Scroll Top

Taiwanese verkiezingen boekten geen anti-China-resultaat

Nummer 82 min
Taiwanese verkiezingen boekten geen anti-China-resultaat

Suzanne van Eijck

De Taiwanese verkiezingen, die op 13 januari plaatsvonden, laten een ander beeld zien dan in de westerse reguliere media wordt gepresenteerd. De China-kritische Democratische Progressieve Partij (DPP) heeft een president kunnen leveren, maar leed groot verlies in de tegelijkertijd gehouden parlementsverkiezingen. Er is geen absolute meerderheid geboekt, en de hoeveelheid stemmen voor deze partij is drastisch teruggelopen. Aangezien de DPP aan de macht blijft, verandert er niet veel. Maar hun stemaandeel daalde in vier jaar tijd van 57% naar 40%. Ook TPP + KMT, die niet tegen hereniging zijn, kregen meer dan 50% van het stemaandeel, dus het is duidelijk waar de Taiwanese bevolking staat wat betreft de veranderingen in de geopolitiek van de afgelopen vier jaar.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Een woordvoerder van het Taiwanese Zakenbureau van de Staatsraad verklaarde dat de resultaten van de verkiezingen laten zien dat de Democratische Progressieve Partij niet de reguliere opinie op het eiland vertegenwoordigt. Er is een ontwikkeling gaande dat Taiwan steeds meer naar China aan het toetrekken is, en volgens hem is het onvermijdelijk dat China en Taiwan uiteindelijk herenigd zullen worden.

In Taiwan is al langere tijd een strijd gaande tussen pro-Chinese en anti-Chinese bewegingen. China wil dat het vasteland gaat samenwerken met relevante politieke partijen, groepen en mensen uit verschillende sectoren in Taiwan, om de uitwisseling en samenwerking tussen Taiwan en het vasteland te bevorderen. Daarnaast wordt er gesproken over de versterking van geïntegreerde samenwerking tussen de Chinese en Taiwanese burgers en de gezamenlijke bevordering van de Chinese cultuur.  Als laatste spreekt men over een vreedzame ontwikkeling van de onderlinge betrekkingen als gevolg van de nationale hereniging. De Chinezen presenteerden daarnaast in september 2023 een gedetailleerd plan om van Fujian, een provincie aan de zuidoostkust van China, een voorbeeldgebied voor de geïntegreerde samenwerking met Taiwan te maken. Het doel is om van Fujian een eerstekeus-bestemming te maken voor inwoners en bedrijven van Taiwan, om de ontwikkeling van samenwerking op het vasteland te stimuleren.

Deze ontwikkeling lokt agressieve reacties uit bij de Verenigde Staten, die hun machtspositie in Taiwan zien verdwijnen. Washington geeft honderden miljoenen dollars uit aan militaire steun aan het eiland, en in 2022 beloofde het een vijfjarig steunpakket ter waarde van zo’n $ 10 miljard. Daarnaast bevoorraadt de VS Taiwan met onder meer raketten, vuurwapens en draagbare luchtverdedigingssystemen, welke direct uit de Amerikaanse voorraad komen.

De nieuwgekozen president Lai Ching-te had in maart 2023 zijn partijvoorzitterschap bij acclamatie veiliggesteld. Zijn verkiezing werd door Amerikaans activisme zekergesteld, iets dat mede werd bewezen door zijn keuze op Hsiao Bi-khim – de toenmalige vertegenwoordiger van de Verenigde Staten in Taiwan (met de rank van ambassadeur) – als zijn vicepresident.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.