Scroll Top

Voortschrijdende Gaza-tragedie

GV doe mee (1)
Voortschrijdende Gaza-tragedie

Karel van Wolferen

De door Israël uitgevoerde genocide van Palestijnen in de Gazastrook heeft nieuwe hoogtepunten van wreedheid bereikt. Nadat ongeveer twee miljoen Palestijnen ‘om veiligheidsredenen’ uit noordelijke gebieden naar Rafah – een plaats aan de grens met Egypte – waren gestuurd, werden zij geïnstrueerd om deze plek onmiddellijk te verlaten en “naar bekende schuilplaatsen te gaan” in het Tel al-Sultangebied. Deze verondersteld veilige zone was een tentenstad te midden van de duinen; een van tientallen, verspreid over meer dan 16 kilometer langs de kust van Gaza. De tenten waren gemaakt van plastic en rafelden in de wind, maar vormden de enige bescherming tegen zon en zand. De belofte van veiligheid was het enige dat de Palestijnen ertoe bewoog om naar Tel al-Sultan te verhuizen.

Duizenden uitgehongerde mensen verzamelden zich daar, toiletten in het zand gravend, met weinig drinkbaar water en magere rantsoenen. Toen de Israëlische strijdkrachten dit geïmproviseerde vluchtelingenkamp aanvielen, vlogen de plastic tenten in brand. Dit veroorzaakte hoog oplaaiende vlammen voordat deze smeltende structuren op de vluchtelingen neerkwamen. Er was geen water om de vlammen mee te lijf te gaan. Er waren geen brandweerwagens of ambulances. Veel mensen vonden de dood in de vlammen. Er was geen functionerende medische voorziening om vluchtelingen met levensbedreigende brandwonden te behandelen.

Videobeelden, vaak te verschrikkelijk om aan te zien, hebben dit wereldkundig gemaakt met peuters en baby’s schreeuwend van de pijn, en ouders die stukken van hun kinderen uit brandende tenten haalden.

De ergst denkbare ellende in Gaza stapelt zich meedogenloos op. Volgens een rapport dat in maart door Unicef werd vrijgegeven lopen de duizenden baby’s die de afgelopen twee maanden in Gaza zijn geboren wegens uitdroging en gebrek aan fatsoenlijk voedsel een groot risico om te sterven. De waarnemend directeur van het Al-Awda-ziekenhuis zegt dat baby’s in de baarmoeder sterven, en moeders door gebrek aan voedsel hun pasgeborenen niet door middel van borstvoeding in leven kunnen houden.

Onder de huidige omstandigheden is het niet meer mogelijk om betrouwbare informatie van het totale aantal slachtoffers te verkrijgen sinds de eerste Israëlische aanvallen op de Palestijnen in oktober vorig jaar. Heel lang werd steeds het getal 35.000 genoemd, met commentaar dat nog tenminste 10.000 of meer Gaza-bewoners onder het puin bedolven zouden liggen. Dit is al heel lang niet meer realistisch. Het mag duidelijk zijn dat zowel de VS als de Israëlische autoriteiten het gerapporteerde aantal laag willen houden. Aanvankelijk was dat niet moeilijk, omdat de doden eerst moesten worden gecertificeerd door ziekenhuizen en lijkenhuizen. Ziekenhuizen zijn de een na de ander vernietigd, en de klinieken die nog opereren kunnen voor dit doel niet meer worden gebruikt. Een persoon die zich met dit vraagstuk heeft beziggehouden is de bekende Amerikaanse activist Ralph Nader, wiens Libanese ouders naar de VS emigreerden voordat hij werd geboren.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #91

In dit nummer onder meer:

– Nieuwe Omgevingswet dient Agenda 2030
– Verlies Amerikaanse soft-power
– Communicatietips corona’vaccins’
– Hoop voor Assange
– Jaar vol verkiezingen in Duitsland

Zijn integriteit staat buiten kijf. In maart kwam hij – rekening houdend met het aantal afgeworpen bommen die toen naar schattingen de 100.000 hadden overschreden – tot de slotsom dat het dodental op meer dan 200.000 moest worden geschat. Alleen al de 45.000 raketten en bommen die in de eerste drie maanden in Gaza werden gebruikt, hebben 175.000 gebouwen beschadigd of vernietigd.

Ralph Nader schreef dit in maart. Nu, in juni, is het mogelijk dat zelfs een conservatieve schatting uitkomt op het dubbele aantal. Duizenden zwangere vrouwen en hun foetussen en pasgeborenen zijn gestorven. Overlevenden zijn overgeleverd aan hongersnood. Er is geen instantie die dit bijhoudt, of zich zelfs maar een vaag idee heeft kunnen vormen van het aantal dodelijke slachtoffers van alleen al het gebrek aan drinkwater en voedsel.

De werkelijke cijfers van deze genocide zullen pas kunnen worden beraamd nadat er een streep onder wordt gezet, op welke manier dan ook. Intussen verliest de staat Israël de steun van veel buiten Israël verkerende mensen van joodse afkomst. De niet-aflatende Israëlische propaganda die de constatering aanvecht dat we te maken hebben met slechts de meest recente poging om de staat Israël van z’n Palestijnse bevolking te ontdoen – propaganda die ook onze redactie herhaaldelijk in altijd identieke termen bereikt – heeft veel aan kracht ingeboet. Jongeren van joodse afkomst in de VS en Europa geven de indruk te hebben geconcludeerd dat de werkelijkheid van het Israël van nu hen heeft verraden.

Ook van binnenuit is Israël aan het ontbinden. Israëli’s vechten onderling voor wanhopige oplossingen voor de problemen die ze zelf hebben gecreëerd. De Israëlische economie is afhankelijk van het geld dat de VS erin pompt. De uitvoering van de genocide is afhankelijk van de blijvende steun van de Biden-regering, inclusief de bommen die worden afgeworpen. Israël is aan het verliezen, maar het tempo van zijn ondergang is niet te controleren. In de eigen regionale omgeving is het in ieder geval beroofd van medestanders en potentiële bondgenoten. Hier is een tragiek mee verbonden waar de gerobotiseerde propaganda die de stem van het joodse ‘thuisland’ zou vertolken en andersdenkenden van antisemitisme durft te beschuldigen, geen weet van heeft.

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.