Scroll Top

Crisis in Israël is existentieel

93 Crisis in Israël is existentieel
Crisis in Israël is existentieel

Jeroen van den Berg

Israëls bestaan wordt in toenemende mate bedreigd. Na de geslaagde raketaanvallen door Iran op 13 en 14 april jl. heeft nu ook Hezbollah in de afgelopen weken aangetoond dat het verdedigingssysteem van Israël tekortschiet. Washington is bezorgd dat de Iron Dome-luchtverdediging kan falen in geval van een bredere oorlog met Hezbollah. In moreel opzicht heeft Tel Aviv door het internationale isolement de Gaza-oorlog reeds verloren. Economisch wordt het land door de Verenigde Staten overeind gehouden, en nu staat het ook militair onder grote druk door de zwakte van het leger.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Grote militaire bewegingen vanuit andere landen die momenteel plaats vinden dragen bij aan het potentieel van een catastrofale botsing. Er zijn bronnen die aangeven dat Rusland wapens naar Libanon heeft getransporteerd. Dit bericht kwam kort nadat Hezbollah door de Arabische Liga is geschrapt van de lijst van terroristische organisaties. Het blijkt dat door de Britse geheime dienst MI6 via Cyprus getrainde milities zijn binnengekomen in Libanon. Het gevaar voor escalatie is immens en zou een derde wereldoorlog kunnen veroorzaken. Israëls bondgenoten zijn de afgelopen jaren steeds zwakker geworden en de bondgenoten van Libanon juist sterker; een verandering in het machtsevenwicht. Terwijl de VS en Frankrijk een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten proberen te voorkomen, heeft de regering-Netanyahu de plannen voor een offensief tegen Libanon reeds goedgekeurd.

De wederzijdse bedreigingen zijn ernstig. Op 28 juni jl. heeft Israël een video uitgebracht waarin Libanon en zijn steden bedreigd worden met de vernietiging van het land en de inwoners. Er wordt gesuggereerd dat hen eenzelfde lot te wachten staat als de bewoners van Gaza. De leider van Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, waarschuwt op zijn beurt voor een oorlog zonder regels in het geval Israël een volledig offensief zou starten tegen de Libanese militie. Nasrallah zei: “We zullen handelen zonder rekening te houden met de wet, laat dat de zionistische vijand en hun Amerikaanse meesters duidelijk zijn.” De Turkse president Erdoğan heeft in een speech op 26 juni jl. gezegd dat hij zich solidair verklaart met Libanon, en verklaarde hij dat Netanyahu’s plan om een oorlog tegen Hezbollah te starten in een grote ramp zal uitmonden.

De bondgenoten van beide landen zullen niet toestaan dat er een oorlog uitbreekt zonder hun invloed te laten gelden. Iran zal er waarschijnlijk bij betrokken raken. Op dat moment zal Israël eisen dat de VS hun militaire macht laat gelden. Iran zal het conflict vervolgens als existentieel gaan zien en tot totale oorlog overgaan, waarna Rusland en op termijn ook China zich in de strijd zouden kunnen gaan mengen.

93 Crisis in Israël is existentieel

De militaire kracht van Libanon is enorm veranderd sinds de Israëlisch-Libanese oorlog van 2006. In die tijd was Hezbollah onervaren. Nu hebben ze vele jaren oorlog tegen de jihadisten uit Syrië meegemaakt. Deze jihadisten werden bewapend door de NAVO en beschermd door de Israëlische luchtmacht. Tegenwoordig heeft Hezbollah 2.500 gespecialiseerde troepen, 20.000 hoogwaardig getrainde soldaten, 30.000 reservisten en 50.000 regulier getrainde soldaten. Daarnaast bezitten ze modern Iraans en Chinees wapentuig. De grote hoeveelheid raketten die ze bezitten zijn in staat om Israëls Iron Dome-verdedigingssysteem omzeilen. Dit was reeds aangetoond bij de Iraanse vergeldingsaanvallen van 12 juni jl. waarbij 170 raketten werden afgevuurd die verschillende Israëlische bases, militaire locaties en een grote defensiefabriek troffen. De 76 jarige dominantie van de Israëlische luchtverdediging is hierdoor beëindigd. Er zijn beelden vrijgegeven van speciale spionagedrones die Hezbollah laat vliegen boven Israël om verkenningsoperaties uit te voeren. De hierbij gebruikte tactiek wordt ‘vuurlokking’ genoemd. Op de beelden is te zien dat Hezbollah munitie naar de locaties lanceert en vervolgens het onderscheppingsproces van het Iron Dome-systeem documenteert. Daarnaast bezit Hezbollah dezelfde raketten als Iran met als belangrijk verschil dat de lanceerafstand vanuit Libanon slechts enkele kilometers bedraagt

De militaire aanpak van Hezbollah kan in hoofdlijnen opgedeeld worden in drie onderdelen. Ten eerste zijn de Israëlische surveillance-, informatie- en verkenningssystemen aan de grens met Libanon door vele raketaanvallen deels vernietigd. Hierdoor kan Hezbollah zich vrijer rondom het grensgebied bewegen. Ten tweede is op 6 januari 2024 de Israëlische vliegbasis Meron bestookt. Deze vliegbasis is belangrijk, omdat dit het controlecentrum van noordelijk bezet Palestina is. De basis overziet ook operaties in Turkije, Libanon en Syrië. In deze fase is tevens het Iraanse raketsysteem Almas ATGM geïntroduceerd. Dit wordt gebruikt om verborgen doelen te raken en heeft een grote precisie. Het systeem heeft bijvoorbeeld radarinstallaties van Israël die zich achter een betonnen muur bevonden, uitgeschakeld. Als derde militaire tactiek is het gebruik van (spionage)drones uitgebreid.

Hezbollah is een sjiitische islamitische politieke en militaire organisatie. Het werd opgericht in Libanon in de jaren tachtig van de vorige eeuw met als doel de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon te bestrijden. De meest heftige confrontatie vond plaats in juli 2006, toen Hezbollah twee Israëlische soldaten gevangennam, wat leidde tot een 34-daagse oorlog.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Sinds Israël afgelopen oktober zijn genocidale aanval op de bevolking van Gaza lanceerde, heeft Hezbollah de Palestijnse zaak gesteund. Dit hebben ze gedaan door een bepaalde mate van militaire activiteit aan de zuidelijke Libanese grens bij de bezette Palestijnse gebieden te houden. Hierdoor werd Israël gedwongen zijn strijdkrachten alert te houden in dit gebied en konden deze troepen niet in Gaza ingezet worden. Uiteindelijk moest Israël zelfs een aantal van de bezette gebieden evacueren. Er zijn schattingen dat een half miljoen kolonisten het gebied moesten verlaten. De provocaties van Israël zijn bedoeld om te proberen Hezbollah in een oorlog te betrekken waarvoor ze in Libanon onvoldoende politieke steun hebben. Hezbollah wil geen totale oorlog met Israël, behalve als iedereen in Libanon en de rest van de wereld kan zien dat Israël duidelijk en absoluut voor 100% de agressor is.

De wereldwijde protesten tegen de genocide in Gaza hebben een groot effect gehad op het mobiliseren van de oproep tot een einde aan de bezetting van Palestina. De Biden-regering heeft een staakt-het-vuren voorgesteld tussen Israël en Hamas, maar dit is door de Netanyahu-regering afgewezen. De Amerikaanse speciale gezant Amos Hochstein heeft geprobeerd om een deal te sluiten tussen Israël en Libanon, maar dit is mislukt. In 2022 wist Hochstein tussen de twee landen nog succesvol te bemiddelen bij een maritieme grensovereenkomst. Op 23 juni jl. heeft Netanyahu in een tv-interview aangegeven dat zijn leger het huidige grondoffensief in de zuidelijke Gaza-stad Rafa bijna heeft voltooid. Hierdoor zijn daar minder troepen nodig en kan er daarom afgebouwd worden. Dit betekent echter niet dat de oorlog voorbij is, zo zei hij. Op 26 juni werd op de Israëlische televisie gemeld dat het leger gestart is met het verplaatsen van troepen naar het noorden ter voorbereiding op het openen van een front tegen Hezbollah.

Een opmerkelijke waarschuwing van Hezbollah gaat uit naar Cyprus. Nasrallah zei: “De Cypriotische regering moet voorzichtig zijn met het toestaan van Israëlische toegang tot haar vluchthavens en bases, het maakt jullie een deelnemer aan de oorlog en het verzet zal dienovereenkomstig zijn.” Nikos Christodoulides, de president van Cyprus, reageerde onmiddellijk. Hij zei dat het eiland niet betrokken is bij militaire conflicten en positioneert zich als oplossing in plaats van het probleem. Intussen hebben Nederland, Canada, Koeweit en Macedonië hun ingezetenen die zich in Libanon bevinden, opgeroepen zo snel mogelijk naar eigen land terug te keren.

Binnen het jodendom vormen de Asjkenazische joden, naast de Sefardische en Mizrahi, een belangrijke groep. In deze gemeenschap is namelijk het zionisme ontstaan. Volgens Israëlisch historicus Ilan Pappé is het zionisme aan een ineenstorting bezig. Naast de invloed van de omringende landen is er een splitsing binnen de joodse samenleving waar te nemen die een radicaal conflict is geworden. Volgens Pappé kunnen de twee rivaliserende kampen geen gemeenschappelijke basis meer vinden. Aan de ene kant is er het kamp “Staat van Israël”, deze bestaat uit seculiere en liberale joden uit de middenklasse. Het andere kamp is de “Staat van Judea”, door welke de seculiere joden net zo verketterd worden als de Palestijnen. Sinds oktober vorig jaar hebben meer dan een half miljoen joden die de “Staat van Israël” vertegenwoordigen, het land verlaten. Dit is een duidelijke indicatie dat Israël wordt overspoeld door aanhangers van de “Staat van Judea”. Pappé zegt dat dit politieke project door de Arabische wereld, en zelfs door een groot deel van de rest van de wereld, op termijn niet meer getolereerd wordt.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.