van de wettelijke bepaling. De Israëlische staat verbiedt de heer Vanunu om het land te verlaten en posities op buitenlandse universiteiten te aanvaarden.

De meningen van experts variëren, maar sommigen rangschikken Israël nu derde of vierde, achter de VS, Rusland en mogelijk Frankrijk in het bezit van de grootste voorraad kernwapens. Israël heeft eveneens een formidabel arsenaal aan bezorgsystemen. Israëls Shavit-raket is gebruikt om satellieten in een baan om de aarde te lanceren, en het bulletin van de atoomwetenschappers meldde dat de Shavit kon worden omgezet in een ICBM, met een bereik van 7.000 mijl, waardoor een Israëlische nucleaire aanval overal in het Midden-Oosten, West-Europa en Centraal-Azië mogelijk is. Bovendien heeft Israël nu een vloot dolfijnklasse-onderzeeërs, gewapend met kruisraketten die in staat zijn om nucleaire kernkoppen te dragen. Het bulletin van de atomaire wetenschappers meldde dat Israël mogelijk nucleaire artillerieschepen heeft ontwikkeld, evenals nucleaire landmijnen die in de Golanhoogten kunnen worden ingezet om Syrische plannen in de regio te dwarsbomen.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.