Scroll Top

Poetin op staatsbezoek in Noord-Korea en Vietnam

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Poetin op staatsbezoek in Noord-Korea en Vietnam

Karel van Wolferen

President Vladimir Poetin heeft op 18 juni in Noord-Korea een tweedaags bezoek afgelegd, vergezeld door enkele topministers. Op de avond van 19 juni arriveerde hij in Vietnam, eveneens voor een staatsbezoek. In beide landen werd hij met veel enthousiasme verwelkomd met een rode-loperbehandeling. In Noord-Korea werd onderhandeld over Pjongjangs blijvende steun, waaronder wapenleveranties, voor de Russische Federatie in Oekraïne. Verder werden plannen besproken voor infrastructurele verbindingen, waarbij een wegennetwerk nog ontbreekt.

Het was de eerste reis van Poetin naar Noord-Korea sinds 2020, en hiermee beantwoordde hij het bezoek van zijn tegenhanger Kim Jong Un aan Vladivostok, afgelopen september. Als belangrijkste resultaat wordt algemeen de wederzijdse defensieovereenkomst beschouwd. Deze kan van uiterst groot geopolitiek belang worden, omdat het ingaat tegen de Amerikaanse draai naar Azië, waarbij Noord-Korea als het grootste gevaar en de grootste uitdaging wordt beschouwd. De defensieovereenkomst kan mogelijk leiden tot een situatie waarin het oostelijke Stille-Oceaan-gebied Europa zal vervangen als het toptheater van de nieuwe door de VS begonnen Koude Oorlog.

De Russische president vloog van de Democratische Volksrepubliek Korea naar Hanoi. De Amerikaanse ambassade in Hanoi gaf op 17 juni een verklaring uit waarin gewaarschuwd werd tegen dit aanstaande bezoek. “Geen enkel land zou Poetin een platform moeten bieden om zijn aanvalsoorlog te promoten of hem op een andere manier toe te staan zijn wreedheden te normaliseren”, aldus een verklaring van de Amerikaanse ambassade. Als antwoord daarop verscheen op de website van de Vietnamese regering: “Het bezoek laat zien dat Vietnam actief zijn buitenlands beleid voert in de geest van onafhankelijkheid, zelfredzaamheid, diversificatie en multilateralisme.”

Er zijn duidelijke historische overeenkomsten in de relaties van zowel Noord-Korea als Vietnam met de grote macht aan de andere zijde van de Stille Oceaan. Beide landen waren na hun koloniale overheersing verdeeld, en dat is in het geval van Korea zo gebleven. Net zoals hij voor zijn bezoek aan Noord-Korea deed, heeft Poetin ook een open brief in de Vietnamese krant Nhân Dân gepubliceerd. Deze ging over zijn verlangen naar het vergroten van het handelsvolume tussen beide landen, een handel die in de nationale munt kan worden verrekend, en samenwerking op het gebied van kern-technologie en het restaureren van bestaande waterkrachtcentrales. Poetin meldde dat het Russische energiebedrijf Novatek van plan is om LNG-projecten op te starten in Vietnam. Op 20 juni voerde Poetin in Hanoi gesprekken met alle vier de Vietnamese leiders. Rusland en Vietnam zijn het eens over de situatie in de regio Azië-Stille Oceaan. De twee staten zijn voorstander van het creëren van een nieuwe ‘veiligheidsarchitectuur’ in Eurazië.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.