Scroll Top

Turkije en Thailand wensen lid te worden van de BRICS

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Turkije en Thailand wensen lid te worden van de BRICS

Karel van Wolferen

Twee beschavingsstaten aan weerszijden van het Euraziatische continent, het islamitische Turkije en boeddhistische Thailand, wensen onderdeel te worden van het uitdijende BRICS-genootschap dat een multipolaire wereldorde nastreeft.

Het verzoek van Turkije, dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, besprak met zijn Chinese collega, Wang Yi, wordt op de agenda geplaatst van de eerstvolgende top van de BRICS-organisatie. Het kabinet in Bangkok heeft de tekst goedgekeurd van de officiële brief waarin de intentie van Thailand over lidmaatschap wordt uitgesproken. De woordvoerder van de Thaise regering, Chai Wacharonke, verklaarde dat de visie van Thailand voor de toekomst in overeenstemming is met de BRICS-principes, en dat Thailand hoopt deel te nemen aan het vormgeven van een nieuwe wereldorde.

Turkijes Hakan Fidan verklaarde tijdens een evenement in Beijing dat hij uitkijkt naar het bijwonen van een bijeenkomst van de bestaande BRICS-landen – Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika, Iran, Egypte, Ethiopië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten – die elkaar zullen ontmoeten in de West-Russische stad Nizjni Novgorod, ter voorbereiding van de BRICS-top die in oktober in Kazan, Rusland, zal worden gehouden. BRICS heeft niet-ledenlanden uitgenodigd om aan deze topconferentie deel te nemen. Het bijwonen van de top zou in de woorden van de Thaise woordvoerder een kans zijn om het aanvraagproces te versnellen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #91

In dit nummer onder meer:

– Nieuwe Omgevingswet dient Agenda 2030
– Verlies Amerikaanse soft-power
– Communicatietips corona’vaccins’
– Hoop voor Assange
– Jaar vol verkiezingen in Duitsland

Toen 2024 begon verdubbelde het aantal BRICS-leden, en sindsdien hebben nog vijftien landen belangstelling getoond voor toelating – waaronder Bahrein, Wit-Rusland, Cuba, Kazachstan, Pakistan, Senegal en Venezuela.

De huidige BRICS-leden vertegenwoordigen ongeveer een derde van de wereldeconomie en een bevolking van ongeveer drieënhalf miljard, of 45% van het wereldtotaal. Huidige leden zorgen ook voor meer dan 40% van de wereldolieproductie.

Behalve met zijn Chinese tegenhanger Wang Yi had Turkijes Fidan tijdens zijn bezoek ook een ontmoeting met vice-president Han Zheng, en besprak hij de betrekkingen tussen beide landen in de veranderende wereldorde. Wang Yi verklaarde dat China klaarstaat om een strategische afstemming met Turkije vorm te geven. Zij bespraken ook het initiatief voor de infrastructuur van een handelsroute vanuit Turkije naar China via de Kaukasus, de Kaspische Zee en Centraal-Azië. Fidan heeft Han Zheng verzekerd dat Turkije het één-China-principe zal blijven handhaven en geen activiteiten in Turkije zal toestaan die de Chinese territoriale integriteit ondermijnen.

In april jl. was Turkijes Centrale Bank de grootste koper van goud toen het haar officiële reserves met 8 ton verhoogde. Verwacht wordt dat goud een van de belangrijkste componenten zal zijn van de dollarvervangende internationale valuta die de BRICS-groep aan het ontwikkelen is.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.