Scroll Top

Het verslagen stuurloze Oekraïne dat doorgaat met vechten

Nummer 82 min

De onderbelichte Wereld

Het verslagen stuurloze Oekraïne dat doorgaat met vechten

Franziska Zeller

De Russische strijdkrachten maken gestage vorderingen met een effectieve uitputtingstactiek. Oekraïense soldaten mogen zich van Zelensky niet uit een omsingeld gebied terugtrekken en lijden grote verliezen. Zelensky stuurt er zelfs meer troepen naartoe, die eigenlijk elders gebruikt zouden worden. Dit patroon zien we overal, bijv. in Avdejevka, Bachmoet, bij het bruggenhoofd in Krynki. De Russen maken vervolgens gebruik van de gaten/verzwakte posities in de Oekraïense frontlijn. De meeste westerse specialisten wachten met spanning op het grote Russische offensief, maar het lijkt erop dat Moskou gewoon wacht totdat Oekraïne totaal is uitgebloed en wel móet capituleren.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Niet alleen Oekraïne is stuurloos, ook het Westen lijkt geen plan te hebben hoe verder te gaan met het land, terwijl er nog steeds volop oorlogsretoriek wordt gespuid. Er sterven duizenden Oekraïners, alleen omdat niemand wil toegeven dat de strijd verloren is. De aangekondigde mobilisatie is een flop. Volgens oppositionele Oekraïense bronnen zijn 3,5 miljoen mannen in eigen land ondergedoken om niet opgeroepen te worden. Ze zijn hun rechten kwijt, hebben geen bankrekening, geen nieuwe papieren etc. Hoe groot het aandeel is van verwoede patriotten die tot het bittere einde willen doorvechten, is niet in te schatten. Er bestaat een duidelijk verschil tussen de Russische militaire doctrine en die van Kiev. Poetin geeft aan wat de doelen zijn, daarna hebben de militairen de vrije hand en beslissen zelf hoe ze deze doelen bereiken. Iedereen trekt één lijn. In Oekraïne zijn er voortdurend strubbelingen tussen de militaire en de politieke leiding, en bovendien zorgen instructies afkomstig van NAVO-deelnemers voor nog meer verwarring. Zelensky wil alles zelf bepalen en luistert niet naar de militairen.

Er bestaat een ernstig conflict tussen Zelensky en de kritiek leverende generaal Zaloezjnyj, dus tussen de militaire en de politieke leiding. Zelensky krijgt alleen geld als hij terreinwinsten en militaire successen kan aantonen, daarom houdt hij aan onhoudbare posities vast, waar zonder enige militaire winst hele legereenheden worden afgeslacht. In de Russische uitputtingsoorlog kunnen de Russen het Oekraïense leger ernstig verzwakken zonder zelf veel verliezen te lijden. Zelensky plant een grote mobilisatie, en tevens wil hij generaal Zaloezjnyj ontslaan. Beide voornemens vallen niet in goede aarde en zijn moeilijk door te zetten. Men heeft Zaloezjnyj een ambassadeurschap aangeboden, maar dat heeft hij geweigerd. Op 30 januari deed Zaloezjnyj een oproep aan de natie tot een vreedzame mars naar Kiev. Westerse commentatoren zien hierin een politieke intrige van Zaloezjnyj. Op de gedachte dat dit misschien de laatste poging van een oprechte patriot zou kunnen zijn die zijn land wil redden, is nog niemand gekomen. Op het moment van dit schrijven heerst onduidelijkheid of Zaloezjnyj nog in functie is, en tegelijk ook of Zelensky het nog steeds voor het zeggen heeft.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #82

In dit nummer onder meer:

CO2-reductie leidt naar de middeleeuwen
EU-AI-wet, instrument censuur en controle
Verkiezingen Taiwan geen anti-China-resultaat
Vals onderzoek creëert voorgeschreven werkelijkheid
Verslagen stuurloos Oekraïne vecht door

Op 24 januari werd door Oekraïense strijdkrachten boven Russisch territorium een Russisch vliegtuig neergehaald. Het ging om een Iljoesjin-76, een groot transportvliegtuig. In eerste instantie meldde Oekraïne triomfantelijk dat men erin geslaagd was een dergelijk vliegtuig neer te halen, maar deze berichtgeving veranderde al snel, nadat de Russische kant meldde dat er 65 Oekraïense krijgsgevangenen de dood bij hadden gevonden. Rusland nam deze aanval heel hoog op en eiste op 25 januari een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Dit werd door het Franse voorzitterschap aanvankelijk geweigerd, maar de volgende dag vond er alsnog een zitting plaats, waarbij de Russische VN-afgevaardigde zijn betoog in het Frans hield. De Frans-Russische betrekkingen zijn naar een dieptepunt gezakt, nadat Rusland in Charkov een hotel bestookte waarin Franse huurlingen waren gehuisvest. Er wordt al lang gespeculeerd dat het wapentuig dat Oekraïne heeft ontvangen, niet door Oekraïners wordt bediend, maar door NAVO-soldaten.

Aan de Russische grens vinden intussen de grootste NAVO-oefeningen ooit plaats.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.