Scroll Top

Komt er een bredere rampzalige oorlog?

92 Komt er bredere rampzalige oorlog
Komt er een bredere rampzalige oorlog?

Franziska Zeller met Jeroen van den Berg (met uitzonderlijk speurwerk) en redactie

Terwijl onder het algemene publiek de twee oorlogen die gaande zijn – door Israël en door de VS in Oekraïne – niet langer in het brandpunt van de belangstelling staan, blijft de eerder gehoorde vraag of één ervan, of allebei, een breder wereldconflict met uitwisseling van kernwapens zal uitlokken. Hieronder richten wij ons op ontwikkelingen bij beide oorlogen, in een poging de mogelijkheid van zo’n catastrofale uitkomst te belichten.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De centrale figuur die theoretisch verantwoordelijk is voor het voortduren van de strijd in beide gebieden, president Biden, functioneert al enige jaren niet als een werkelijke president; hij ontbeert de geestelijke vermogens om verstandige beslissingen te nemen. Dit betekent dat een politieke analyse noodgedwongen moet draaien om speculaties over welke personen in de presidentiële entourage de beslissingen nemen, met daarbij ook de vraag of eventueel beter geïnformeerde topfunctionarissen van het Pentagon rampzalige beslissingen kunnen tegenhouden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony J. Blinken, vergezelde de officiële president op een bezoek aan Israël, onmiddellijk na de Hamas-gijzelingsactie van 7 oktober. Hij introduceerde zich daar als jood, en zei geheel achter de door de Israëlische regering ondernomen tegenacties te staan. Dit betekende dat de Verenigde Staten als onafhankelijke natie met betrekking tot Israël geen eigen koers kan volgen. Aan premier Netanyahu van Israël zijn door de neo-conservatieven in de regering (voornamelijk van joodse afkomst, en vaak ook met Israëlische paspoorten) geen rode lijnen opgelegd die zijn beleid zouden kunnen afremmen. Dat werd overduidelijk door de grootschalige genocide die hij in de Gazastrook pleegt, en die hij alleen met voortdurende levering van Amerikaanse bommen kan voortzetten. Dit blijkt ook te gelden voor de in het kader van dit artikel belangrijke oorlog die Netanyahu is begonnen tegen Libanon en de Hezbollah.

Wie in het geval van de Amerikaanse proxyoorlog tegen Rusland in Oekraïne de doorslag geeft onder de plaatsvervangers van de Amerikaanse presidentiële macht, is een meer gecompliceerd vraagstuk. Ook hier is een betrekkelijk kleine groep van neo-conservatieven met een morbide haat jegens Rusland in de regering doorslaggevend geweest, geholpen door de bewakers van het beruchte militair-industriële complex. Recentelijk is echter onder gevestigde Amerikaanse opinieleiders – en sommige gelederen van de militaire leiding – het besef doorgedrongen dat deze oorlog al verloren is, en dat men moet gaan aansturen op vredesbesprekingen. Onder de Amerikaanse vazallen van de lidstaten van de NAVO zijn deze twijfels nog niet verspreid, en vanuit Europese hoek is derhalve nog steeds veel oorlogstokerij om Oekraïne gaande.

Voor de cruciale ontwikkelingen in verband met Oekraïne speelt de Russische president Vladimir Poetin ongetwijfeld een sleutelrol. Voor de ingewijden in Moskou en ook volgens de Russische publieke opinie is het natuurlijk al geruime tijd duidelijk dat deze proxyoorlog tegen Rusland niet is geslaagd. Men houdt zich evenwel bezig met de vraag hoe het komt dat dit feit niet tot de westerse wereld blijkt te kunnen doordringen. Op 14 juni jl. kwam Poetin onaangekondigd voor het eerst met voorwaarden voor een staakt-het-vuren. Deze zijn heel helder: geen Oekraïense toetreding tot de NAVO en een onmiddellijke aftocht van de troepen uit vier gebieden – de volksrepublieken Loegansk en Donetsk en de regio’s Cherson en Zaporizja.

92 Komt er bredere rampzalige oorlog

De diverse woordvoerders van de westerse belanghebbenden hebben hier volstrekt negatief op gereageerd. Dit was natuurlijk niet iets onverwachts, en het heeft Poetin in de positie geplaatst om aan te sturen op simpele overgave wegens overmacht door de autoriteiten van de legitieme overblijfselen van het Oekraïense staatsapparaat. Premier Zelenski, wiens ambtstermijn is afgelopen, wordt door Rusland niet langer beschouwd als de legitieme president van Oekraïne.

In kringen van topfunctionarissen in Moskou worden opinies en adviezen uitgewisseld. Voormalig president en huidig vicevoorzitter van de Veiligheidsraad, Dmitri Medvedev, spreekt over de noodzakelijke ‘onthoofding’ van het regime. Een vooraanstaande politicoloog en adviseur van achtereenvolgende presidenten, Sergej Karaganov, schreef een half jaar geleden een artikel waarin hij het inzetten van kernwapens bepleit, om het Westen eindelijk wakker te schudden. Hij speelt een rol als advocaat van de duivel, en het ziet ernaar uit dat het Kremlin hem gebruikte voor een plenaire discussie met Poetin, op 6 juni tijdens het St. Petersburgse Economisch Forum (SPIEF).

Karaganov zei daar dat we ons ervan bewust moeten zijn dat het versnellen van de ladder van nucleaire escalatie een groot aantal levens kan redden, en dat dit onze tegenstanders een beetje zal afkoelen. Ook al is het waarschijnlijk nog te vroeg om voor een nucleaire escalatie te kiezen, toch moeten we er in verband met de Europeanen wel aan denken. De Amerikanen zijn voorzichtiger, hoewel ze de Oekraïners wel in die richting duwen. Daarop antwoordde Poetin dat als je het over Europeanen hebt, elke vorm van logica en onlogica mogelijk is. Maar dat wanneer het, God verhoede, tot een eventueel aanvallen komt, iedereen moet begrijpen dat het vroege waarschuwingssysteem van Rusland uniek is en dat de Europeanen niets vergelijkbaars hebben. Daarbij komt dat onze tactische kernwapens viermaal krachtiger zijn dan de bommen in Hiroshima en Nagasaki, en dat wij er vele malen meer van hebben. Ten tweede zullen de Europeanen er natuurlijk ook over moeten nadenken dat de Amerikanen niet omwille van hen bij een nucleaire uitwisseling betrokken willen raken. Poetin liet verder weten dat hij niet gelooft dat het daar ooit op uit zal draaien, vanwege de technologisch zeer geavanceerde gevechtsapparatuur, vooral in de lucht, van Rusland.

Waarmee in Moskou wel rekening wordt gehouden is de mogelijkheid van een door de neo-conservatieven gefabriceerde valse-vlagoperatie, waarvan Rusland dan de schuld krijgt. Dit zou dan waarschijnlijk niet later dan in de tweede week van september gebeuren, in verband met de datum van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Wanneer Poetin spreekt over de supergeavanceerde Russische hypersonische raketten, dan refereert hij aan wapentechnologie waarmee Iran met nog oudere varianten ervan verwoesting van Israëlische luchtbases kon bereiken. Pinpoint precisieaanvallen, waartegen geen verdediging mogelijk is. Het met verschillende varianten van deze hypersonische raketten bewapende Russische fregat Admiraal Gorshkov lag, samen met de Kazan, een Yasen-klasse nucleaire onderzeeër, een poosje in Havanna. Deze formidabele Russische marinemacht zal naar verwacht wordt tot het einde van de zomer in de Caribische wateren verblijven voor een reeks oefeningen, vergezeld door nog andere Russische marineschepen. Deze marinemacht is er om aan te tonen dat het in een conventionele oorlog elk gevechtsschip of strategisch zeevaartuig onschadelijk kan maken, en het marineverkeer op de Atlantische Oceaan kan beheersen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Terug naar Israël
Netanyahu heeft zijn zeskoppige oorlogskabinet ontbonden, nadat Benny Gantz, leider van de National Unity Party, ontslag nam uit de regeringscoalitie. Dit betekent dat Netanyahu verder moet met uiterst behoudende coalitiepartners, waarbij nog minder dan al sinds 7 oktober het geval was, zal worden gekeken naar Amerikaanse sensibiliteiten. Omdat het genocidale optreden van de Israëlische krijgsmacht in de Gazastrook geen verzwakking van de Hamas-macht heeft opgeleverd en steeds meer landen zich van Israël afkeren, wordt de recentelijk opgelaaide strijd tegen Hezbollah en Libanon als een afleiding gezien.

Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, heeft aangekondigd dat hij binnenkort de regels van de strijd tegen Hezbollah en Libanon zal wijzigen: “In een totale oorlog zal Hezbollah worden vernietigd en zal Libanon hard worden getroffen.” Israël heeft een ultimatum afgegeven waarbij Hezbollah zich vóór 24 juni moet terugtrekken uit het Noorden (grens is de rivier Litani), om te voorkomen dat Israël deze harde oorlog zal starten.

In verband daarmee zijn het Amerikaanse vliegdekschip Gerald R. Ford en de bijbehorende vloot op weg naar de Middellandse Zee, met name naar de kust van Noord-Israël. Hezbollah’s algemeen secretaris, Hassan Nasrallah, heeft in een toespraak op tv gewaarschuwd dat Cyprus een onderdeel van de oorlog zou kunnen worden wanneer het toestaat dat Israël gebruik maakt van haar luchthavens en bases. Cyprus is lid van de EU. Nasrallah zegt dat de vijand weet dat er geen enkel punt is binnen de ‘zionistische entiteit’ (i.e. Israël) dat we niet kunnen bereiken. In het geval van totale oorlog wordt elke raket en elke drone op nauwkeurig geselecteerde doelen afgeschoten. Een invasie van het Galilea-gebied blijft een duidelijke mogelijkheid, en komt via lucht, land en zee. In het geval van een opgelegde oorlog met Libanon, zal het verzet zonder enige terughoudendheid terugvechten. We zullen ons aan regels noch wetten houden. Niets zal ons ervan weerhouden onze plicht met betrekking tot Gaza uit te voeren.

Volgens Nasrallah heeft Iran contact met hen opgenomen om duizenden gevechtsvliegtuigen te sturen: “We hebben nieuwe wapens verkregen, die ik nu niet zal onthullen. We hebben enkele van onze wapens ontwikkeld en nieuwe wapens gebruikt die we niet eerder hadden gebruikt.”

De militaire kracht van Hezbollah is groot. Het kan het ‘Iron Dome’ systeem tegen luchtaanvallen van Israël omzeilen. Er wordt gerapporteerd dat Hezbollah meer dan een miljoen raketten heeft, van verschillende types. Deze wapens zijn geavanceerd en zouden niet onderdoen voor de wapens die Israël heeft. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zich al moeten terugtrekken. Hierdoor staat de macht van Israël in de lucht enorm onder druk. Het is duidelijk dat Israël zonder hulp van de Verenigde Staten geen kans heeft in het conflict met Libanon, maar dat gezien de verkiezingen in Washington het animo ontbreekt om dit risico aan te gaan. De Amerikaanse top Nationale Veiligheid woordvoerder, John Kirby, heeft gezegd dat hij geen extra front in het noorden van Israël wil, en geen escalatie met Hezbollah.

Dit is wel een fuik waar Netanyahu de VS wil inlokken, in de hoop dat Amerika dan ook verwikkeld raakt in de confrontatie met Iran. Op de achtergrond van dit alles moet men beseffen dat Israël niet officieel bestaande nucleaire bommen bezit, die ze in geval van een existentiële crisis zouden kunnen inzetten.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.