Scroll Top

Hezbollah en wederzijdse aanvallen langs grens Libanon-Israël

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Hezbollah en wederzijdse aanvallen langs grens Libanon-Israël

Karel van Wolferen

Hezbollah viel op 3 juni de Israëlische kuststeden Acre en Al-Nahariyah aan, en opende een nieuw front in het grensgebied. In mei vond het grootste aantal van 325 Hezbollah-aanvallen tegen Israël plaats sinds het begin van grensoverschrijdende confrontaties afgelopen oktober. Acre en Al-Nahariyah liggen respectievelijk op ongeveer 20 km en 7 km van de grens Libanon-Israël.

In reactie daarop voerde Israël een reeks luchtaanvallen uit in het zuiden van Libanon en lanceerde het witte fosfor aan de Libanese grensstad Al-Odeisseh dat brede stroken groen verbrandde. Generaal Mounir Shehadeh, voormalig Libanees overheidscoördinator met Unifil en voormalig president van het permanente militaire hof, verklaarde dat “als je militaire actie in Zuid-Libanon wilt uitvoeren, we klaar zijn en we verrassingen hebben”. Het Hezbollah-arsenaal is sinds het begin van de huidige oorlog gegroeid met meer geavanceerde wapens. In twee afzonderlijke aanvallen gebruikte Hezbollah drones die lange afstanden vlogen en precieze doelen binnen Israëlisch grondgebied raakten. Een week eerder gebruikte Hezbollah een toenemende verscheidenheid aan wapens in zijn aanvallen, waaronder zware Burkan-raketten om de Al-Baghdadi-militaire site aan te vallen. Veel van de wapens, waaronder drones, slaagden erin om langs het Israelische ‘Iron Dome’-defensiesysteem te glippen. Volgens generaal Shehadeh heeft Hezbollah tot nog toe slechts 20% van haar gevechtsmogelijkheden gebruikt. Hezbollah heeft naar schatting een arsenaal van minstens 150.000 raketten.

Ondanks de intensiverende gevechten tussen de twee hebben zowel Israël als Hezbollah gezegd dat ze geen volledige oorlog willen voeren. Binnen Israël hebben de meer dan 100.000 ontheemde noordelijke inwoners de Israëlische regering onder druk gezet om voor veiligheid te zorgen die nodig is om naar huis terug te keren. De Israëlische regering wordt door sommigen opgeroepen een operatie binnen Libanon zelf te lanceren om Hezbollah terug te drijven van de grens van het land. Volgens AFP zijn minstens 453 mensen gedood door Israël, waaronder 88 burgers; aan de Israëlische kant zijn ten minste 14 soldaten en 11 burgers gedood door Hezbollah.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Je leest een artikel uit Gezond Verstand #91

In dit nummer onder meer:

– Nieuwe Omgevingswet dient Agenda 2030
– Verlies Amerikaanse soft-power
– Communicatietips corona’vaccins’
– Hoop voor Assange
– Jaar vol verkiezingen in Duitsland

– einde artikel –

Je las een gratis artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.