Scroll Top

Amerikaanse verdeeldheid door Texas-crisis kraakhelder

83 Amerikaanse verdeeldheid door Texas crisis kraakhelder
Amerikaanse verdeeldheid door Texas-crisis kraakhelder

Jeroen van den Berg

In de zuidelijke staat van de VS wordt de migratiecrisis steeds heviger. Er is een impasse ontstaan tussen Texas en de Biden-regering. Hierdoor is de diepe verdeeldheid tussen het Amerikaanse volk en het politieke establishment kraakhelder geworden. De illegale immigratie naar de Verenigde Staten heeft via de poreuze grens met Mexico de afgelopen jaren gezorgd voor recordaantallen asielzoekers. Meer dan zes miljoen vluchtelingen zijn de laatste drie jaar over de grens gekomen, vorig jaar alleen al 3,2 miljoen. Texas is hierdoor de frontlinie geworden voor mensen-, drugs- en wapensmokkel. Zo zijn bij de grens meer dan 454 miljoen dodelijke doses van de drug fentanyl in beslag genomen. De gevolgen van dit alles zijn desastreus en leveren grote sociale en economische problemen op. In de Amerikaanse media wordt gespeculeerd over de mogelijkheid van een burgeroorlog. De alternatieve nieuwskanalen speculeren bovendien over de opmaat naar een valse-vlagoperatie.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Recent ondertekende de Texaanse gouverneur Greg Abbott een wetsvoorstel om van illegale immigratie een misdaad op staatsniveau te maken. Hierdoor kan de wetshandhaving van Texas vreemdelingen arresteren en via de rechtbank een bevel uitvaardigen om ze uit het land te verwijderen. Een van de maatregelen die genomen is, zijn de inmiddels beruchte prikkeldraad-barrières. De Biden-regering startte vervolgens een rechtszaak om dit te verhinderen. Het Hooggerechtshof gaf de regering gelijk en oordeelde in januari van dit jaar dat de federale grenspatrouille-agenten gemachtigd zijn om het prikkeldraad weg te halen. Dit leverde bizarre taferelen op waarbij de ene partij het prikkeldraad verwijderde en de andere het weer terugplaatste. Dit alles speelt zich af in Shelby Park in het gebied Eagle Pass. Dit is een gemeenschap langs de Rio Granderivier die een zeer belangrijk knooppunt is van deze illegale migratie. Abbott heeft gezegd zich niet te zullen houden aan de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Die uitspraak heeft geleid tot de mogelijkheid van een constitutionele crisis in de VS. Gouverneur Abbott heeft een verklaring afgelegd waarin hij benadrukt dat de staat het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen een invasie van illegale immigranten. Hij beschuldigt president Joe Biden van het overtreden van de immigratiewetten. Vrijwel alle gouverneurs van de Republikeinse staten hebben zich achter Abbott geschaard en ondersteunen het recht op zelfverdediging. De Democratische Partij heeft hierop gereageerd met een oproep aan de Biden-regering om de controle over de Texaanse Nationale Garde (het staatsleger) over te nemen. Hierna hebben de Republikeinse staten verschillende toezeggingen gedaan om hun eigen Nationale Garde-formaties naar Texas te sturen en te helpen de grens te beveiligen.

Het is belangrijk te beseffen dat Texas een staat is met grote economische en militaire macht. Er wonen bijna 30 miljoen mensen en het heeft een jaarlijks bruto binnenlands product van $ 2,4 biljoen. In nominale termen is het hierdoor de achtst grootste economie van de wereld. De Nationale Garde heeft 23.000 troepen in haar gelederen, waaronder geharde veteranen uit Amerikaanse oorlogen. Deze strijdkrachten staan onder een zogenaamde dubbele controle, zowel van de individuele staat als de federale overheid. De gouverneur heeft de macht om bij noodsituaties de troepen in te zetten. Het Amerikaanse Congres kan echter de president machtigen om het bevel over te nemen.

Een nieuwe burgeroorlog is volgens historicus Tarik Cyril Amar een zeer reëel vooruitzicht. De polarisatie is ongewoon groot en virulent. In de zuidelijke staten heerst nog immer een sentiment van behoud van eigen staatsrechten en soevereiniteit. De toenemende rol van de federale staat blijft een twistpunt. In de negentiende eeuw was dit een belangrijke oorzaak voor de burgeroorlog onder Lincoln. In de beroemde brief van historicus, schrijver en politicus Lord Acton aan generaal Robert E. Lee uit 1866 schreef hij: “De rechten van de Staten zijn de enige beschikbare controle op het absolutisme van de soevereine wil.” De Amerikaanse burgers bezitten meer dan 339 miljoen wapens. De Amerikaanse fixatie met het idee van een burgeroorlog wordt gevoed door boeken, artikelen en de populaire cultuur die deze fantasie prominent en volhardend tonen. De Democraten hebben een dorst naar interne conflicten op een niveau dat sinds de eerdere burgeroorlog niet meer gezien is. Deze manier van opereren doet sterk denken aan communistische regimes uit het verleden. Eerlijke debatten of feiten en logica zijn allang verdwenen.

– Het artikel gaat verder onder de afbeelding –

83 Amerikaanse verdeeldheid door Texas crisis kraakhelder

De kritische alternatieve media in de VS stellen vraagtekens bij de intenties van gouverneur Abbott. Hij is al jaren gelieerd aan het World Economic Forum (WEF). In interviews waarin hij expliciet gevraagd werd naar zijn banden met het WEF, weigerde hij hiervan afstand te doen. Tevens heeft hij de afgelopen negen jaar, waarin hij gouverneur was, de toestroom van illegale immigranten zonder meer toegestaan. Daarnaast zijn er steeds aanwijzingen dat de grenspatrouille doelbewust selecteert wie ze binnenbrengen. Deze personen krijgen vervolgens contant geld, medische zorg, huisvesting, pinpassen en soms ook versneld burgerschap door militaire rekrutering.

Ooggetuigen melden dat alleen in het beruchte Eagle Pass-gebied veel controle is en de grens wordt dichtgehouden, maar slechts een paar kilometer verder is de grens nog open en onbewaakt. Er wordt door diverse bronnen gespeculeerd dat een valse-vlagoperatie in aantocht is die qua doelstelling gelijkenis zal hebben met de 6e januari-bestorming van het Capitool. De door de machthebbers gecreëerde grenscrisis kan als hefboom voor nog meer macht misbruikt worden.

Ook George Soros heeft zijn zinnen op Texas gezet. Te midden van de impasse van de grenscrisis heeft hij $ drie miljoen uitgegeven om vijf afzonderlijke organisaties te steunen met als doel de zuidelijke staat aan een Democratische meerderheid te helpen. Texas is van oudsher een Republikeinse staat, maar Trump versloeg Biden met slechts 6% in 2020. Een van de Soros-organisaties is het Texas Majority PAC. Dit is een onderzoeks- en ontwikkelingsinstelling die zich toelegt op het ‘keren’ van de politieke kleur naar de Democraten. De club investeert daartoe in programma’s om de kiezersbetrokkenheid en -opkomst voor de Democraten te verhogen. Directeur van de organisatie Katherine Fischer zegt: “We hebben miljoenen dollars en honderden mensen fulltime nodig om dit te doen.” Bekend is dat vrijwel alle immigranten pro-Joe Biden zijn en anti-Donald Trump. Deze groepen worden daarmee door het establishment gezien als toekomstige steun voor de Democratische Partij, en dat is een belangrijk doel van de immigratiecrisis.

Migratieroute

Om in de Verenigde Staten te komen volgen vrijwel alle illegalen dezelfde migratieroute. Deze start in de stad Quito in Ecuador en eindigt aan de zuidelijke grens van de VS. De eerste halte in Quito is vanwege de soepele toegangsvereisten relatief eenvoudig te bereiken, de meesten komen daar met het vliegtuig. Vanaf hier begint de route naar Colombia. In de grensstad Tulcán in Ecuador geven tientallen regeringsorganisaties en ngo’s hulp en instructies aan de asielzoekers. Dezen ontvangen hulp in de vorm van juridische bijstand, voedselpakketten, gezondheidszorg en landkaarten. Een belangrijk deel van de ondersteuning is in handen van de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties (IOM). Ook is het Rode Kruis actief die bijvoorbeeld kaarten verstrekt van de migratieroute.

Na het oversteken naar Colombia is de volgende halte de stad Pasto. De route daarna leidt door zeer gevaarlijke gebieden, zoals het Darién Gap in Panama, dit is een route door de ongerepte jungle. Deze routes kunnen te voet wel vijf dagen duren. Naast de natuurlijke gevaren die deze gebieden vormen, worden ze gecontroleerd door kartels. Nadat de migranten uit de jungle komen, worden ze door boten en bussen vervoerd naar vluchtelingenkampen. Ook hier zijn instanties aanwezig die hulp bieden. Vanuit de kampen aan de rand van de jungle worden de illegalen op bussen gezet en naar het noorden gestuurd via achtereenvolgens Costa Rica, Nicaragua, Honduras en Guatemala, totdat ze de grens van Mexico bereiken. Hier opereert de ngo Amigos Del Tren. Deze organisatie helpt de immigranten met verschillende treinroutes naar de VS. Deze trein wordt de zogenaamde ‘trein des doods’ genoemd en staat ook bekend als ‘het beest’.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #83

In dit nummer onder meer:

‘Doodsengel’ Dijkstra zet onfrisse werk Ernst Kuipers voort
Etnische uitroeiing onder leiding Netanyahu
Verdienmodel achter hypothetische ziekteverwekkers
Schade aan en moord op zwangeren, foetussen en zuigelingen
Amerikaanse verdeeldheid door Texas-crisis kraakhelder

Er zijn ook een beduidend aantal Chinezen die de migratieroute afleggen en dat is opmerkelijk. In de eerste vier maanden van 2023 maakten 5.000 Chinezen de overtocht, en dit aantal neemt alleen maar toe. Het zijn voornamelijk mannen in de leeftijd tussen 20 en 55. In Ecuador hebben Chinese paspoorthouders geen visum nodig om binnen te komen. In de stad Pasto in Colombia ligt zelfs een migratiehotel speciaal voor Chinese immigranten, dat volgens journalist Michael Yon gefinancierd wordt door de VS. Sinds de Biden-regering actief is zijn de Chinezen goed op hoogte van de migratiemogelijkheden en grijpen ze deze kans. Ook is opmerkelijk dat ze niet arm zijn en daardoor een duurdere en veiliger route kunnen nemen, hun herkomst is veelal uit de middenklasse. De personen geven aan dat ze China ontvlucht zijn vanwege met name de gevolgen van het repressieve zero-Covid-beleid, en sommigen willen de militaire dienstplicht ontwijken. Ze voelen zich niet meer thuis in hun land en hebben angst voor de Chinese regering.

Een interessante ontwikkeling in de strijd rondom het migratiebeleid is dat een commissie van het Huis van Afgevaardigden een afzettingsprocedure had goedgekeurd tegen de minister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas. Dit ging over zijn aanpak van de toestroom van migranten. Mayorkas werd beschuldigd van ‘opzettelijke en systematische weigering om de wet te handhaven’ bij het afdwingen van grensbeleid en ‘schending van het vertrouwen van het publiek’.  Volgens oorlogsjournalist Michael Yon heeft Mayorkas de Chinese migrantenkampen in Panama gefinancierd.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.