Scroll Top

De groeiende macht van de Houthi’s in Jemen

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
De groeiende macht van de Houthi’s in Jemen

Karel van Wolferen

De Houthi’s in Jemen hebben beloofd hun aanvallen op westers commercieel verkeer in de Rode Zee te beëindigen als Israël de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen toestaat. Dit is een beleid dat wordt ondersteund door de overgrote meerderheid van mensen over de hele wereld.

In juni heeft het Defense Intelligence Agency (DIA) een rapport uitgebracht waarin de impact van Houthi-aanvallen op commerciële scheepvaart in de Rode Zee wordt benadrukt. Het rapport is een verwoestend verslag van Washingtons falen bij het beschermen van noodzakelijk goederenverkeer in een van ’s werelds belangrijkste waterwegen. Half februari dit jaar was de containerverzending door de Rode Zee sinds december 2023 met ongeveer 90% gedaald; verzending via de Rode Zee is meestal goed voor ongeveer 10-15% van de internationale maritieme handel. De geïmproviseerde maritieme coalitie van de zittende Amerikaanse regering, genaamd Operation Prosperity Guardian, hoort niet alleen veilige doorgang voor commerciële vaart in de Rode Zee te garanderen, het heeft het probleem in wezen zelfs erger gemaakt. De Houthi’s hebben hun militaire operaties verfijnd en hebben meer dodelijke wapens aan hun arsenaal toegevoegd. Kortom, de Houthi’s in Jemen hebben aangetoond dat activisten dure straffen aan hun vijanden kunnen opleggen door asymmetrische strategieën te implementeren.

Alternatieve verzendroutes rond Afrika voegen ongeveer 11.000 zeemijlen, 1-2 weken doorvoertijd en ongeveer $ 1 miljoen aan brandstofkosten toe voor elke reis. Voor veel rederijen zijn de gecombineerde kosten van bemanningsbonussen en oorlogsrisico-verzekering ongeveer 1.000 % meer dan de vooroorlogse kosten. De verzending van de containers is met 90 % gedaald, terwijl de verzekeringspremies, de kosten van tanken en extra kilometers omhoog zijn geschoten. Er is geen spoor van optimisme in het hele rapport. De Houthi’s hebben in feite al hun strategische doelstellingen bereikt, terwijl de bemoeienis van Washington niets heeft bereikt.

Verrassend genoeg hebben de journalisten van Business Insider ook geconcludeerd dat de Houthi’s bewezen hebben een sluwe en geduchte vijand te zijn. Vijf maanden na rondes van door de VS geleide coalitie-luchtaanvallen om hun capaciteit af te breken, blijven de Jemenitische militanten schade aanrichten.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Gezond Verstand 93 V16 cover Chris
Je leest een artikel uit Gezond Verstand #93

In dit nummer onder meer:

- Dick Schoof en het nieuwe Deep State kabinet
- Baanbrekend oversterfte-onderzoek
- Teruggetrokken injectienieuws in The Lancet
- Israëlische bombardementen
- De verborgen kernwapens
- Groeiende macht Houthi’s in Jemen

Ze dwingen de door de VS geleide taskforce routinematig om hun raketten, bomboten en vliegende drones te onderscheppen die de scheepvaartstrook in de Rode Zee en Golf van Aden hebben veranderd in een dodelijke regio. Houthi’s zijn erin geslaagd Washington in de richting van een langdurige en dure uitputting van middelen te slepen. Amerikaanse marine-oorlogsschepen zitten vast in een Rode Zee-strijd die ze niet voor altijd kunnen voeren.

Energy Studies Fellow Jim Krane, die helpt de wereldwijde impact van de Houthi-aanvallen te evalueren, verklaart: “De Houthi-aanvallen op de Rode Zee-scheepvaart vormen een nieuw fenomeen in het geo-economische conflict; een niet-statelijke actor die asymmetrische oorlogvoering gebruikt, niet alleen om conventionele strijdkrachten te bestrijden, maar ook om gerichte economische sancties op te leggen door selectief internationale verzendingen aan te vallen. De Houthi’s hebben deze sprong gemaakt door twee factoren te combineren: goedkope en hightech-wapens die kunnen bedreigen en zelfs laten zinken, en de opening van en controle over strategisch kustgebied met uitzicht op een van ’s werelds drukste maritieme knelpunten: de Bab al-Mandeb-Straat.”

De belegering over de Rode Zee-scheepvaart heeft op een ongelijke manier een herziene handel tussen Azië en Europa veroorzaakt. Verzendbedrijven gevestigd in landen waar regeringen zich hebben uitgesproken tegen het Israëlische offensief in Gaza, hebben vrijstellingen van Houthi-aanvallen ontvangen, wat resulteert in kostenvoordelen en hogere winst. Omgekeerd hebben verladers gevestigd in landen die Israël ondersteunen, samen met degenen die Europese of VS-gebonden ladingen dragen, de toegang tot de kortere zee tussen Azië en Europa verloren. De verstoring van de wereldwijde scheepvaart suggereert dat de Houthi’s erin zijn geslaagd hun doel te bereiken om de kosten van Israël op te voeren. Houthi-leiders hebben naar verluidt concurrentievoordelen aan Chinese en Russische vervoerders toegekend.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.