Scroll Top

Het permanente liegen door onze ‘onaansprakelijke klasse’

90 Het permanente liegen door onze ÔÇÿonaansprakelijke klasseÔÇÖ
Het permanente liegen door onze ‘onaansprakelijke klasse’

Jeroen van den Berg

In Gezond Verstand is al meerdere malen geschreven over kennisgranaten. Dit zijn belangrijke onthullingen door klokkenluiders en resultaten van werkelijk onderzoek. Ze zouden barsten moeten veroorzaken in de voorgeschreven werkelijkheid, maar ze ontploffen helaas niet. Dit mechanisme geldt ook voor de leugens waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Het permanente liegen door de machtsgreepplegers en hun handlangers heeft een dimensie gekregen die haar weerga niet kent.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Een gezonde samenleving heeft een cohesie van tegenkrachten waarin leugens kunnen worden ontmaskerd. Wij zijn echter stelselmatig getuige van een situatie waarbij de leugenaars met een onwrikbare ijver zichzelf en elkaar een vorm van onschendbaarheid hebben aangemeten. Ze worden niet betrapt op hun leugens en weten dit maar al te goed. Kennisgranaten ontploffen niet, het bedrog is te kolossaal. Dit betekent dat de beroepsleugenaars een zekere onderlinge solidariteit onderhouden, vergelijkbaar met die van de maffia. Het houdt de onderlinge verhoudingen in stand en in zekere mate ook stabiel. Dit heeft een effect waarbij de leugens zich steeds verder opstapelen en een vorm van roekeloosheid bij de plegers veroorzaakt. De Russische schrijver en dissident Aleksandr Solzhenitsyn heeft dit ooit op zeer treffende wijze beschreven: “We weten dat ze liegen. Zij weten dat ze liegen. Zij weten dat wij weten dat ze liegen. Wij weten dat zij weten dat wij weten dat ze liegen. Maar ze blijven liegen.” Er zijn ook onwaarheden, en het onderscheid tussen onwaarheden en leugens is belangrijk, omdat het de intentie betreft achter de verspreiding van onjuiste informatie. Terwijl onwaarheden kunnen voortkomen uit gebrek aan kennis, is liegen een bewuste daad van misleiding.

Wat we op dit moment meemaken is dat de echte werkelijkheid steeds verder af komt te staan van de gelogen etiketten die gebruikt worden in het discours binnen de voorgeschreven werkelijkheid. Termen als ‘democratie’, ‘waarden’, ‘volg de wetenschap’, ‘inclusiviteit’, en ‘duurzaamheid’ betekenen binnen dat discours feitelijk niets meer; het zijn holle frasen geworden.

De schrijver George Orwell geeft met zijn beroemde boek 1984 solide aanknopingspunten. Hij introduceerde de termen doublethink en newspeak. Nieuwspraak is enerzijds een vorm van taalvernieuwing en anderzijds zorgt het voor een beperkende woordenschat. Dit is heel belangrijk, want wanneer er geen taal meer is om dingen mee te beschrijven en te ervaren, dan verliezen deze elementen hun gewicht, waardoor het leven verschraalt. Dubbeldenken (doublethink) heeft een meer complexe definitie. Orwell schrijft: “Het gaat om weten en niet weten, en jezelf bewust zijn van volledige waarheidsgetrouwheid terwijl je zorgvuldig geconstrueerde leugens vertelt. Tegelijkertijd kun je twee meningen hebben die elkaar opheffen, wetende dat ze tegenstrijdig zijn en je moet in beide geloven en daarnaast logica tegen logica gebruiken. Moraliteit moet verworpen worden terwijl er juist aanspraak op gemaakt wordt. Dit is om te geloven dat democratie onmogelijk is én dat de regering de bewaker van de democratie is.

90 Het permanente liegen door onze ÔÇÿonaansprakelijke klasseÔÇÖ

Om te vergeten wat nodig is en het dan weer in het geheugen terug te halen op het moment dat het nodig is, en het dan prompt weer te vergeten, en vooral om hetzelfde proces toe te passen op het proces zelf. Dat is de ultieme subtiliteit: bewust bewusteloosheid opwekken en dan onbewust worden van de hypnosedaad die je zojuist hebt uitgevoerd. Zelfs om het woord ‘dubbeldenken’ te kunnen begrijpen, is het gebruik van dubbeldenken nodig.” Wat Orwell ontdekte, is dat om in een tirannie te kunnen gedijen het noodzakelijk is om jezelf en elkaar voortdurend voor de gek te houden. 

Liegen binnen groepen onder invloed van groepsdruk is een fenomeen dat voortkomt uit sociale dynamiek en de wens om te voldoen aan de normen en verwachtingen van een groep. Dit aspect is heel duidelijk terug te zien bij de personen in regeringen en organisaties die meedoen met de machtsgreep. Ze spreken letterlijk dezelfde taal, als een ingestudeerde mantra. Conformiteit is het hoogste goed. Gedrag wordt aangepast aan onderlinge ‘normen’ en verwachtingen. Groepscohesie vergroot de druk om in te stemmen met de gelijkgeschakelde opvattingen. Dan vindt ook een proces van anti-individualisering plaats. De enkeling wordt als het ware ondergedompeld in de anonimiteit van de groep. Dit leidt tot verminderde remmingen en een verhoogde bereidheid om bewust te liegen en over te gaan tot soms uiterst onethische gedragingen.

Een bijzonder onderdeel van het huidige selectieproces van de westerse politieke klasse, onder controle van het World Economic Forum, speelt daarbij een opvallende rol. Dit is het Young Global Leaders-programma. Na initiële selectie op betrouwbaarheid en meegaandheid, en ideologische versterking, helpen deze YGL’s de ‘onaansprakelijke klasse’ door hun infiltratie van regeringen en supranationale organisaties over heel de wereld. Bij ‘goed’ gedrag wordt hun loyaliteit beloond. Het levert een politieke ‘elite’ op met behendigheid om alles te rationaliseren, maar niet in staat om terug te krabbelen. De YGL’s zijn feitelijk geselecteerd om te liegen en te vernietigen ter bevordering van Agenda 2030.

Een voorbeeld van het stapelen van leugens zien we in de recente berichtgeving over het terugtrekken van het Covid-19-‘vaccin’ van fabrikant AstraZeneca vanwege de zeer ernstige bijwerkingen. De ‘wakkeren’ hopen op – de zeer gewenste – genoegdoening, en pogen de Belgische prikpropagandist Marc van Ranst op sociale media zwaar te veroordelen. Hij reageert hierop door te zeggen dat mensen onnodig bang gemaakt worden en het juist logisch is dat het farmabedrijf zijn spuitjes van de markt haalt, omdat er inmiddels betere en effectievere injecties zijn van andere partijen. De voormalige CNN-presentator Chris Cuomo doet ook mee met het gestapelde leugenspel.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Hij demoniseerde destijds mensen die het werkzame medicijn Ivermectine gebruikten en noemde het een ontwormingsmedicijn voor paarden. Nu is intussen vastgesteld dat hij zelf vaccinatieschade heeft opgelopen en daarom op doktersadvies een succesvolle behandeling met Ivermectine heeft gehad.

Ook hier blijft de genoegdoening uit, want in plaats van zijn ongelijk toe te geven, wijt hij zijn eerdere uitspraken aan slechte en onjuiste informatie. Deborah Birx, rechterhand van Anthony Fauci, ontpopt zich nu als voorstander van vaccinvrijheid, terwijl zij destijds strenge lockdown-protocollen had bedacht. Het feit dat de uitspraken op camerabeelden terug te vinden zijn, maakt ze niets uit. Wanneer uiteindelijk de opstapeling van leugens niet meer werkt, wordt ontkenning als ultieme techniek ingezet. Mark Rutte zei ooit: “Ik heb niet gelogen, want ik heb geen actieve herinnering aan het gesprek.”

Er is een breed scala aan leugens die worden toegepast. De leugen door weglating wordt veel gebruikt. Het gaat hier om het verbergen van relevante informatie, waardoor een belangrijk deel van de waarheid wordt weggelaten en de focus wordt verlegd (‘limited hangout’, zie Gezond Verstand # 62). Zeer krachtig zijn de ontkenningsleugens. Hier wordt de realiteit ontkend; dit wordt bijvoorbeeld toegepast bij de ernstige gevolgen van de Covid-spuitjes. Eveneens zijn er leugens van overdrijving. Deze werken in op het extreem uitvergroten van de situatie, zoals bij de Covid-schijnpandemie.

Liegen is een nuttig instrument voor de geheime diensten. De CIA ontdekte de kracht van de leugen bij ondervragingstactieken in de jaren zestig van de vorige eeuw. In het Kubark Counterintelligence Interrogation Manual (handboek voor ondervraging) werd een breed scala aan technieken vastgesteld die tot doel hebben informatie te verkrijgen van onwillige of vijandige personen. Een van de meest bijzondere methoden is de ‘Alice in Wonderland’-tactiek. Het is vernoemd naar het vermaarde boek van Lewis Carroll. Hier is het de bedoeling om desoriëntatie, verwarring en onzekerheid te creëren. De leugen speelt een cruciale rol. Door een constante stroom van tegenstrijdige informatie wordt het subject in onzekerheid en mentale verwarring gebracht. Dat vermindert het vermogen om informatie te verwerken, of er weerstand tegen te bieden. Het kan onder meer inhouden dat de ondervragers zich bewust voordeden als onwetend of incompetent. Men stelde vragen die geen verband hielden met het onderwerp, of gebruikte verwarrende taal en terminologie.

Op grote schaal zien we de psychologische methoden – die door de geheime diensten zijn geperfectioneerd – terug in de informatieoorlog waar we dagelijks mee te maken hebben. Mensen worden murw gebeukt en zijn het normaal gaan vinden dat er zoveel gelogen wordt. De gevolgen van het bedrog hebben een groot intimiderend karakter en komen steeds dichterbij, zelfs tot achter onze voordeur. Zoals de verplichte verduurzaming van onze huizen, beperking van vliegreizen, 15-minuten-steden, stoppen met het eten van vlees en zuivel, enz. Het is allemaal een vorm van provocerend geweld, gebaseerd op de leugens van onze ‘onaansprakelijke klasse’.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.