Scroll Top

Maleisië vraagt BRICS-lidmaatschap aan

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Maleisië vraagt BRICS-lidmaatschap aan

Karel van Wolferen

Premier Anwar Ibrahim van Maleisië heeft in een interview gezegd dat zijn land heeft besloten om het BRICS-lidmaatschap aan te vragen, en dat de formaliteiten ervoor binnenkort zullen worden opgestart. Anwar zei ook dat het onderwerp ter sprake kwam in een recente ontmoeting met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva. Deze was in 2006 de oorspronkelijke medeoprichter van de BRICS-groep, die toen bestond uit Brazilië, Rusland, India en China, met Zuid-Afrika dat er in 2011 bij kwam.

In januari jl. liet de groep officieel ook Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten toe, maar men besloot om de huidige naam te behouden. Het lidmaatschap van Kuala Lumpur zou in de organisatie van strategische betekenis kunnen zijn, als een van ’s werelds belangrijkste scheepvaartstroken – de Straat van Malakka, die de Stille Oceaan en de Indische Oceaan verbindt – tussen Maleisië en het Indonesische eiland Sumatra. Anwar zegt dat Maleisië ‘opgelucht’ is over het feit dat de wereld niet langer onderworpen is aan een unipolair geopolitieke ordening.

Het Westen wil ‘het discours in de wereld beheersen’, maar we kunnen dat niet langer accepteren, omdat het niet langer tot de koloniale machten behoort, en de onafhankelijke landen moeten zich kunnen uiten. Eerder deze maand verklaarde de Russische ambassadeur in China, Igor Morgulov, dat ongeveer dertig landen de wens hebben geuit om lid te worden van BRICS. In de buurt van Maleisië hebben Thailand, Sri Lanka en Vietnam al een eerste aanzet daartoe gedaan. De BRICS-top 2024 is gepland voor oktober in Kazan, Rusland.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.