Scroll Top

Onwetendheid is met de dag gevaarlijker voor iedereen

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Onwetendheid is met de dag gevaarlijker voor iedereen

Simon van Gelder

Met haar 28 jaar is de zojuist gekozen Anna Strolenberg de jongste Nederlander in het Europarlement. Ze is lid van Volt, een organisatie die hevig gelooft in Agenda 2030. Haar ervaring is miniem. Ze werkte als voorlichter bij Vluchtelingenwerk. Ze zegt dat ze wil strijden tegen het opkomend populisme. “Ik stoor me aan de zondebokpolitiek die sinds de val van het kabinet Rutte 4 de boventoon voert. Dit zorgt alleen maar voor verdeeldheid.” Veel meer heeft Anna niet te melden. Zulke lege taal zou tien jaar geleden snel zijn afgestraft. Thans word je beloond met een overdadig Euro-salaris-plus-pensioen. Wie baadt in zulke weelde, zal niet gauw de revolutie prediken.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Het is alsof Anna nu al de belichaming vormt van de politieke cultuur rond Dick Schoof, de aanstaande premier. Deze cultuur wordt gevormd door meelopers, ‘dunne’ persoonlijkheden die de weg willen effenen voor het grote onheil dat zich aandient onder de verzamelnaam Agenda 2030. Het is de toekomst van alomvattende controle, waarin het contante geld wordt afgeschaft, de stadsbevolking wordt opgesloten in 15-minuten-wijken, terwijl de boerenstand verdwijnt. De ernst van dit alles ontgaat velen. Er heerst misplaatst optimisme dat het voorgoed is afgelopen met de coronamaatregelen. Nergens in de media valt te ontdekken dat achter de schermen aan nieuwe maatregelen wordt gewerkt waarbij vergeleken de mondkapjes, avondklok en verplichte afstand slechts kinderspel waren. De bevolking weet weinig tot niets, de droom van pais en vree wordt gekoesterd door de media die zich hebben ontwikkeld tot verkondigers van het ‘narratief’ van de overheid.

In juni 2024 liet de NCTV, de spionagedienst die vijf jaar lang onder leiding stond van Dick Schoof, weer van zich horen. In een rapport richtte de NCTV het vizier op ‘de soevereinen’. Dit zijn burgers die het gezag van de overheid afwijzen en die weigeren zich te laten registreren of belasting te betalen. Het gaat om hooguit 5.000 personen. In mijn kennissenkring ben ik nooit een ‘autonoom’ tegengekomen. Hoe ziet zo iemand eruit? Veertig jaar geleden kon televisiekijkend Nederland via de VPRO kennismaken met ‘soevereinen’ van eigen bodem, toen Jacobse en Van Es (twee fictieve randfiguren gespeeld door Kees van Kooten en Wim de Bie) aankondigden dat zij zelf de overheid niet zouden lastig vallen zolang de overheid hen vrij zou laten. Hierom werd smakelijk gelachen. Daarna bleef het stil, tot de NCTV bedacht dat er gevaar steekt in de ‘soevereinen’. Zo schrijft de NCTV dat de soevereinen verspreiders zijn van gevaarlijke denkbeelden. Zo denken de soevereinen dat een groep machtige lieden aanstuurt op wereldheerschappij. Foei! Hoe durven die soevereinen zoiets te beweren? Enkele tientallen tot honderd soevereinen zouden geweld tegen de overheid willen inzetten. Erger nog, de NCTV veronderstelt dat soevereinen telkens andere onwaarheden verzinnen en complotten vermoeden achter het Covid-19-beleid, het klimaatbeleid, de stikstofdiscussie en de oorlogen in Oekraïne en Gaza. De NCTV schrijft dat de gedachte van een kwaadaardig complot (wereldheerschappij van een elite) wordt gepropageerd door Forum voor Democratie.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Het zint de NCTV kennelijk niet dat Forum een volbloed oppositiepartij is (met 50.000 leden), passend in een volwassen democratie. Forum laat zien dat de burger moet bepalen wat hij wil geloven. Over welke informatie beschikt de NCTV ineens om een aanval in te zetten op Forum? Worden nu alle politieke partijen gelijkgeschakeld? Op zulke vragen komt geen antwoord. Grote kwesties worden ontweken door pers en politiek. De bevolking raakt apathisch. Bij de laatste verkiezingen (Kamer in 2023, Europa in 2024) koos het overgrote deel van de bevolking voor partijen die niks bieden. De bevolking ondergaat dit lijdzaam. In het welvarende Nederland bestaat weinig opstandigheid en aan revolutie heeft iedereen een broertje dood. Om de hedendaagse versies van Jacobse en Van Es wordt gegniffeld. Ook in hen wil de NCTV een gevaar zien. In haar wereldvreemdheid zoekt de dienst smoezen om elk kritisch geluid te smoren.

Mogelijk is er wat anders aan de hand. Het geloof in het ‘narratief’ (verhaallijn) van de overheid heeft een flinke knauw gekregen. Het Covid-narratief is mislukt, de bevolking zal zich niet gemakkelijk opnieuw een oor laten aannaaien. De politieke partijen die het Covid-narratief ondersteunden, hebben klappen gekregen. Maar het is daarmee niet gezegd dat het kabinet-Schoof bereid is het narratief los te laten en over te gaan tot afzwering van het geloof in Agenda 2030. Wat het volk NIET wil, is duidelijk gemaakt via de stembus. Maar het verzet tegen het ‘globalisme’ is niet volgroeid. Haast niemand lijkt in staat het geheel te doorzien, van klimaatnonsens tot SDG’s en CBDC. De media nemen deel aan de samenzwering. De alternatieve media werken niet mee. In een opleving ten tijde van de coronaverwarring — 2020-2021 — is er een verscheidenheid aan kritische videokanalen verschenen. Die kwamen soms met oppervlakkige onthullingen. Ze bedelden om donaties, maar hielden het voornamelijk bij het uiten van misnoegen over overheidsbeleid zonder dit in breder verband werkelijk te analyseren. Op zulke ijsschotsen kan moeilijk een burcht van stevige oppositie verrijzen.

Tot de nieuwe roependen in de woestijn behoort de rechtsfilosoof dr. Raisa Blommestijn (30). Ze is voormalig presentator bij Ongehoord Nederland. Ze kijkt naar de Europese verkiezingen. Ze roept: “Timmermans wint dus deze verkiezingen? Mensen willen dus meer migranten, meer klimaatwaanzin en meer Green Deal, minder boeren en vooral minder vrijheid?” Raisa vreest dat het verzet tegen Agenda 2030 zal afzwakken. In augustus moet zij voor een driekoppige rechtbank (bedoeld voor zware delicten) verschijnen wegens ‘groepsbelediging’. Dit naar aanleiding van enkele kwalificaties die ze gebruikte voor de groep daders van een geval van ernstige mishandeling. Het OM wil een voorbeeld stellen voor mensen die twijfelen aan het overheidsnarratief. Dat is eerder gebeurd in de processen tegen Pepijn van Houwelingen (FvD) en Gideon van Meijeren (FvD). Zulke processen veroorzaken reputatieschade (200 uur werkstraf voor Gideon). De pers met haar gekleurde verslaggeving geeft graag een trap na. Zo ontstaat een vertroebeld zicht op de ware problemen.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.