fbpx
Scroll Top

De rampzalige Duitse minister van Economische Zaken

89 De rampzalige Duitse minister van Economische Zaken
De rampzalige Duitse minister van Economische Zaken

Margreet Booij

Het blijft strijd binnen de Duitse regeringscoalitie en Robert Habeck is er vaak bij betrokken. De verwarde groene politicus is het tot de grond toe afbreken van het eens zo florerende Duitsland dicht genaderd. Kleine en grotere bedrijven gaan massaal failliet of vluchten naar het buitenland. Maar omdat, zoals Habeck beweert, de staat geen fouten maakt, is de vraag hoe men de catastrofe die sinds ruim twee jaar gaande is dan moet benoemen. Misschien heeft hij het goed gedaan als je kijkt naar zijn werkelijke bedoelingen met de economie. Het enige wat Habeck nog tegen een grote storm van verontwaardiging beschermt, is dat de meeste van zijn landgenoten zich eenvoudigweg niet kunnen voorstellen dat hij willens en wetens het land in de afgrond stort.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

In november 2022 zei econoom prof. dr. Christian Kreiss al dat de twee groene ministers Habeck en Baerbock zich gedragen als huurmoordenaars van de Duitse industrie. Kreiss gaat er vooralsnog vanuit dat het onmogelijk is dat iemand dit met opzet zou doen. Maar de uitspraak van Joschka Fischer (De Groenen) duidt wel op opzet: “Duitsland is een probleem, omdat de Duitsers vlijtiger, gedisciplineerder en begaafder zijn dan de rest van Europa. Dat zal telkens tot ongelijkheid leiden en er moet worden ingegrepen door zoveel geld als maar mogelijk het land uit te krijgen. Totaal onbelangrijk waar naartoe, al wordt het volledig verkwist, hoofdzaak is dat de Duitsers het niet hebben.” Het ongeremd geld uitgeven uit zich in de zinloze ‘verwarmingswet’, de onzinnige steeds verdergaande militaire steun aan Oekraïne, het veel te dure LNG-gas in plaats van schoon gas uit Rusland en het uitdelen van cadeaus over de hele wereld, zoals fietspaden in Peru.

Voor gepensioneerde Duitsers die hun hele leven hard hebben gewerkt is uiteraard geen geld om een menswaardig bestaan te leiden. Dat 22% van de kinderen in Duitsland onder de armoedegrens leeft, schijnt de politici weinig te interesseren. Habeck is voor zijn huidige job absoluut ongeschikt en dat maakt hem gevaarlijk voor de Duitse economie. Het is een raadsel hoe iemand zonder de noodzakelijke ervaring aan de knoppen zit van Europa’s grootste economie ter waarde van rond een biljoen euro bbp per jaar. Habeck zit gevangen in de kooi van zijn ‘groene’ ideologie, wat hem blind maakt voor de realiteit. Evenals het grootste deel van zijn partijgenoten leeft hij in een sprookjeswereld, zonder kennis van feiten.

De ‘stoplichtregering’ ruïneert blijvend de hele economie. Sinds deze regering aantrad is er een enorme uittocht van veel bedrijven en vakmensen naar buitenlandse oorden. De economie kan niet draaien op instabiele zonne- of windenergie en het stopzetten van de kerncentrales was een catastrofale fout en wellicht de dolkstoot voor de hele economie. Tegelijkertijd worden vervuilende kolencentrales weer opgestookt en wordt schoon aardgas uit Rusland vervangen door vervuilend LNG-gas.

Het afkoppelen van de kernreactoren in 2023 krijgt nu een staartje, waardoor het politieke leven van Habeck aan een zijden draadje zou kunnen gaan hangen. Uit rapporten blijkt dat specialisten er dringend op aangedrongen hebben om deze drie overgebleven reactoren niet te sluiten, wat het ministerie van Habeck volledig heeft genegeerd. Habeck zelf zegt wederom niet geweten te hebben dat het advies er lag. Maar coalitiepartner Lindner (FDP), die tot nu toe steeds weer bij ruzies inbond vanwege de eigen dramatische peilingen (onder de 5%-kiesdrempel), is nu zo verbolgen over de voortdurende leugens dat hij het ontslag van Habeck eist, wat het einde van de huidige stoplichtregeringscoalitie kan betekenen.

89 De rampzalige Duitse minister van Economische Zaken

Een AfD-politicus in Noordrijn-Westfalen hield een rede in september 2023 waarin hij het geloof en activisme van ‘groene politiek’ fileerde: “Onze kerncentrales werden gestopt en nu kopen wij 3,6 gigawatt van de benodigde 9 gigawatt stroom uit de kerncentrales van Frankrijk. Duidelijker kan men de gevaarlijke onzin van uw energietransitie niet maken. ‘Groen’ is uw politiek al lang niet meer, meneer Habeck. Waar blijft uw ecologische bewustzijn? Jullie zijn niet ‘groen’, jullie zijn niet ecologisch, jullie zijn niet meer authentiek en hebben bij de mensen met hun heldere verstand jullie geloofwaardigheid compleet verloren. Jullie zijn groene imperialisten, doodgravers van de economie, eco-dictators, realiteitsontkenners en hebben geen idee van de natuur, noch van de wereld noch van functionerende mensen.”

Op 8 september 2023 werd de ‘gebouwenenergiewet’ in afgeslankte vorm aangenomen, maar de kritiek is onverminderd groot omdat veel burgers financieel volledig overbelast worden en keuzevrijheden worden beperkt. In de oorspronkelijke vorm had deze wet, zoals Habeck die voorstelde, € 300 miljard gekost. De ‘keuzevrijheid’ betreft o.a. een elektrische warmtepomp, pelletverwarming, verwarming op basis van zonne-energie en biomassaverwarming. Om mensen zover te krijgen de oude cv-ketel om te ruilen, geeft Habecks ministerie 30% subsidie op de investering. Afhankelijk van het type verwarming kan nog een efficiëntiebonus worden verkregen, als men niet meer dan € 40.000 bruto verdient. Een ‘snelheidsbonus’ van 20% wordt in het vooruitzicht gesteld voor hen die snel beslissen om over te stappen.

De hoogste subsidie denkbaar is 70% van € 30.000 voor een vrijstaand huis. De felle kritiek blijft onverminderd doorgaan. Friedrich Merz (CDU) hekelt de kosten-batenverhouding en benadrukt dat het kleine sprankje hoop dat de Duitsers nog hadden ten aanzien van een betere economie en een beter leven, hiermee als sneeuw voor de zon is verdwenen. In toenemende mate gaan de mensen zien dat de ‘door mensen veroorzaakte klimaatverandering’ een onhoudbare officiële argumentatie vertegenwoordigt die wereldwijd voor de superrijken biljoenen oplevert.

Na het vernietigende oordeel van de rechter in november vorig jaar waardoor verdere staatsschulden werden verboden, is een gat van € 60 miljard in de staatskas ontstaan. Men had de Energiewet kunnen stoppen, wat zowel de staat als de burger financieel enorm zou hebben ontlast. Warmtepompfabrikanten Viessmann, Bosch, Vaillant en andere ondersteunen uiteraard deze wet en verwachten hoge winsten. Ze hebben ook al een overkoepelend orgaan in het leven geroepen dat stevige lobbypraktijken uitvoert en vast al de nodige officiële of inofficiële gesprekken met Habeck heeft gevoerd. De chef van dit orgaan, Martin Sabel, heeft in 2023 grote druk uitgeoefend om de wet uiterlijk 1 januari 2024 in werking te laten treden om een einde te maken aan de onzekerheid. Nu, vier maanden later, is de vraag naar deze warmtebronnen met 70% gedaald.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Belangenverstrengeling en nepotisme vieren hoogtij in Duitsland. Parlementair staatssecretaris bij het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie Michael Kellner en staatssecretaris van Economische Zaken Patrick Graichen zijn zwagers. Patricks zus Verena is Kellners vrouw, en Verena, en hun broer Jakob, werken samen in het gremium dat de regering in energie- en klimaatvraagstukken adviseert. Verena Graichen zit in de Wasserstoffrat en Jakob Graichen in het Öko-Institut. Habeck had zich van deze clanstructuur met vrienden- en familiebanden onmiddellijk moeten distantiëren. Pas toen de druk te groot werd, nam hij afscheid van de staatssecretaris. Elga Bartsch, voormalig hoofdeconoom van Morgan Stanley, en lid van de denktank van BlackRock, zit sinds januari 2023 voor klimaatbescherming in het ministerie van Economische Zaken, zogezegd in het strategisch centrum van het ministerie. Dit laat de relatie zien tussen klimaatindustrie, klimaatideologie en financiering. Hierachter staan de enorme financiële belangen die Habeck niet mag teleurstellen. De grote verliezer in dit spel van de machthebbers is de burger.

Voor de verkiezingen in september 2021 was wapenleverantie naar crisisgebieden een onbespreekbaar onderwerp voor De Groenen. Nu is het motto “met wapens vrede realiseren”, wat gepaard gaat met ernstig bloedvergieten in door de USA opgelegde uitputtingsoorlogen. Een uitgesproken oorlogshitser is Habeck echter niet. Dat laat hij aan zijn partijgenoot Annalena Baerbock over, maar de eens zo pacifistische minister vindt dat er haast gemaakt moet worden met het opvoeren van de wapenproductie.

De conclusies over minister van Economische Zaken Robert Habeck zijn dat hij gelooft dat bedrijven niet per se failliet zijn als ze stoppen met produceren. Dat hij smerig en peperduur vloeibaar gas uit de VS koopt. Dat hij de burgers opzadelt met zijn onzinnige Energiewet die in 2030 CO2-besparingen moet realiseren van 1,4% (wereldwijd betekent dit 0,000028%), maar die intussen grote economische schade teweegbrengt. Dat hij de Duitse economie ernstige schade berokkent met de uit Duitsland wegvluchtende bedrijven. En dat hij export en buitenlandse investeringen alleen wil aanmoedigen als ze klimaatvriendelijk zijn.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.