Scroll Top

De Duitse volksopstand veroorzaakt grote politieke onrust

82 De Duitse volksopstand ver­oorzaakt grote politieke onrust min
De Duitse volksopstand veroorzaakt grote politieke onrust

Margreet Booij

Wekenlang is Duitsland reeds het toneel van protesten, opstanden en demonstraties tegen de regering en haar beleid. Op 15 januari begon een boerenprotest van acht dagen, waarbij zich expediteurs, mensen uit de horeca en in toenemende mate ook gewone burgers aansloten. De lont in het kruitvat waren de door de regering op 1 januari jl. deels afgeschafte subsidies op o.a. diesel, maar dit leidde tot een ware volksopstand, tegen een breed scala van overheidsbeleid. De protesten waren zodanig minutieus georganiseerd dat het wereldwijd media-aandacht kreeg, en ook een voorbeeld werd voor boeren in verschillende andere Europese landen. Buitenlandse boeren ondersteunden hun Duitse collega’s door met hun trekkers naar Duitsland te komen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De Duitse reguliere media spanden zich in om de omvang van de demonstraties te bagatelliseren, maar dat resulteerde alleen maar in nog meer woede. De ontwikkelingen spelen zich af tegen de achtergrond van een bevolking die zich steeds sterker realiseert dat de regering van kanselier Olaf Scholz op geen enkele manier hun belangen en die van Duitsland in het algemeen dient, maar uitsluitend bezig is de eigen ideologieën en eigen belangen na te streven. Nog slechts 20% van de bevolking heeft hij achter zich staan. Ook huisartsen hebben gestaakt en de treinmachinisten staken sinds 24 januari wederom zes dagen. Wereldwijd deelt de Duitse regering geld uit, aan bijvoorbeeld Oekraïne en andere projecten, terwijl men zich voor de eigen bevolking bedient van telkens dezelfde retoriek over het ontbreken van geld voor nationale gemeenschappelijke belangen.

De enige partij die in Duitsland opkomt voor deze belangen is de Alternative für Deutschland (AfD). Het is een partij die met name in de voormalige Oost-Duitse deelstaten grote electorale successen boekt, en een politiek houvast biedt aan de demonstranten. De boeren hadden aangekondigd op zondag 21 januari nogmaals in zeer groten getale de straten en wegen op te gaan om dit keer het hele land tot stilstand te brengen, net zo lang tot hun eisen worden ingewilligd. Dit plan kreeg onvoldoende vorm, omdat de aandacht van het land sterk werd afgeleid door ‘toevallige’ grote demonstraties tegen extreemrechts. Deze waren door de regering georganiseerd en bekostigd, waardoor de boerenprotesten ondergesneeuwd raakten. Bij deze kunstmatige alternatieve protesten ten behoeve van de overheid liepen kanselier Scholz en minister van Buitenlandse Zaken Baerbock voorop. Zij vonden het blijkbaar niet problematisch dat ook mensen deelnamen die met grote spandoeken liepen met de tekst: ‘doodt AfD-ers’. De politie liep ernaast en stak geen hand uit naar deze overduidelijke oproep tot moord.

Alle pogingen van regering en media om de AfD af te schilderen als een groot gevaar voor de democratie ten spijt, gaat deze partij onverstoorbaar door en stijgt ze alleen maar verder in de peilingen. De angst voor de AfD binnen de coalitie is enorm. Scholz en de zijnen hebben kennelijk nog nauwelijks in de gaten dat zijzelf ook een heel grote bijdrage leveren aan de groeiende populariteit van deze enig werkelijke oppositiepartij. In september zijn er deelstaatverkiezingen in Brandenburg, Thüringen en Sachsen en de peilingen geven aan dat de AfD op eenzame hoogte staat en dat de drie regeringspartijen zo ver zijn gezakt dat zij deels onder de 5%-kiesdrempel dreigen te komen, hetgeen betekent dat zij dan in de deelstaatparlementen helemaal niet meer voorkomen en dat zou een historisch unieke situatie zijn. Het Constitutioneel Hof heeft op 23 januari uitspraak gedaan dat de partij Die Heimat (de voormalige NPD) voor zes jaar wordt uitgesloten van overheidsfinanciering, belastingvoordelen en bijdragen aan de campagnekosten.

– Het artikel gaat verder onder de afbeelding –

82 De Duitse volksopstand ver­oorzaakt grote politieke onrust min

De regeringspartijen hebben hierover openlijk de loftrompet geblazen, want men ziet hierin ook kansen om de AfD te verbieden en de voorzitter van de AfD in Thüringen de grondrechten te ontzeggen. Hiervoor wordt alles uit de kast getrokken en in de talkshow Maischberger zei de minister van Voeding en Landbouw Özdemir  (die Grünen) dat er een grote kans bestaat op een verbod op de jongerenafdeling van de partij. Dat zou volgens hem kunnen zonder tussenkomst van de rechter, om daarna de AfD zelf aan te kunnen pakken.

Het rommelt over de hele linie binnen de partijen. De CDU/CSU, die onder Angela Merkel sterk naar links is opgeschoven, denk aan haar verwelkoming van grote aantallen migranten met de wir schaffen das-uitspraak, is – nu met Friedrich Merz aan het roer – op deze weg doorgegaan. Merz propageert echter ineens een streng migratiebeleid te willen gaan voeren, wat velen de wenkbrauwen doet fronsen. De voormalige president van de Duitse afdeling van BlackRock, de grootste Amerikaanse vermogensbeheerder, voert een autoritair beleid ten aanzien van alle CDU-afgevaardigden die het wagen samen te werken met de AfD en heeft gedreigd hen in dat geval onmiddellijk uit de partij te zullen zetten. Dit heeft er mede toe bijgedragen dat CDU-prominenten uit onvrede een nieuwe partij zijn begonnen, onder aanvoering van Hans-Georg Maaßen. Deze partij, die WerteUnion is rechtsconservatief en Maaßen, voormalig president van de inlichtingendienst, is de enige politicus die openlijk de AfD verdedigt, met nadruk op het feit dat deze partij niets ongrondwettelijks doet, of bepleit. Verder is de linksconservatieve Sahra Wagenknecht met voormalige leden van Die Linke en de SPD haar eigen partij begonnen, de Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Zij wil de banden met Rusland herstellen en een migrantenstop instellen, alleen of dat laatste waar is valt te betwijfelen, omdat het haaks staat op wat zij eerder altijd heeft verkondigd. Alhoewel zij deels dezelfde standpunten hanteert als die van de AfD, wil zij niet met de AfD samenwerken. De meeste partijen vissen in de AfD-vijver om mee te profiteren van hun succes, maar nemen tezelfdertijd grote afstand van die partij door eventuele samenwerking uit te sluiten. Een echt betrouwbare indruk geeft dit niet. Verder is er nog het ‘Bürgergeld’, de bijstandsuitkering die in de volksmond reeds ‘Migrantengeld’ wordt genoemd vanwege het grote aantal migranten dat deze uitkering ontvangt. Die uitkering is in januari met maar liefst 12% verhoogd, waardoor werken voor sommigen niet meer loont en men in groten getale ontslag neemt. Het werknemerstekort was al groot, maar wordt op deze wijze onbeheersbaar. Van de bedrijven is 25% sinds het aantreden van deze regering reeds failliet, of ze hebben de productie naar andere landen verplaatst. De oorzaken hiervan zijn het opblazen van de Nord Stream 2 door de VS en de sancties tegen Rusland, opgedrongen door diezelfde VS.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #82

In dit nummer onder meer:

CO2-reductie leidt naar de middeleeuwen
EU-AI-wet, instrument censuur en controle
Verkiezingen Taiwan geen anti-China-resultaat
Vals onderzoek creëert voorgeschreven werkelijkheid
Verslagen stuurloos Oekraïne vecht door

Inmiddels heeft ook Oskar Lafontaine van zich laten horen. De voormalige politicus van de SPD en die Linke waarschuwt de regering voor de VS. Hij roept op tot een onafhankelijk Europees beleid. “De VS voeren niet alleen een economische oorlog tegen China en Rusland, maar vooral tegen Europa en Duitsland. De VS willen dat zijn vazallen hun groei en welvaart opgeven ten gunste van de VS zelf, en proberen met een lage inflatie en goedkope energie bedrijven uit Europa richting de VS te lokken.” Alles bij elkaar zijn de vooruitzichten voor Duitsland verre van rooskleurig en in het kielzog daarvan geldt dit voor heel West-Europa.

Intussen komen er steeds meer brisante details naar boven ten aanzien van de protesten tegen extreemrechts. Een ZDF-reporter heeft uit de school geklapt en gemeld dat de ‘zeer grote toestroom in München’ waarover werd gesproken, de omgekeerde waarheid vertolkte. De echte waarheid is dat velen die op de demonstratie waren afgekomen, na enkele extreemlinkse toespraken ontdekten dat ze daarvoor niet waren gekomen, waarna velen huiswaarts keerden. Ook werd bekend hoe deze protesten ‘spontaan’ zo groot konden worden. Deze zijn al sinds november in voorbereiding geweest, zoals duidelijk werd na een afgeluisterde bijeenkomst van AfD-prominenten, samen met enkele CDU-ers en een als extreemrechts bestempelde Oostenrijker. Deze hebben o.a. gesproken over de door Scholz op de voorpagina van Der Spiegel aangekondigde uitzetting van rond de 300.000 illegalen. Ook wil de AfD snellere procedures, maar het werd allemaal voorgesteld als zou de AfD alle mensen met een migratie-achtergrond willen ‘deporteren’, wat deed denken aan de nazitijd. Ondertussen laaien de boerenprotesten overal in Duitsland weer op.

Boeren in andere Europese landen volgen dit voorbeeld, vooral in Frankrijk, waar zij met tractoren en in samenwerking met vrachtwagenchauffeurs dreigen om de belangrijkste toegangswegen tot Parijs te blokkeren, waardoor de hoofdstad in korte tijd niet meer met voedsel kan worden bevoorraad.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.