Scroll Top

Geen taboe meer op Le Pen in Frankrijk

93 Geen taboe meer op Le Pen in Frankrijk
Geen taboe meer op Le Pen in Frankrijk

Rosalie Langenberg

Er lijkt in Frankrijk een ware revolutie te zijn ontketend. De aankondiging van vervroegde parlementsverkiezingen door de Franse president Emmanuel Macron heeft de Franse elite op haar grondvesten doen schudden. Want nu zou de partij van Marine Le Pen – vaak afgeschilderd als ‘het grote gevaar voor Europa’ – wel eens aan de macht kunnen komen. De nieuwe verkiezingen werden onverwacht uitgeroepen door Macron, na een grote verkiezingsoverwinning van de partij van Le Pen bij de Europese parlementsverkiezingen, met ruim het dubbele aantal zetels van Macron. Waar Macron eerder nog felle oorlogsretoriek uitsloeg met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, zoals zijn uitspraak dat hij er niet voor terugdeinst om Franse militairen richting Oekraïne te sturen, was hij in de aanloop naar de verkiezingen angstvallig stil. Deze uitspraak is hem niet in dank afgenomen en heeft hem veel stemmen gekost, evenals zijn rampzalige beleid van de afgelopen zeven jaar. Uit alle recente negatieve berichtgeving over Macron in de reguliere media, wordt steeds duidelijker dat ook zijn achterban klaar met hem is.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Het gevolg van zijn besluit was dat de Fransen op 30 juni en 7 juli weer naar de stembus moesten. En hoewel Macron had gerekend op de steun van links, is het uitgedraaid op een tweestrijd tussen Le Pen en de alliantie van linkse partijen: Nouvelle Front Populaire. De partij van Le Pen, Rassemblement National (RN), is met ruim 33% eerste geworden in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen op 30 juni jl. Nouvelle Front Populaire volgde met 28% van de stemmen. Macrons centrumpartij Renaissance volgde op de derde plaats, met 20% van de stemmen. De uitslag van de tweede stemronde op 7 juli is allesbepalend, en is op het moment van dit schrijven nog onbekend. Met een absolute meerderheid na de tweede stemronde wordt het mogelijk voor Le Pen om haar beleid ook daadwerkelijk uit te voeren en zal kandidaat-premier Jordan Bardella tot de nieuwe premier van Frankrijk worden benoemd. Bij slechts een relatieve meerderheid zou hij bedanken voor de functie.

Macron is, behalve onder de Parijse elite, misschien wel de minst populaire president die Frankrijk ooit gehad heeft. Hij laat een geruïneerd land achter, met volgens de laatste berekeningen van het Agence France Trésor een van de grootste staatsschulden van Europa met €3.000 miljard, en een begrotingstekort van 5,5% van het bbp (in tegenstelling tot 4,8% in 2022); het op een na grootste begrotingstekort in de EU (alleen Italië doet het slechter, met 7,4%). Dit heeft ertoe geleid dat de kredietwaardigheid van het land is gedaald en dat de EU een onderzoek is gestart wegens schending van het stabiliteits- en groeipact. Vooral de gewone man heeft zwaar te lijden gehad van het beleid van Macron. De massale protestbeweging van de gele hesjes is hiervan een goed voorbeeld; zij protesteerden onder andere tegen de hoge belastingen op benzine. Eind 2018 toonde een peiling aan dat 84% van de Franse bevolking de gele-hesjesbeweging steunde, en dat 78% de aanpak van president Macron afwees. De Franse krant Le Monde berichtte onlangs dat een gemiddelde Franse regio als Bretagne te maken heeft met een stijging van de voedselprijzen van 20% en een stijging van 70% voor elektriciteit.

93 Geen taboe meer op Le Pen in Frankrijk

Volgens het online platform Statista zijn gedurende de zeven jaar dat Macron aan de macht was, de criminaliteitscijfers in Frankrijk gestegen van 225.000 geweldsdelicten in 2016 naar 384.000 in 2024.

Als gevolg van zijn pensioenhervormingen ging afgelopen jaar de pensioenleeftijd omhoog van 62 naar 64 jaar, en om dit voor elkaar te krijgen moest Macron het parlement buitenspel zetten. Hij nam hiervoor zijn toevlucht tot een speciale grondwettelijke procedure, omdat het allerminst vaststond dat het parlement akkoord zou gaan met deze aanpassing. Macrons plan om Franse militairen naar Oekraïne te sturen deed veel stof opwaaien – een onderwerp waar in Frankrijk meer verdeeldheid over bestaat onder de bevolking dan in Nederland – mede te danken aan de objectievere berichtgeving erover in de Franse media. Ook hebben de Olympische Spelen de woede van de Franse bevolking opgewekt. Het volk is woest over het feit dat de Spelen, een verondersteld prestigeproject van Macron, tenminste € 10 miljard zal gaan kosten.

De openwaterspelen zullen worden gehouden in de zwaar verontreinigde wateren van de Seine. Om te bewijzen dat de Seine schoon genoeg is, zou Macron op 23 juni in de rivier gaan zwemmen bij wijze van publieke stunt. Waarop creatieve demonstranten van de gelegenheid gebruikmaakten om hun uitwerpselen aan de rivier te doneren. Hele websites werden opgetuigd om de acties zo te plannen dat de uitwerpselen precies op tijd zouden aankomen bij het stukje zwemwater van de president voor een resultaat van een zwaar vervuilde rivier op de bewuste dag. Macron koos eieren voor zijn geld en stelde zijn zwemuitje uit tot na de verkiezingen.

De partij van Marine Le Pen komt voort uit het vroegere Front National, de partij van haar vader Jean-Marie Le Pen, die bij het grote publiek bekend staat als racist en antisemiet. Zijn jongste dochter Marine nam in 2011 de partij over, en zette haar vader vier jaar later uit de partij nadat hij herhaaldelijk de Holocaust had gebagatelliseerd.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

In 2018 veranderde ze de naam van de partij naar Rassemblement National. Sindsdien is de partij drastisch veranderd, de kandidaat-premier van de partij, Jordan Bardella, is zelfs een kleinzoon van Algerijnse en Italiaanse immigranten. Politieke tegenstanders maken voor het politieke strijdtoneel evenwel graag gebruik van de omstreden geschiedenis die de partij doormaakte. Bovendien blijft Le Pen een controversieel figuur, vanwege haar uitspraken om de EU en de NAVO te willen verlaten en haar voorstellen om de banden met Rusland aan te halen. Bij het naderen van de verkiezingen heeft ze deze uitspraken echter allemaal teruggenomen en van de website van RN verwijderd.

Macron is sowieso nog tot 2027 president van Frankrijk en was bij een overwinning van Le Pen niet van plan om af te treden, al klinken er in de reguliere media ook steeds meer geluiden dat hij bij een forse nederlaag wél zal aftreden. Hij hoopte naar eigen zeggen met de vervroegde verkiezingen een duidelijke meerderheid in het parlement te behalen met zijn Renaissance-partij, mogelijk geïnspireerd door het voorbeeld van de Spaanse premier Sanchez, die vorig jaar na vervroegde verkiezingen opnieuw premier werd. Volgens veel analisten is het echter een strategische zet. Macron zou erop hebben gegokt dat het rechtse RN de verkiezingen wint en het parlement de komende twee, drie jaar zal besturen, waarna een opvolger van Macron de presidentiële verkiezingen in 2027 zal winnen, en niet Le Pen. Want, zo wordt gesteld, het is altijd zo in Frankrijk dat de zittende regering bij de eerstvolgende verkiezingen eruit wordt gestemd. Een andere mogelijkheid is dat Macron op tijd het zinkende schip, dat Frankrijk onder zijn beleid is geworden, wil verlaten.

Volgens de Franse media is er ook een kans dat Macron zijn toevlucht zal nemen tot artikel 16 van de Franse Grondwet, om het parlement op te schorten en de noodtoestand uit te roepen. Dit zou hem absolute macht geven. Macron, die eerder zei bang te zijn dat er een burgeroorlog uitbreekt na de verkiezingen, zou hiermee ongelimiteerde noodbevoegdheden krijgen. Het Élysée-paleis ontkent dat Macron deze optie zou overwegen.

Het is mogelijk dat kandidaat-premier Bardella de volgende premier van Frankrijk wordt. Hij zou dan met president Macron moeten samenwerken. Een zogenaamde ‘cohabitation’, waarbij de president een andere politieke kleur heeft dan de zittende regering. Rassemblement National zou met een meerderheid in het parlement de steunmaatregelen aan Oekraïne kunnen dwarsbomen. Bardella heeft al gezegd geen Franse troepen of langeafstandsraketten naar Oekraïne te willen sturen. De partij is verder onder andere voorstander van belastingvoordelen voor gezinnen, het inperken van de immigratie en de terugname van de controle over het energiebeleid van de EU. Bovendien wil ze een opheffing van het verbod op de verkoop van benzineauto’s, dat volgens Agenda 2030 in 2035 zou moeten ingaan.

Hoewel het politieke establishment vreest voor Le Pen en haar Rassemblement National, heeft het volk zich bij de Europese verkiezingen – en nu opnieuw bij de vervroegde parlementsverkiezingen – duidelijk uitgesproken tegen het globalistische beleid en daarmee tegen Agenda 2030. Ze zijn klaar met de felle oorlogstaal van Macron en met zijn beleid, dat voor de financiële ineenstorting van het land heeft gezorgd.

Zijn achterban heeft zich inmiddels van Macron gedistantieerd. Hij heeft de groeiende populariteit van Le Pen niet kunnen stoppen en is daarmee onbruikbaar geworden. Mocht Macron daadwerkelijk aftreden, dan zullen er nieuwe presidentsverkiezingen moeten worden gehouden en zal Le Pen naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe president van Frankrijk worden.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.