fbpx
Scroll Top

Met herbenoemde Halsema gaat kapotmaken van Amsterdam zes jaar door

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Met herbenoemde Halsema gaat kapotmaken van Amsterdam zes jaar door

Simon van Gelder

In Amsterdam worden vrouwen dagelijks op straat lastiggevallen. Seksuele opmerkingen, sissen, nafluiten of bespuugd worden en achterna lopen in het donker. Drie van de vier vrouwen tussen 17 en 35 jaar hebben hier last van. Dit schrijft de gemeentelijke dienst S&O, die hierover sprak met 5.045 personen. Volgens S&O is de overlast al vijf jaar onverminderd hoog. Er is geen verbetering. De gemeente maakte zich ervan af met affiches getiteld stop seksuele intimidatie! Femke Halsema beweert: “Voor seksisme is geen plaats in Amsterdam.” Holle woorden, niets zal veranderen zo lang deze GL-burgemeester er zit. Vorig jaar stuurde ze een slijmbrief naar de gemeenteraad. Ze bedelde om herbenoeming, nog eens zes jaar erbij. Onderdanig schreef ze aan de raad: “Ik wil me inzetten voor een vrije, ongedeelde, veilige en trotse stad.”
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Onlangs is ze herbenoemd. Dit gebeurde met instemming van haar steunpilaar Mark Rutte. Aan kiezers is niets gevraagd. Zo werkt het gesloten systeem in Nederland. De stad mag zich opmaken voor veel meer vervuiling en verloedering. Steeds minder vormt het een afspiegeling van het land waarvan het de hoofdstad is. De meeste oorspronkelijke Amsterdammers zijn vertrokken naar saaie, maar veilige plekken als Almere, Heerhugowaard en Purmerend. Wat overblijft van Amsterdam is versnippering. Journalist Bas Kok schreef in Het Parool: “Amsterdam is een eilandenrijk. In Nieuw-West wonen Turken en Marokkanen, in Zuidoost mensen met Afrikaanse wortels en in Noord de witte paupers. Met zijn schrille tegenstelling tussen arm en rijk vertoont de stad trekjes van apartheid. Dit is geen eiland van diversiteit maar van segregatie.” De ‘ongedeelde stad’ waarover Halsema fantaseert, bestaat niet meer. Sinds 1990 staan de poorten wijd open voor nieuwkomers en gelukzoekers. Ze krijgen een voorrangsbehandeling. De opgewekte Amsterdamse sfeer gaat verloren. Er blijft weinig humor over. Ze liegt als ze spreekt over ‘een trotse stad’.

In januari 2024 schreef Halsema om onduidelijke redenen een artikel in de Britse krant The Guardian. Hierin stelt ze dat Amsterdam kan afglijden tot een ‘narcostaat’. Amsterdam is volgens haar een internationaal financieel knooppunt. Het is een marktplaats waar de vraag naar drugs wordt bepaald en waar wordt onderhandeld over betalingen in de hele wereld. Dit heeft invloed op de legale economie, het onroerend goed, het bankwezen en de hotelsector. Dit leidt tot maatschappelijke ontwrichting en verpaupering van stadswijken, waar hele generaties van kwetsbare jonge mensen worden verleid tot crimineel gedrag. De rechtsstaat wordt ondermijnd, heel Nederland loopt het gevaar een narcostaat te worden, aldus Halsema.

Zij kan mooie stukjes schrijven maar faalt bij de aanpak van de vraagstukken. Neem het drama van de Marokkaanse veelplegers die de hele stad onveilig maken. Twaalf jaar geleden begon Amsterdam met het aanpakken van de Top600, dit zijn de meest gevaarlijke en gewelddadige plegers van zware misdrijven. Met fluwelen handschoenen, zoals gratis woning, geld en vliegreisjes, trachtte de gemeente de ‘crimineeltjes’ op het rechte pad te krijgen. Hiervoor werden veertig instanties en honderden adviseurs ingezet.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Alle ‘crimineeltjes’ kregen ‘een personal coach’ toegewezen. Onlangs verscheen het eindrapport. Daarin stond dat het kostbare Top600-project totaal is mislukt. De zeshonderd ‘crimineeltjes’ zijn onverbeterlijke recidivisten gebleken, even crimineel als twaalf jaar geleden. Gevraagd naar haar opinie over dit liederlijke fiasco, haalde Halsema haar schouders op. Haar reactie: “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken.” Ze weet zich dus geen raad met het straattuig. Ze laat het probleem doorrotten. Ze snapt niets van de hemeltergende problemen van de criminelen uit de Top600, denkt dat ze lijden aan psychische stoornissen en kampen met verstandelijke beperkingen, verslavingen, instabiele thuissituaties en schulden. Volgens misdaadjournalist Wouter Laumans is de kern van 250 uit de Top600 “volkomen gestoord en totaal niet gemotiveerd”. Ze zorgen voor veel ellende op straat. Ze genieten van een uitkering, maar worden nooit aangemoedigd te gaan werken.

Kenmerkend voor Halsema is haar gelijktijdige aanval op goedwillende Amsterdammers die wél willen werken. Grote delen van de stad worden afgesloten voor de auto. Werkplekken worden opzettelijk onbereikbaar. Er zijn 7.108 parkeervakken geschrapt, volgend jaar zullen dat er totaal 10.000 zijn. De stad van Halsema wordt bestuurd als een dorp waar men zich te voet of met paard en wagen moet verplaatsen.

De meerderheid van de geschrapte parkeerplekken is in Zuid, het meest werkzame en welvarende stadsdeel. Het overgrote deel van de 970.000 beschikbare banen in Amsterdam is per auto bereikbaar, met de fiets komt men niet verder dan 20% van de banen. Veel mensen komen uit randgemeenten, als auto-forens zijn ze lang onderweg. Het beleid van Halsema komt neer op het dwarsbomen van de pendelstromen. Het is grootschalig autootje pesten. De middengroepen verliezen hun mobiliteit, die worden opzij gedrukt. Iedereen in Amsterdam moet uitkeringstrekker worden, zo lijkt het. Wethouder Moorman barstte in tranen uit na het vernemen van de verkiezingsuitslag van 22 november. De locoburgemeester, Groot Wassink, bestempelde de uitslag van de Kamerverkiezingen als fascistoïde. De dwaze machthebbers in het stadhuis zien Amsterdam als een republikeins eiland van saamhorigheid en diversiteit. De leugen werd doorgeprikt door krantenlezer C. de Leeuw in Het Parool van 22 maart. Hij schreef: “Wij verhuizen naar een leefbaarder stad dan Amsterdam, waar ik dagelijks word uitgescholden. De verbale agressie is er schrikbarend, het is de normaalste zaak dat men door volslagen onbekenden op straat wordt uitgescholden.”

Het idee van een open samenleving is misbruikt. Dat is helemaal spaak gelopen. Bij veel nieuwkomers ontbreekt het aan fundamentele wederkerigheid, dat werd ook opgemerkt door CDA-leider Hoekstra. Hij keerde zich tegen de ‘kosmopolieten’ die onze identiteit en cultuur weg relativeren. Ongetwijfeld had hij daarbij Femke in het vizier. Zij zal nooit waardering uitspreken voor de cultuur waaruit ze is voortgekomen. Als burgemeester is ze een volstrekte mislukking, die haar zwakte wil markeren achter prietpraat over diversiteit, inclusiviteit en het slavernijverleden. Ze meent er niets van.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.