fbpx
Scroll Top

Erkenning dat Oekraïne gaat verliezen

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Erkenning dat Oekraïne gaat verliezen

Franziska Zeller

Het Amerikaanse publiek wordt er voorzichtig op voorbereid dat Oekraïne wellicht de oorlog zou kunnen verliezen. Dat is af te lezen van een artikel geplaatst in het opinieblad POLITICO, dat trouw de lijn van de Biden-regering volgt. De kop van het artikel luidt: “Ukraine is at great risk of its front lines collapsing”. POLITICO, dat in 2021 door de Duitse mediagigant Axel Springer Verlag werd opgekocht, is in de liberale hoek te plaatsen. Dit is voor het eerst dat een mainstream-medium zo duidelijk van de nog steeds heersende mening – dat Oekraïne aan de winnende hand is, mits men Zelenski maar voldoende middelen en wapens ter beschikking stelt – afwijkt. In het artikel constateren Oekraïense officieren dat een Russische overwinning haast onafwendbaar is, als de Russen tenminste geen ernstige strategische fouten begaan, maar daarop mag je niet hopen – zoals we weten hebben de Russen ‘al blunderend’ de Oekraïense strijdkrachten nagenoeg uitgeschakeld.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De situatie in Oekraïne wordt in het artikel echter nog veel te rooskleurig afgeschilderd. De Russische strijdkrachten voeren de zwaarste bombardementen uit sinds het begin van hun interventie. Voor het eerst werden Zirkon-kruisraketten ingezet, die door bestaande luchtafweersystemen niet kunnen worden onderschept. Door deze raketten werd een commandocentrum van de SBU (Oekraïense geheime dienst) getroffen. Vanwege een bombardement op een nabije elektriciteitscentrale zit Charkov al dagen zonder stroom en is een uittocht van de bewoners begonnen.

President Zelensky heeft net een nieuwe mobilisatiewet ondertekend, maar de mobilisatie verloopt stroef. In heel Oekraïne zijn rekruteringsambtenaren op stap om mannen te ronselen. Zelfs uit West-Oekraïne wordt verzet gemeld, veel mannen verstoppen zich en de straten zijn uitgestorven.

Het beleid van Washington hinkt op twee benen: aan de ene kant heeft men ingezien dat Oekraïne niet kan winnen, aan de andere kant wil men een capitulatie uitstellen tot na de verkiezingen. Daarom houdt Blinken Oekraïne nog steeds aan het lijntje met de belofte in de NAVO opgenomen te worden, terwijl hij weet dat dit een no-go is voor toekomstige vredesonderhandelingen.

Het oorspronkelijke vredesplan van Zelensky hield in dat Oekraïne binnen de grenzen van 1991 hersteld moest worden. Nu is hij kennelijk bereid over een Oekraïne binnen de grenzen van vóór de SMO (de Russische militaire interventie) te onderhandelen, dat betekent dus dat Rusland de Krim zou ‘mogen’ houden. Niemand maakt zich er kennelijk druk over dat na een volledige instorting van Oekraïne, niet het Westen maar de Russen de voorwaarden voor vrede zullen dicteren.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

De houding van de Russen is na de aanslag op de Crocus City Hall in Moskou nog verder aan het verharden; zij beschouwen Oekraïne nu nog meer als een terroristische staat. Tegen de leiders van de binnenlandse en de militaire inlichtingendienst, Bogdanov en Maljoek, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Was men tijdens de onderhandelingen in Istanboel in 2022 nog tot verregaande concessies bereid, nu is zulke consideratie voor het broedervolk verdwenen.

Tijdens de NAVO-top in Brussel, op 3 en 4 april, werd de schijn nog opgehouden dat dankzij de westerse hulp een overwinning van Oekraïne mogelijk zou zijn. Jens Stoltenberg zei tegen de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Koeleba: “Wat jullie doen is heel belangrijk voor de veiligheid van de NAVO. Het steunen van Oekraïne is geen liefdadigheid, maar een investering in de eigen veiligheid van de NAVO-landen.” In de achterkamertjes worden echter al plannen gesmeed dat Rusland na de capitulatie alle veroverde gebieden zou behouden, maar dat de romp-Oekraïne dan alsnog in de NAVO opgenomen zal worden. Het Westen verkeert in een staat van paniek, nu alle plannen om Rusland te verzwakken hebben gefaald, maar niemand lijkt een plan B te hebben om uit deze impasse te komen. De meest radeloze figuur van allemaal is wellicht Zelensky; volgens geruchten heeft hij zich eenzaam in zijn bunker teruggetrokken en een reeks vertrouwelingen, die vanaf het begin van zijn carrière tot zijn entourage hebben behoord, ontslagen. Het is ook mogelijk dat zijn kliek niet werd ontslagen, maar dat ze uit zichzelf zijn weggegaan, als ratten die het zinkende schip verlaten.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.