fbpx
Scroll Top

De voortgaande ramp in Oekraïne

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
De voortgaande ramp in Oekraïne

Franziska Zeller

Tsjasov Jar, een klein stadje in het Russischsprekende gedeelte van Oost-Oekraïne, staat op het punt om te vallen. Tsjasov Jar is een belangrijk onderdeel van de frontlijn rondom Donetsk. Oekraïne heeft in tien jaar tijd langs de grens tussen de afgescheiden gebieden Loegansk en Donetsk in de Donbass een soort Maginot-lijn opgebouwd, die heel moeilijk in te nemen is. Daarom duurt de verovering ervan zo lang. Hetgeen in het Westen als zwakte van Rusland (of Poetin persoonlijk) wordt geïnterpreteerd.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Wat bijna niemand zich hierbij realiseert is dat in 2022 de volksrepublieken Loegansk en Donetsk maar ongeveer een derde van het gehele territorium van de oblasten Loegansk en Donetsk besloegen. Een van de Russische oorlogsdoelen is dus ook om het hele gebied van deze oblasts (provincies) te veroveren. Voor Loegansk is dat al gelukt, maar in de oblast Donetsk loopt het stroef. Als de plaats Tsjasov Jar ingenomen is, zal volgens experts de hele frontlinie uiteenvallen. Wanneer dit gebeurt, zijn er verder geen obstakels meer die de Russen zouden belemmeren om tot aan de Dnjepr op te trekken.

Zelensky heeft nu bevel gegeven dat Tsjasov Jar met man en macht verdedigd moet worden, wat moeilijk zal zijn, omdat Oekraïne zowel een tekort aan artillerie als aan manschappen heeft. Het is niet bekend of dit bevel nog geldt, nu de volgende financiële injectie uit de VS is toegezegd. Wellicht was de leus van ‘standhouden tot elke prijs’ alleen bedoeld om de westerse partners gunstig te stemmen. Wat in ieder geval bekend is, is dat de EU geëist heeft dat de mobilisatiewet wordt aangepast, anders zou er geen geld meer komen.

We zien in deze oorlog een vast patroon: eerst is het standhouden in een bepaalde plaats van levensbelang, zoals dit werd beweerd van Bachmoet, Avdejevka en nu weer van Tsjasov Jar. De plaats wordt vervolgens door de Russen omsingeld en stukje bij beetje veroverd. Iedere keer wordt de zogenaamde meatgrinder-tactiek toegepast, waardoor Oekraïne enorme verliezen lijdt.

Nadat de betreffende plaats dan uiteindelijk is veroverd, is deze plotseling niet meer belangrijk, het verdwijnt uit het nieuws, en de verovering wordt dan ook niet meer als Russische overwinning gezien. De Oekraïense soldaten beseffen echter heel goed wat er gaande is en hun ontevredenheid is groot. Er duiken steeds meer video’s op waarin soldaten zeggen dat ze liever naar Kiev zouden trekken om het regime omver te werpen dan te vechten, of waarin soldaten zeggen zich aan de Russische krijgsmacht te willen overgeven. Sinds het ontslag van de populaire generaal Zaloezjnyj, die door de niet bepaald geliefde generaal Syrsky werd opgevolgd, is de stemming in het leger nog meer verslechterd. Hiertoe heeft ook de nieuwe mobilisatiewet bijgedragen, die de beperking van de duur van de dienstplicht opheft en niet in de mogelijkheid van rotaties en rustperiodes voorziet.

In juni zal er in Zwitserland weer eens een vredesoverleg plaatsvinden, gebaseerd op de Zelensky-vredesformule. Daarover werd al eerder zonder succes in Kopenhagen, Djedda, Malta en Kiev onderhandeld. Deze formule houdt in: Oekraïne binnen de grenzen van 1991, met inbegrip van de Krim, capitulatie van Rusland en volledige herstelbetalingen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Het overleg zal zonder Rusland plaatsvinden en moet dus als volkomen onrealistisch worden beschouwd. Zelensky hoopt er nog steeds op dat de internationale gemeenschap een dermate grote druk op Rusland zal kunnen uitoefenen, dat de Russen ermee zullen instemmen. Een ander probleem voor Zelensky is dat zijn ambtstermijn medio mei afgelopen zal zijn, en Rusland vindt dat het met een niet-legitieme president niet kan onderhandelen. Het lijkt erop dat Oekraïne binnenkort dermate uitgeput zal zijn dat Rusland simpelweg de eigen voorwaarden kan dicteren.

De Russische krijgsmacht is bezig systematisch de energievoorziening van Oekraïne te verwoesten. Al het geld uit het Westen zou eigenlijk aan het herstel hiervan besteed moeten worden, anders komt het land niet door de komende winter heen. De miljoenenstad Charkov zit nu zonder stroom en de voorzieningen zullen niet gauw hersteld kunnen worden. Maar de middelen die binnenkomen, mogen uitsluitend aan de aankoop van wapens uit de VS worden besteed (en naar verwachting ook nog voor het een of andere landgoed voor Zelensky). Een ander probleem vormen de kerncentrales; volgens de voormalige premier van Oekraïne, Azarov, is er sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne nauwelijks onderhoud aan gepleegd; de oorspronkelijke Sovjet-componenten zijn niet compatibel met de westerse. In Rusland worden nog onderdelen ervoor geproduceerd, maar in het kader van de de-russificatie, mag er natuurlijk niets uit Rusland worden ingevoerd. De enige kerncentrale waaraan wel onderhoud is gepleegd, is die van Zaporozje, die nu door de Russen wordt beheerd. Maar ook die centrale is nu stilgelegd, omdat deze voortdurend door Oekraïne onder vuur wordt genomen. Het grote gevaar hiervan is dat het koelingssysteem beschadigd zou kunnen raken, hetgeen tot een meltdown zou kunnen leiden.

Er zijn ook grote demografische problemen: veel mensen zijn het land ontvlucht, de geboortecijfers zijn ongekend laag en de sterftecijfers (afgezien van de gedode soldaten) zijn ‘onverklaarbaar’ toegenomen. Doordat bovendien een aanzienlijk gedeelte van de mannelijke beroepsbevolking in het leger zit, is de productiviteit gedaald. Veel bedrijven liggen stil. Zo snel mogelijk een einde maken aan deze rampzalige oorlog en het redden van wat er nog te redden valt zou het verstandigst zijn. Maar dit is voor de meeste westerse landen onaanvaardbaar, en zal waarschijnlijk niet gebeuren voordat de Amerikaanse verkiezingen hebben plaatsgevonden.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.