fbpx
Scroll Top

Hoe ging het verder

GV doe mee (1)
Hoe ging het verder

Karel van Wolferen

Een bijzonder aspect van Israëls oorlogvoering is dat het doelbewuste en systematische pogingen onderneemt om bestaande wetten en normen rond oorlogvoering te vernietigen. Het breekt daarmee, door ziekenhuizen te bombarderen en er zelfs binnen te dringen om medisch personeel en patiënten te vermoorden. Op 8 april voerde het een luchtaanval uit op het Iraanse consulaat in Damascus, waarbij de belangrijkste Iraanse functionaris verantwoordelijk voor operaties in Syrië en Libanon, samen met zijn plaatsvervanger en verschillende andere functionarissen, werd gedood. Het verscheurde de Weense conventie over diplomatieke onschendbaarheid, en dit wordt gezien als een provocatie om een Iraanse reactie uit te lokken, waarbij Netanyahu hoopt dat ook Washington dat zal aangrijpen om een langgekoesterde wens van militaire actie tegen Iran in vervulling te doen gaan. Omdat Iran lid is van zowel het BRICS-verbond als de Shanghai Cooperation Organization (SCO) en bovendien strategische partnerschappen met Rusland en China onderhoudt, is Israëls provocatie, waarmee het een vorm van geopolitieke anarchie creëert waarin alles kan, van uitzonderlijk groot geopolitiek gewicht.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Nog een bijzonder aspect van Israëls oorlogvoering is het gebruik van een nieuw ontwikkelde AI-machine – genaamd Lavender – om automatisch doden te genereren onder verdachten, met slechts 20 seconden tijd voor tussenkomst van een menselijk oordeel of het doelwit wel een man is (Hamas heeft geen vrouwelijke strijders). De strategie is om verdachten in hun huizen aan te vallen en daarbij heeft het Israëlische leger voor haar campagne iets van 20-30 burgers als aanvaardbare aantallen doden vastgesteld.

De Russische minister van buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, en zijn Chinese tegenhanger, Wang Yi, bespraken in de tweede week van april in Beijing alle dossiers met betrekking tot wat het Chinees-Russische strategische partnerschap zal gaan betekenen voor Euro-Aziatische landen. In de woorden van Lavrov zullen ze kiezen voor ‘dubbele oppositie’, als tegenwicht voor de ‘dubbele afschrikking’ van het Westen. Ze zullen elke poging van de westerse vazallen om ‘de natuurlijke loop van de geschiedenis te vertragen’, tegenwerken. Het uitwerken van deze samenwerking zal dit jaar zeer intensief worden, met minstens twee bijeenkomsten van president Poetin en president Xi op de SCO-top in juni en op de BRICS-top in oktober.

De besprekingen tussen Lavrov en Wang Yi begonnen toen de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, nog in Beijing was om twee bedreigingen te uiten. Ze zei dat Chinese bedrijven met ‘aanzienlijke gevolgen’ te maken zouden krijgen als ze “materiële steun zouden verlenen aan de Russische oorlog tegen Oekraïne” en beschuldigde Chinese bedrijven van ‘overcapaciteit’, met name in het geval van elektrische voertuigen. De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daarop tijdens een persconferentie met: “De betrekkingen tussen China en Rusland mogen niet worden aangevallen of besmeurd, en de legitieme rechten en belangen van China en Chinese bedrijven mogen niet worden geschaad.”

Intussen trainen Amerikaanse militairen op locaties in de buurt van China als een onderdeel van een militaire opbouw, die volgens admiraal van de Amerikaanse marine John Aquilino “sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is gezien”. De admiraal heeft gezegd dat Beijing op koers ligt om tegen 2027 Taiwan binnen te kunnen vallen.

Het Franse vreemdelingenlegioen maakt zich klaar voor inzet in Oekraïne. Franse militaire leiders zijn al begonnen met het trainen van gevechtseenheden van dit befaamde legioen, met de bedoeling dat ze naar het Oekraïense front kunnen worden gestuurd. Er zouden drie compagnieën Legioenjagers zijn gevormd, die zich aansluiten bij regulier Frans militair personeel, in een tactische bataljonsgroep van bij elkaar 1.500 soldaten. Er zijn geruchten en niet al te duidelijke aankondigingen dat Franse – en mogelijk ook andere troepen van NAVO-lidstaten – in reserve worden gehouden om bij de eindfase van de Russische militaire acties in Oekraïne een rol toebedeeld te krijgen om inname van Odessa te bemoeilijken, of tegen te houden.

Het Franse militaire krachtsvertoon wordt in brede kring uitgelegd als onder meer een tegenwicht tegen de rampspoed die zich onder het presidentschap van Macron in de Franse strook van Afrika heeft ontwikkeld. De door een staatsgreep aan de macht gekomen nieuwe regering van Niger heeft de Fransen het land uitgezet. Vorig jaar december vertrok het laatste contingent van de 1.500 troepen die Parijs had ingezet, waarmee er een einde kwam aan tien jaar van Franse anti-jihadistische missies in de West-Afrikaanse Sahel-regio. De Franse troepen verlieten ook Mali en Burkina Faso.

De genoemde West-Afrikaanse landen gebruiken de West-Afrikaanse CFA-frank als hun valuta, en maken deel uit van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA). Hun valuta, oorspronkelijk geïntroduceerd door Franse koloniale autoriteiten, wordt uitgegeven door een gemeenschappelijke centrale bank, gevestigd in Dakar (Senegal). Deze situatie heeft de afgelopen jaren veel kritiek en protesten tegen neokolonialisme opgeleverd. Naast de West-Afrikaanse CFA-frank, is er ook nog de Centraal-Afrikaanse CFA-frank. Met beide valuta’s moeten de centrale banken van al deze Afrikaanse landen tenminste 50% van hun buitenlandse activa in de Franse schatkist houden. Dat zou de munt stabiel houden. Het is een arrangement dat duidelijk een neokolonialistische beperking van de onafhankelijkheid van deze landen afdwingt. Het is daarom begrijpelijk dat de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), waarvan de leden van UEMOA ook lid zijn, van plan is om tegen 2027 een eigen gemeenschappelijke munt voor haar leden in te voeren.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Anti-Franse gevoelens op het Afrikaanse continent – van de Sahel tot Centraal-Afrika en West-Afrika – nemen toe, en daarmee is Parijs ook verwikkeld in een concurrentiestrijd met Moskou, dat in de Sovjettijd een deel van de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd steunde. Mede daarom het Franse krachtsvertoon tegen Rusland in Oekraïne.

Bij lokale verkiezingen in Turkije heeft de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van de zittende president Recep Tayyip Erdoğan voor het eerst sinds 2001 een betekenisvolle nederlaag geleden. De linkse Republikeinse Volkspartij CHP kwam voor het eerst sinds 1977 naar voren als leidende partij. In de grote steden had de AKP al geruime tijd aan invloed ingeboet. Erdoğan is dientengevolge een strategie gaan voeren om op het platteland steun te versterken, zelfs te verdubbelen, om de macht van zijn regering te blijven waarborgen. De Turkse economie floreert al een aantal jaren niet meer, en de Turkse lira maakte tot vorig jaar ongekend grote dalingen van zijn waarde mee, en inflatie van voedselprijzen zorgen voor grote ontevredenheid.

Erdoğans strategie is geweest om politieke islam, plus een nationalisme geïnspireerd door herinneringen aan het grandioze Ottomaanse Rijk, en een pan-Turkisme van culturele banden met Turkssprekende volken, met elkaar te mengen. Dit begint echter momentum te verliezen, daar het electoraat andere prioriteiten lijkt te gaan krijgen.

Het algehele bestuur van het land blijft onaangetast, want de verkiezingswinnaar van de Republikeinse Volkspartij, Özgür Özel, heeft verklaard dat zijn partij niet van plan is om op vervroegde verkiezingen aan te sturen. Terwijl Erdoğan dus geen onmiddellijk gevaar van een verlies aan nationale macht boven het hoofd hangt, worden in politieke denktankkringen rekensommetjes gemaakt over de druk die op de Turkse president is ontstaan om toch maar weer meer in de richting van de NAVO om te buigen. Maar deze acrobaat in politiek manoeuvreren moet een heel andere constellatie van waarschijnlijke geopolitieke ontwikkelingen in de nabije toekomst in gedachte hebben. Hij heeft belangstelling getoond om lid te worden van de Shanghai Cooperation Organization, en staat misschien al in de rij voor de BRICS.

Na de nederlaag van de NAVO in Oekraïne, gaat de geopolitiek rondom Erdoğan – als er tenminste geen catastrofale Derde Wereldoorlog uitbreekt – in stroomversnellingen en draaikolken veranderen. Hij zal zijn ogen op de Zwarte Zee houden, die altijd een elementaire bescherming aan Turkije bood. Maar nu is Roemenië met de bouw van Europa’s grootste NAVO-basis begonnen, wat een Amerikaanse luchtmachtbasis gaat worden, die volgens mediaberichten groter zal zijn dan de vliegbasis Ramstein in Duitsland.

Erdoğan erkent Vladimir Poetin ongetwijfeld als collega-tacticus en -strateeg, zoals er geen anderen in NAVO-verband rondlopen. Hij wil vrede sluiten met Assad in Syrië, iets waar Poetin op heeft aangestuurd. Verzoening tussen Turkije en Syrië zou een einde maken aan de Amerikaanse aanwezigheid in de regio. Hij lijkt de bevoegdheid over een vertrekplan uit Idlib in Syrië overgedragen te hebben aan de Russische president.

Tegelijkertijd hebben de mediaberichten het over een NAVO-departement dat moet beslissen over het bewapeningsbeleid van de NAVO-leden, dat is opgericht onder het voorzitterschap van de Turkse defensie-industrie.

Er is heel veel om te blijven volgen.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.