Scroll Top

Stakingen en onrust in ons belangrijkste buurland

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Stakingen en onrust in ons belangrijkste buurland

Margreet Booij

De stakingen die in december 2023 parallel liepen aan de tijdelijk opgeschorte boerenprotesten zijn qua intensiteit heftiger geworden. Naast huisartsen, medisch-specialisten, transporteurs, horeca- en andere beroepsgroepen wordt de ranglijst aangevoerd door de Deutsche Bahn (Duitse Spoorwegen) en luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Bij de Deutsche Bahn is er de laatste jaren sprake van steeds weer nieuwe stakingen. Er zijn duizenden trajecten op het spoor uitgevallen en bij Lufthansa zijn duizenden vluchten geannuleerd. Dit trekt een zware wissel op de economie, die al in heel zwaar weer zit door het de-industrialiseringsbeleid van de regering-Scholz. De bevolking blijft daarentegen verrassend genoeg in grote mate achter de stakende machinisten, piloten en het grondpersoneel staan.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Ondertussen gaat de regering door met haar starre energiebeleid en belast hiermee burger en economie in extreme mate. De beslissing om van het ene op het andere moment te stoppen met kernenergie en af te zien van Russische olie en gas, is voor een leidende industriestaat en voormalig export-wereldkampioen zeker niet in het belang van het land. Wanneer daarnaast de hoogdravende plannen voor de zonnepanelen- en windmolenbranche een bodemloze put blijken te zijn, wordt de situatie langzaam penibel voor de overheid. Washington heeft onlangs alle export van het milieuvervuilende LNG-(fracking)gas verboden, en de sinds 2022 ijverig opgezette samenwerking blijkt dus een doodlopende steeg te zijn geworden. Daarnaast ook een afgang voor minister van Economische Zaken Habeck (Die Grünen), die op het eiland Rügen een LNG-terminal midden in een natuurbeschermingsgebied en vakantieparadijs heeft gepland.

Het geplande ‘Oostzee LNG’-project van de Duitse regering, een terminal voor vloeibaar aardgas bij het Oostzee-eiland Rügen, zou een ernstige bedreiging vormen voor verschillende beschermde natuurgebieden en hun bewoners. De aanleg van een nieuwe gaspijpleiding die de terminal met Lubmin op het vaste land verbindt en de daaruit voortvloeiende enorme toename van het scheepvaartverkeer, zouden een aanzienlijke extra wissel trekken op het ecosysteem. Ondertussen staat de Europese en in het bijzonder de Duitse wind- en zonne-energiebranche kort voor haar definitieve einde, vanwege de onzekere opbrengsten, de te geringe dekking van de totale energiebehoefte en de volledig uit de hand gelopen kosten, waardoor grote concerns zich ervan terugtrekken. In Zweden is al een explosie van faillissementen in deze branche gaande.

In het geval van windenergie, zijn er niet alleen efficiëntie- maar vooral logistieke problemen. Zo ontbreken op de Noordzee en de Oostzee de verbindingen naar het vasteland, waardoor de opgewekte elektriciteit de consumenten simpelweg niet bereikt. De grote vraag luidt hier dan ook waar betaalbare energie vandaan moet komen als je op hetzelfde moment afscheid neemt van goedkoop Russisch gas en olie en de eigen kerncentrales sluit. De elektrische auto wordt verder gepromoot, maar tegelijkertijd wordt alles wat daarvoor nodig is om het van de grond te krijgen, geblokkeerd.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Investeringsgiganten BlackRock, State Street en JP Morgan hebben een koersverandering van 180 graden ingezet en $ 14 biljoen uit het Climate Action 100+ Initiative teruggetrokken. Dat zijn 700 concerns, die zich bijzonder sterk hebben ingezet voor ‘klimaatbescherming’ en voor 2050 de CO2-uitstoot naar nul wilden terugbrengen. BlackRock trekt zich voor twee derde van haar financiële middelen terug uit CA100+, de andere beide giganten volledig. De grote promotors van de ‘klimaatagenda’ gaan nu terug naar de oude bewezen winstgevende wapenindustrie, zoals Lockheed Martin, Northrop Grumman en Rheinmetall & Co. Bij Wall Street verheugt men zich en leunt men tevreden achterover, terwijl men in Berlijn dermate veel en grote problemen heeft, dat het de ‘energietransitie’ volledig doet verbleken.

De regering heeft nog meer problemen. Men ruziet over de levering van de ‘Taurus’-raketten aan Oekraïne. In dit verband heeft kanselier Scholz zich een echte leider getoond door tegen vrijwel de gehele Bondsdag in de poot stijf te houden en te beslissen dat er geen raketten richting Oekraïne zullen gaan. Opmerkelijk detail hierbij is, dat zijn SPD-partijgenoot en minister van Defensie, Boris Pistorius, vrijwel onmiddellijk na deze beslissing het leger opdracht gaf om de Taurus-raketten gereed te maken voor transport.

En dan is er nog het bestrijden van ‘rechts’, wat met name voor Die Grünen topprioriteit heeft. Naast de pogingen die worden ondernomen om de AfD (Alternative für Deutschland) te verbieden, is men ondertussen ook bezig met intimidatie, bedreigingen en vandalisme jegens deze zeer succesvolle partij en haar aanhangers. Zo werd onlangs een zestienjarig meisje door de politie voor ondervraging uit de klas gehaald, omdat zij een afbeelding met blauwe smurfen op TikTok had gedeeld en eronder had geschreven: “De kleur blauw als van de AfD.” Met alle acties – waarvan het bovenstaande slechts een voorbeeld is – heeft diezelfde regering met haar eigen fanatieke strijd precies het tegenovergestelde bereikt van wat zij beoogde, en zijn steeds meer Duitsers gaan zien hoe anti-democratisch hun regering handelt, met als gevolg dat steun voor de AfD juist toeneemt.

Duitse kinderen gaan binnenkort bovendien bestookt worden met een nieuw overheidsbedenksel: oefeningen op alle scholen ten aanzien van drie mogelijke rampscenario’s: de uitbraak van een pandemie, een klimaatcatastrofe, en een mogelijke oorlog.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.