Scroll Top

Een autoritaire persoonlijkheid die kampt met een versteend wereldbeeld

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Een autoritaire persoonlijkheid die kampt met een versteend wereldbeeld

Simon van Gelder

Dick Schoof (67) komt over als een angstig mens. Zijn vermoeide ogen, de vastgeklemde kaken, de ongemakkelijke houding. Hij lijkt overal vijanden te zien. Die moeten dag en nacht worden ontmaskerd en uitgeschakeld. Dit geloof in ‘stiekem’ zit onwrikbaar vast in het brein van Schoof. Dertig jaar lang heeft hij gewerkt bij de geheime dienst, terwijl hij al die tijd ongemerkt lid was van de PvdA, zijn dekmantel. Hij is vergroeid met het circuit waar iedereen fluistert. Het vijandbeeld is de essentie van de aanstaande minister-president. Hij maakte carrière bij de BVD (in 2002 vervangen door de AIVD). Daarna werd hij de baas bij de nieuwe AIVD. Vervolgens belandde hij bij de NCTV. Schoof groeide mee met de door hemzelf geschapen Nederlandse ‘Deep State’, die inmiddels onrustbarende vormen heeft aangenomen. Dertig jaar geleden waren bij de BVD ‘slechts’ 700 personen in dienst. In 2024 staan bij de AIVD en de NCTV duizenden ambtenaren op de loonlijst. De romanschrijver Harry Mulisch kon honend spreken over de BVD als ‘onze klompen-Gestapo’. Nu is zulke spot ronduit gevaarlijk.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De geheime diensten rukken op. Het is menens. Talloze jonge mensen kiezen voor een bestaan als spion. Ze kiezen daarmee voor een leven in permanente angst voor alles wat ze niet kennen. Voor lieden met een verkrampt wereldbeeld had de Duitse cultuurfilosoof Adorno de term ‘autoritaire persoonlijkheid’ bedacht. Adorno werkte met een ‘F-schaal’ waarmee hij kon vaststellen wie moest worden aangemerkt als autoritaire persoonlijkheid. Helaas is het volgens Adorno onmogelijk ‘autoritaire persoonlijkheden’ te genezen. De juiste aanpak, aldus Adorno, is lik-op-stuk. Grofheid is de enige taal ‘die door de autoritaire persoonlijkheid wordt begrepen’.

De wereld waaruit Schoof is voortgekomen, is in 1995 beschreven door Dick Engelen, oud-medewerker van de BVD. Zijn boek werd geschreven in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is rijk gevuld met inside information en lijkt een lofzang op de BVD. Tegelijk wordt inkijk geboden in de miezerigheid van het spionnenbestaan. Rode draad in het boek van Engelen vormt het tekortschietend toezicht door de Tweede Kamer, die de BVD zijn gang liet gaan. Het gedrag van BVD’ers vertoonde in de jaren vijftig en zestig maniakale trekken. Zo had de BVD enkele tientallen abonnementen op De Waarheid, het dagblad van de communistische CPN. De kranten werden betrokken via een bevriende boekhandel en als ‘open bronnen’ uitgevlooid. Zo achterhaalde de BVD de namen van functionarissen en leden van de CPN en de herkomst van haar gelden. Met hulp van de plaatselijke politie slaagde de BVD erin infiltranten in communistische organisaties in Amsterdam en Rotterdam binnen te loodsen. Zelfs de Stichting 40-45, voor hulp aan nabestaanden van omgekomen verzetsmensen, was niet veilig voor infiltratie door de BVD, een feit dat pas dit jaar bekend is geworden. Rond 1960 werden met assistentie van de PTT bij veel particulieren heimelijk afluistermicrofoons geplaatst. Bij kantoren van de communistische vakbond EVC werd ingebroken opdat de BVD de complete administratie kon kopiëren voor verwerking in de eigen BVD-bestanden. Met steun van de CIA werd Project C uitgevoerd waarmee de BVD de telefoonlijnen kon aftappen van de Russische en andere Oost-Europese ambassades.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

De BVD volgde alle ‘verdachte’ groepen, zoals de maoïstische groep Rode Vlag of het Marxistisch-Leninistisch centrum, randgroeperingen die volgens de BVD konden afglijden naar terrorisme. De luidruchtige onzin in allerlei opstandige blaadjes in de roerige jaren zestig werd door de BVD serieus genomen. Deze fixatie betekende dat de BVD niet begreep dat er gerechtvaardigde onrust leefde onder veel studenten. Hun verbolgenheid over Amerikaanse oorlogsmisdaden in Vietnam werd gezien als heulen met de vijand. Nu, bijna vijftig jaar later, heeft Schoof weinig geleerd. Hij steunt de oorlogvoering in Oekraïne en gelooft dat er een covid-pandemie is geweest.

Sinds 1968 bestaat een relatie van de BVD met de Israëlische geheime dienst die, aldus auteur Dick Engelen, is bedoeld om ‘het Palestijns terrorisme te bestrijden’. Er bestond binnen de BVD een zogeheten ‘Commissie Arabieren’ om het toezicht in Nederland te verscherpen. Omstreeks die tijd ook kwam een hechte relatie tot stand tussen de BVD en Clingendael (80 door de BVD gescreende medewerkers), het instituut voor bestudering van internationale betrekkingen. Sindsdien zijn medewerkers van Clingendael vaste gasten in uitzendingen van de Nederlandse televisie. In 1979 stelde een BVD-commissie doodleuk vast dat er ‘fouten waren gemaakt bij de beveiliging van atoomcentrale UCN in Almelo’. Een zekere dr. Khan had er jarenlang vrij rond gelopen en was er met geheimen voor de fabricage van atoombommen vertrokken naar Pakistan, zijn vaderland. Het is auteur Dick Engelen ontgaan dat de Pakistaanse atoomspion vrij spel had gekregen in opdracht van de CIA, die een Pakistaanse atoombom kon toejuichen als tegenwicht tegen de macht van India. In NRC Handelsblad schreef dr. An Salomonson dat er op één dezelfde dag twee dingen gebeurden. Ten eerste, dr. Khan, helaas onvindbaar, kreeg het bevel zich te melden bij de rechtbank in Nederland. Ten tweede, Rob van Schaik, topambtenaar van Buitenlandse Zaken, bevond zich in Islamabad om daar een cheque van 200 miljoen gulden, vrij besteedbaar, als Nederlandse ontwikkelingshulp aan Pakistan te overhandigen. De BVD was bij de neus genomen.

In de 21e eeuw is het werk van AIVD en de NCTV verschoven naar het stelselmatig wegwerken van oppositie in Nederland. Zogenaamd om de ‘rechtsstaat’ te beschermen. Het verzinsel is dat de overheid geen fouten maakt. Tegenspraak kan niet langer worden geduld. Het verbaasde niemand dat Schoof, een marathonloper die zich in gepantserde auto’s laat vervoeren, verzot is op harde en snelle actie. Hij wil een ‘zwaar regime’ voor asielzoekers die overlast geven. Op internet bespioneerde hij allerlei ‘vijanden’ (zoals activisten en complotdenkers) door middel van namaak-sites. Zelfs Wilders is door Schoof enige tijd bespioneerd wegens zijn hechte banden met Israël. De nieuwe minister-president beschikt over middelen om iedere landgenoot in het nauw te brengen. Geen Kamerlid lijkt hiertegen opgewassen.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.