Scroll Top

Oorlogsvorderingen en Russische waarschuwingen

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Oorlogsvorderingen en Russische waarschuwingen

Franziska Zeller

Nu het zelfs voor westerse analisten duidelijk moge zijn dat in militair opzicht de oorlog niet te winnen is, doet het Westen een wanhopige poging om tenminste de propagandaoorlog te winnen. We lezen dan in The Economist koppen als: “Oekraïne verslaat Rusland op de Krim – het schiereiland wordt een dodelijke val voor de troepen van het Kremlin”. Door dit soort koppen wil men de aandacht afleiden van de situatie aan het front, waar de Oekraïense troepen grote verliezen leiden.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Andrej Belooesov, de Russische minister van Defensie, heeft onlangs een overzicht van de Oekraïense verliezen in alleen al de maand mei gegeven, en becijfert deze op 35.000 man en uiteraard ook een groot aantal tanks en artilleriegeschut. Tijdens de laatste aanval op de Krimbrug slaagde Rusland erin alle tien afgevuurde ATACMS-raketten (het nieuwste wonderwapen van de NAVO) af te vangen; er werden weliswaar twee veerboten beschadigd, maar verdere schade kon voorkomen worden. De VS kan niet over een ongelimiteerd aantal van deze raketten beschikken, dus een aanval zonder enig resultaat mag als een succes van de Russen gezien worden. Washington verzekert de wereld weliswaar nog steeds dat het niet van plan is een Derde Wereldoorlog te ontketenen, maar in het Westen wordt gedacht dat met nog omvangrijkere NAVO-ondersteuning van de Oekraïense strijdkrachten het regime in Kiev de huidige verliezen kan overleven.

Rusland deelt zeer serieuze waarschuwingen uit aan het adres van de NAVO-landen om escalatie van het conflict te beperken. Het Kremlin is zeer ontstemd dat westerse landen nu officieel toestemming hebben verleend aan Oekraïne om de door hen geleverde wapens af te vuren op doelen binnen het grondgebied van de Russische Federatie. Bijzonder zwaar wordt de droneaanval op de installaties van twee Russische radarstations opgevat. Deze maken deel uit van het nucleaire afweersysteem. In het Westen kreeg deze aanval nagenoeg geen aandacht en ook de Russische media maken er nauwelijks melding van. De beschadiging van dergelijke installaties doet sommigen vermoeden dat een blinde vlek is ontstaan: elke verstoring van een dergelijk systeem kan foutmeldingen veroorzaken waardoor een atomaire tegenaanval ontketend zou kunnen worden. Deze radarinstallaties observeerden een gebied ten zuiden van Rusland, en moeten voor inkomende langeafstandsraketten waarschuwen. Uit die richting dreigt geen actueel gevaar, maar de Russen zijn verbolgen over de intentie van de aanval zonder enig militair doel. Aanvallen op het raketafweersysteem van de tegenstander is een absolute no-go en onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, heeft daar op 4 juni een verklaring over afgelegd.

Rjabkov waarschuwde Washington voor overhaaste stappen, waarvan de gevolgen fataal kunnen zijn, als reactie op de aan Kiev verleende toestemming om de Russische Federatie met Amerikaanse wapens te bestoken: “Ik wil Amerikaanse functionarissen waarschuwen voor miscalculaties die fatale gevolgen kunnen hebben. Om de een of andere onbekende reden onderschatten ze de ernst van de tegenreactie die ze kunnen verwachten”, zei Rjabkov. De onderminister vestigde verder de aandacht op het feit dat de Russische president Vladimir Poetin zich herhaaldelijk over dit onderwerp heeft uitgesproken.

“Ik dring erop aan bij deze functionarissen, die liever hun ‘toch zo krap bemeten tijd’ met computerspelletjes verdoen, die tijd te besteden aan een gedetailleerde bestudering van de uitspraken van Poetin, met name aan een gedetailleerde analyse van de woorden van Poetin tijdens de persconferentie na de onderhandelingen in Tasjkent.” Ook minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft zich in vergelijkbare bewoordingen geuit. De hoeveelheid waarschuwingen en de toon die zij aanslaan is uitzonderlijk voor Rusland, en vragen om buitengewoon serieus genomen te worden. Van Chinese kant is nu een verklaring afkomstig dat, indien nodig, China bereid is om Rusland ook militair te ondersteunen in zijn strijd voor een rechtvaardiger wereldorde. Tot dusver had China zich met betrekking tot het Oekraïne-conflict neutraal opgesteld, en voor zover bekend Rusland alleen financieel en materieel ondersteund.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Alternatieve westerse media zijn ontsteld en waarschuwen voor de Derde Wereldoorlog. Maar de politiek lijkt dit gevaar niet te zien. De westerse waarneming is ernstig vertroebeld: aan de ene kant denkt men dat Poetin de NAVO nooit zal durven aanvallen, aan de andere kant wordt de Europese bevolking erop voorbereid dat Poetin binnen een paar jaar half Europa veroverd zal hebben. De Europese NAVO-lidstaten lijken een pokerspel met hoge inzet te spelen, terwijl Rusland aan het schaken is. Poetin heeft een tijdje geleden gezegd dat hij niet bluft, maar Russische uitspraken worden in het Westen welhaast per definitie niet serieus genomen.

Ondertussen speelt Zelenski buiten Oekraïne mooi weer, maar het enthousiasme van zijn publiek is geslonken, en van het imago van de ‘Oekraïense Churchill’ is niet veel meer over. Hij zal meer dan anderhalve maand van huis zijn, bevreemdend voor een president in oorlogstijd. Ondertussen is de politieke situatie in Oekraïne zeer onstabiel. Zelenski’s afwezigheid zou een goede gelegenheid kunnen zijn om hem af te zetten, temeer omdat zijn ambtstermijn is afgelopen. De adviseur van Zelenski, Andri Jermak, krijgt nu de schuld voor het hele debacle, en er wordt gesproken over het ontslag van de minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba. Deze geruchten tonen dat de positie van Zelenski wankelt.

Zelenski probeert medestanders te werven voor de vredesconferentie die op 15 en 16 juni in Zwitserland is gepland. Hij wil er zoveel mogelijk landen naartoe lokken. China heeft al afgezegd omdat Rusland – een logische deelnemer als een van de strijdende partijen – niet is uitgenodigd. Over Biden, die het ook laat afweten, heeft Zelenski gezegd dat die een zwakke leider is.

De realiteit aan het front ziet er voor Oekraïne slecht uit. De Russische strijdkrachten hebben in de Charkov Oblast grote vorderingen gemaakt, en alle Oekraïense gebiedsveroveringen van vorig jaar ongedaan gemaakt. Charkov is de tweede grootste stad van Oekraïne, met een Russischsprekende bevolking. Deze provincieregio heeft in 2014 net als Loegansk en Donetsk geprobeerd om een autonome volksrepubliek uit te roepen, maar deze poging werd snel de kop ingedrukt. De stad wordt sindsdien ‘democratisch’ bestuurd door uit West-Oekraïne geïmporteerde gouverneurs. Een groot deel van de bevolking zal zeker de komst van de Russen als een bevrijding ervaren. Vermoedelijk zullen de Russen niet proberen de stad zelf in te nemen, maar wel de omliggende gebieden, om daarmee een bufferzone te installeren.

Het Westen en het regime in Kiev zijn door het snelle oprukken van de Russen in een paniekstemming. We zien in dit westerse blok fracties ontstaan. Een minderheid zou het liefst de Russische overwinning willen erkennen en vredesbesprekingen houden, terwijl de meerderheid het officiële verhaal blijft aanhangen en nog steeds op een Oekraïense overwinning hoopt – of tenminste de schijn van die hoop wil ophouden.

Terwijl Oekraïne weer triomfantelijk verkondigt dat men erin is geslaagd de Russen tegen te houden door een vertraging van het verloop van de Russische opmars, versterken de Russische strijdkrachten hun posities. Charkov gold als een voorbeeldig versterkte stad. Zelenski was er onlangs nog op bezoek, en heeft beelden van de ‘voorbeeldige vestingwerken’ vertoond, maar nu laten beelden uit de omgeving van Charkov zien dat van deze vestingwerken niets terecht is gekomen. Langs de wegen liggen grote hopen ongebruikte drakentanden. Menigeen in Kiev vraagt zich nu af waaraan de voor de bouw bestemde miljoenen besteed zijn.

Uit het Oekraïense leger zijn woedende commentaren te vernemen, dat het onmogelijk is ergens te schuilen, men voelt zich in de steek gelaten. Westerse bronnen vermoeden dat langs de frontlinies ongeveer 500.000 Russische troepen in paraatheid zijn gebracht. De frontlinie wordt beveiligd door zes commandocentrales. Daar is nu een zevende bijgekomen, ten noorden van Charkov, waardoor de hele frontlinie van 1.200 km nu met ongeveer 200 km is verlengd. Oekraïne heeft steeds meer moeite om voldoende mankracht te werven om op alle plekken waar gevochten wordt, soldaten te kunnen inzetten. Gaten in de frontlijn moeten nu gedicht worden met troepen van elders die dan in hun oorspronkelijke stellingen ontbreken. Er zijn ook berichten uit delen van het front over Oekraïense troepen die zich overgeven.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.