Scroll Top

De zon als vijand

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
De zon als vijand

Albert van de Ven

Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Al geruime tijd slaan verschillende organisaties die zich met kankeronderzoek en -behandeling bezighouden, zoals het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds), alarm over het toenemende aantal gevallen van huidkanker; er wordt zelfs gesproken van een explosieve stijging. In een grafiek van het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) die de incidentie van huidkanker aangeeft, is te zien dat vanaf ongeveer 1993 het aantal gevallen per jaar (ruim 4.000) begint te stijgen, met een opvallende versnelling in 2015, van ruim 15.000, naar bijna 24.400 in 2023. Het grootste deel daarvan betreft het relatief onschuldige basaalcelcarcinoom, dit zaait zelden uit en is goed behandelbaar. Maar ook het gevaarlijke melanoom laat een zorgwekkende stijging zien in het aantal gevallen.

Deze huidkanker heeft wel de reputatie uit te zaaien naar lymfeklieren, longen, lever en hersenen, wat dan de oorzaak van eventueel overlijden is. Als oorzaken voor de toename worden de grotere aandacht ervoor, betere diagnostiek en vergrijzing genoemd. Voor de belangrijkste reden wordt echter gewezen op ons gedrag ten aanzien van uv-straling van de zon en zonnebanken. Ondanks de uitgebreide campagnes om, zodra de zon weer wat hoger aan het firmament komt, de blote huid ruimschoots met een zonwerende crème in te smeren en zonnebanken te vermijden, is in de getallen niet te zien dat dit enig effect oplevert. Dat de adviezen grootschalig genegeerd worden is niet aangetoond: veruit de meeste zonaanbidders hebben keurig hun smeersels bij de hand en gebruiken die ook. De vraag waarom huidkanker desondanks blijft toenemen blijft vooralsnog onbeantwoord.

Als de zon de (belangrijkste) oorzaak van huidkanker is zouden vooral de mensen met buitenberoepen het slachtoffer moeten zijn; postbodes, hoveniers, wegwerkers, bouwvakkers, enz. zouden al vele jaren de wachtkamers van de huisartsen en dermatologen moeten vullen. Er wordt wel regelmatig gemeld dat deze vaklieden een hoog risico lopen, maar er is geen enkele aanwijzing dat deze beroepen zijn oververtegenwoordigd. Daarnaast zou de huid die het meest aan de zon wordt blootgesteld, die van het hoofd en de handen, de meeste schade moeten oplopen, en daar zou dan logischerwijs het vaakst huidkanker moeten worden gevonden. Ook dit is niet het geval: huidkanker komt over het hele lichaam voor, ook op plaatsen die weinig zon zien.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

De zon als bron van vitamine D
Vitamine D is niet alleen belangrijk voor stevige botten maar speelt ook een belangrijke rol bij het functioneren van het immuunsysteem. Verschillende studies tonen aan dat een tekort aan deze vitamine de kans op ziekte, inclusief het ontwikkelen van kanker, vergroot. Ook tijdens de Covid-19-‘pandemie’ is bij gerichte onderzoeken aangetoond dat er bij Covid-patiënten een duidelijk verband was tussen de ernst van de klachten en de mate van een vitamine D-tekort.

Een deel van vitamine D wordt uit vetrijke voeding gehaald maar de belangrijkste natuurlijke bron van deze vitamine is zonlicht. De ultraviolet B(UVB)-component in het licht wordt in de huid in samenwerking met cholesterol omgezet naar vitamine D. De obsessie om direct zonlicht op de huid te vermijden in combinatie met het zo laag mogelijk houden van de cholesterolwaardes, door middel van een vetarm dieet en het gebruik van cholesterolremmers, vergroot de kans op een vitamine D-tekort en daarmee op een verzwakking van het zelfgenezende vermogen van het lichaam.

Smeren, smeren, smeren
De jaarlijks terugkerende oproep om zodra een voet buiten de deur gezet wordt, de onbedekte huid overvloedig te voorzien van een al of niet chemisch goedje, heeft er tot op heden niet toe geleid dat huidkankers een zeldzaamheid zijn geworden, integendeel zelfs. De bijna hysterische oproepen om nóg meer te smeren, meerdere keren per dag en ‘pindakaasdik’, zelfs op bewolkte dagen, komen op andersdenkenden over dit onderwerp dan ook absurd over. Kritiek op deze breedgedragen, maar kennelijk niet-effectieve adviezen leidt echter tot een verontwaardiging die vergelijkbaar is met die over het bevragen van het nut van de injecties tegen Covid. Het advies om ‘met gezond verstand’ om te gaan met de zon: op tijd hoofd en gezicht bedekken, shirt met lange mouwen aan en de schaduw opzoeken, wordt overstemd door ‘smeren, smeren, smeren’.

Intussen verdienen de producenten van de anti-zonsmeersels, die in sommige seizoenen in grote hoeveelheden over de toonbank gaan, megabedragen. Zo zijn ook de statines, de cholesterolremmers, voor de farma-maffia al decennialang kassuccessen.

Het tij lijkt wel te keren, er verschijnen steeds meer publicaties, ook in boekvorm, die het belang van voldoende zonlicht, gezonde vetten en cholesterol onderschrijven.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.