Scroll Top

Ontwikkelingen wat betreft de Gaza-genocide

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Ontwikkelingen wat betreft de Gaza-genocide

Karel van Wolferen

De genocide, die Israël al bijna een half jaar aanricht op de Palestijnse bevolking van de Gazastrook, gaat onverdroten voort met uithongering, bombardementen, sabotage van medische faciliteiten en directe aanvallen met tanks en mitrailleurvuur. Het Israëlische leger bestormde meest recentelijk het ziekenhuis van Al-Shifa voor de vierde maal, waarbij het met tanks en zwaar geweervuur het ziekenhuis binnenviel en tientallen doden en gewonden veroorzaakte.

Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Met het oog op de nog altijd verwachte grote aanval op de ongeveer anderhalf miljoen Palestijnen die eerder naar de zuidelijke grensplaats Rafah waren gelokt, nam de VN-Veiligheidsraad op 25 maart een resolutie aan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het succes van deze resolutie was te danken aan de weigering van de VS om er een veto over uit te spreken, zoals het over drie eerdere staakt-het-vurenresoluties deed. Hamas reageerde positief, met de boodschap dat het klaarstaat om een uitwisseling van Palestijnen tegen de door hen vastgehouden Israëlische gijzelaars te bespreken. De Israëlische premier Netanyahu daarentegen heeft verklaard aan deze resolutie niet te gehoorzamen, en heeft gepikeerd een eerder gearrangeerd bezoek van een Israëlische delegatie aan Washington, later deze week, afgelast.

Er zijn toenemende spanningen te bemerken tussen Washington en Israël. De belangrijkste ontwikkeling in dat verband was een toespraak van Senaatsleider Chuck Schumer, dat een einde zou kunnen inluiden van de twee-partijen-consensus over Israël in het Congres. Schumer is een sleutelfiguur in het pro-Israëlbeleid van de Verenigde Staten. Maar in zijn toespraak noemde hij Netanyahu een obstakel voor de vrede en eiste hij nieuwe verkiezingen in Israël. Het lijkt duidelijk dat de zorgen van Washington over het wereldwijd afnemen van de steun voor Israël, waar eerder niet veel van was te merken, nu een rol zijn gaan spelen, en dat het Biden-regime besloten heeft om Netanyahu ietwat te gaan beteugelen. Hij heeft nu geen groen licht om zijn plan voor een aanval met grondtroepen in Rafah uit te voeren.

Massaslachtingen vinden regelmatig plaats in verschillende delen van de Gazastrook. Het al-Amal-ziekenhuis in Khan Younis (in zuidelijk Gaza) is door het Israëlische leger ingenomen, waarbij honderden stafleden en patiënten de straat op zijn gestuurd. Dit ziekenhuis was een van de vier van de voormalige dertig ziekenhuizen die nog functioneerden.

Ook een belangrijke ontwikkeling is, dat aan de Middellandse Zeekust van Gaza door de VS een ‘tijdelijke pier’ wordt gebouwd. Als officieel doel wordt genoemd de voedselbevoorrading van de Palestijnen, waarmee de opzettelijke hongersnood die nu nog steeds gaande is, kan worden gestopt. De werkelijke functie van deze pier is echter niet de import van hulpgoederen, maar de permanente ballingschap-export van miljoenen Palestijnen. De Jeruzalem Post schrijft dat het Netanyahu was, die de bouw van deze pier aan het Biden-regime had voorgesteld, als een manier om de medeplichtigheid van Washington aan de genocide te maskeren.

Tel Aviv hoopte eerder dat vanuit de grens van zuidelijk Gaza met Egypte grote groepen Palestijnen in tentenkampen in de Sinaï-woestijn door Egypte zouden worden opgevangen. Maar Egypte versterkt juist deze grens, en is niet van zins aan dit emigratieplan mee te werken. Aan het begin van de crisis heeft Ursula von der Leyen in Caïro gepoogd de Egyptische regering in ruil voor grote subsidiebedragen ertoe te bewegen om een ballingschapstocht van één miljoen Palestijnen naar de EU te faciliteren. Het ziet er nu naar uit dat van de Palestijnen verwacht wordt dat ze op schepen die richting uit gaan.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

De humanitaire crisis die Israël heeft gecreëerd is van zo’n catastrofale proportie, dat de enige optie in de ogen van veel Palestijnen de keuze is tussen dood of deportatie.

Ondanks de transparantie van de Israëlische genocidestrategie met kogels en raketten, evenals een opzettelijke hongersnood die wordt veroorzaakt door het blokkeren van de voedselvoorziening, blijven de meeste regeringen van het Westen steun verlenen aan Tel Aviv. De voortdurende televisieverslaggeving en de vele op sociale media verspreide video’s van de verwoestende Palestijnse beproeving zijn uniek in de geschiedenis. Dit heeft Israël in de ogen van zuidelijke regeringen en ook westerse bevolkingen tot een pariastaat gedegradeerd.

Vanwege zijn gedrag en verzet tegen wettelijke en morele normen berucht geworden, heeft Israël deze conditie blijkbaar zelf nog versterkt met de vaak herhaalde openhartige erkenning van hun genocidale bedoelingen met de Palestijnen. Hierdoor is Israël in zowel politiek als economisch opzicht geïsoleerd geraakt en aanzienlijk kwetsbaarder dan in eerdere fases van zijn bestaan.

De eerder aangehaalde opmerkingen van senator Schumer over de noodzaak van verkiezingen in Israël en het herzien van Netanyahu’s genocidestrategie, gaan veel verder dan alleen een corrigerende tik. Het gaat om de toekomst van de staat Israël, en ze bevatten een onheilspellende maar duidelijke waarschuwing aan de fanatici in de Netanyahu-regering dat ze maar beter meteen stappen kunnen gaan ondernemen, omdat Netanyahu zich wat het Biden-regime aangaat op zeer glad ijs bevindt. Bidens handlers hebben de president laten zeggen dat het een ‘goede toespraak’ was. Schumer schetst tenslotte de zorgen die door ‘veel Amerikanen’ worden gedeeld. Er zijn verkiezingen in november, en veel Amerikanen zijn zich in het afgelopen half jaar sterker bewust geworden van het feit dat ze zijn opgescheept met een Israël-probleem.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.