Scroll Top

Amerikaanse afstandsbesturing van Pakistan en zijn verkiezingen

GV doe mee (1)
Amerikaanse afstandsbesturing van Pakistan en zijn verkiezingen

Redactie

Pakistan heeft op 10 februari jl. zeer bijzondere en opwindende verkiezingen meegemaakt – vanwege Amerikaanse afstandsbesturing – wat alles te maken heeft met de geopolitieke verschuivingen in Azië. De winnaar was ontegenzeggelijk de uiterst populaire oud-premier Imran Khan, die vanuit de gevangenis campagne moest voeren omdat hij twee dagen tevoren in hechtenis was genomen. Khan was captain van het Pakistaanse nationale cricketteam in de jaren tachtig en negentig en diende als premier van augustus 2018 tot april 2022, toen het Pakistaanse leger onder zware dreiging van de VS het Parlement dwong om Khan met een motie van wantrouwen van zijn post te ontheffen. De nieuwe regering fabriceerde beschuldigingen van corruptie om hem te kunnen arresteren en zo te voorkomen dat hij weer aan de macht zou komen.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Toen de populaire cricketer/president het bestaan bekendmaakte van het diplomatieke telegram dat de rol van Amerika bij zijn verdrijving onthulde, werd hij beschuldigd van spionage. Op grond van die beschuldiging werd hij twee dagen voor de verkiezingen veroordeeld tot tien jaar gevangenschap.

Ondanks het geknoei met de verkiezingen, de vervalsingen en fraude – die een centraal kenmerk waren van het plan van de Pakistaanse generaals – en het afsluiten van mobiele telefoon- en internetdiensten in het hele land, veroverde Khans PTI (‘Beweging voor Gerechtigheid’) toch 101 zetels, een groter aantal dan welke andere politieke partij dan ook. Het probleem daarmee was echter dat deze 101 zetels van parlementariërs waren die als onafhankelijken meededen, omdat de partij niet met een herkenbaar logo mocht meedoen – hetgeen een groot probleem is in Pakistan, omdat 40% van de kiezers ongeletterd is. Ook waren duizenden PTI-leden gearresteerd.

Wat de wrevel van en de interventie door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de CIA opriepen, was dat Imran Khan te coöperatief was met de Russische president Poetin en de Chinese president Xi Jinping. Het principe van de CIA is dat een buitenlandse leider ‘hetzij vóór ons, hetzij tegen ons’ is. Met neutraliteit lopen leiders van landen die een strategisch gewicht hebben, het risico hun posities, of zelfs hun leven, te verliezen. Washington accepteert geen neutraliteit, of soevereiniteit.

Het toeval wilde dat Khan toevallig in Moskou vertoefde voor een ontmoeting met Poetin op dezelfde dag dat de Russische president de speciale militaire operatie in Oekraïne lanceerde (op 24 februari 2022). Khan pleitte vanaf het begin voor onderhandelingen om het conflict in Oekraïne op te lossen en verzette zich later tegen pogingen van de VS en de EU om Pakistan ertoe te brengen de sancties tegen Rusland te steunen. Het Pakistaanse militaire inlichtingenapparaat is – na zijn geweld- en terreurcampagne tegen de bevolking volgend op de afzetting van Khan, in april 2022 – gereduceerd tot incompetentie wat betreft het bereiken van resultaten die zowel door interne als externe machtscentra als wenselijk worden gezien.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #83

In dit nummer onder meer:

‘Doodsengel’ Dijkstra zet onfrisse werk Ernst Kuipers voort
Etnische uitroeiing onder leiding Netanyahu
Verdienmodel achter hypothetische ziekteverwekkers
Schade aan en moord op zwangeren, foetussen en zuigelingen
Amerikaanse verdeeldheid door Texas-crisis kraakhelder

Wat het Amerikaanse machtscentrum betrof, hadden de militaire elites in Pakistan gegarandeerd dat deze verkiezingen een uitgemaakte zaak zouden zijn. Hun beschermheren in Washington werden ervan verzekerd dat de welbekende populariteit van Khan kon worden gecompenseerd door de investering van tientallen miljoenen dollars om het militaire opperbevel, evenals politici in alle provincies, af te kopen.

Bij elk moment van politiek ingrijpen barstte er vanuit het Pakistaanse volk spontaan een enorme stroom van steun voor Khan los. Demonstraties vonden plaats in steden en dorpen van elke provincie. De militaire elites beantwoordden dit door Khan in de ene na de andere rechtszaak te verwikkelen. Dat werkte niet, maar deed zijn populariteit slechts stijgen. Dit resulteerde in twee pogingen om hem te vermoorden, waarbij Khan aan zijn scheenbeen gewond raakte.

Washington had erop gerekend dat het Koude Oorlog-schema van de omgang met de Pakistaanse generaals een stabiele relatie zou opleveren met het Amerikaanse ministerie van Defensie. Dit is dus op niets uitgedraaid. Een fundamenteel gegeven van de hedendaagse politiek in Pakistan is het grote wantrouwen onder de bevolking jegens de traditionele dynastieke politieke partijen, het Huis van Zardari en het huis van Sharif. De Moslimliga van Nawaz Sharif, die al eerder premier van Pakistan was, kreeg 75 van de 264 zetels. Khan en Sharif hebben beiden zichzelf uitgeroepen tot winnaar. Wat we nu in ieder geval met zekerheid kunnen zeggen, is dat dit resultaat niet zal leiden tot een stabiele situatie van een tevreden bevolking.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.