Scroll Top

Israël riskeert een bij voorbaat reeds verloren oorlog

98 Israël riskeert een bij voor­baat reeds verloren oorlog

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Israël riskeert een bij voorbaat reeds verloren oorlog

Cornelis de Deugd

Israël voert inmiddels oorlog op meerdere fronten: de voortgaande genocide in Gaza, gevolgd door anti-Palestijnse terreur op de Westelijke Jordaanoever en de inmiddels dramatisch geëscaleerde oorlog tegen Hezbollah in Zuid-Libanon. Israël is er niet in geslaagd Hamas te vernietigen en niemand verwacht dat zoiets alsnog gaat gebeuren. In een oorlog tegen Hezbollah is Israël eveneens kansloos, terwijl premier Netanyahu daar wel vol op aanstuurt – kennelijk nog altijd rekenend op Amerikaanse militaire steun voor zijn gedroomde oorlog met Iran. De explosieve geopolitieke situatie in West-Azië verergert, met gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen, terwijl de situatie in Oekraïne lijkt te zijn bekoeld door onverwacht ingrijpen van het Pentagon.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De exploderende pagers en portofoons waarmee Israël Libanon aanviel hebben niet alleen onder Hezbollah-militairen, maar juist ook onder paramedici, reddingwerkers en andere burgers – waaronder kinderen – veel slachtoffers geëist. De laatste stand is 37 doden en 4.000 gewonden. Israël heeft de leveringsketen geïnfiltreerd om zelf deze draagbare elektronische apparaten te kunnen modificeren tot kleine, maar krachtige op afstand te ontsteken bommen. Het was een project met een lange en minutieuze voorbereiding, wat betekent dat Israël zich schuldig heeft gemaakt aan weloverwogen terrorisme tegen burgers – een oorlogsmisdaad. Ook hebben naar verluidt sinds 23 september Israëlische raketten en drones zo’n 600 mensen in Libanon gedood.

Netanyahu had al enkele malen eerder aangekondigd Hezbollah aan te zullen vallen in Zuid-Libanon, maar dat werd veelal gezien als grootspraak, om de eenvoudige reden dat een Israëlische oorlog tegen Hezbollah eigenlijk niet te winnen valt.

De oorlog verschuift naar het noorden

Israëls minister van Defensie, Yoav Gallant, heeft bezwaren gemaakt tegen Netanyahu’s strategie van een eventuele invasie van Libanon. Hij is nu echter toch bezig troepen en zwaar materieel naar het noorden te brengen, kennelijk om Hezbollah onder druk te zetten, of misschien zelfs een grondoffensief in Zuid-Libanon te ontketenen. Gallant zegt hierover: “De focus verschuift naar het noorden. We verplaatsen [ook uit Gaza] troepen en militaire hardware naar het noorden. Ik geloof dat we aan de vooravond staan van een nieuwe fase in deze oorlog en dat we ons moeten aanpassen.” Tegelijk heeft het Israëlische veiligheidskabinet als oorlogsdoel de veilige terugkeer mogelijk te maken van de uit Noord-Israël geëvacueerde burgers. Deze doelstelling is een opzichtige leugen, waarschijnlijk bedoeld voor het thuisfront, aangezien een oorlog met Hezbollah betekent dat Noord-Israël voor een heel lange tijd onbewoonbaar zal zijn. Het is niet duidelijk waarom Gallant deze draai gemaakt heeft en ineens met Netanyahu op één lijn zit. Uiteindelijk maakt het weinig uit; Israël is in Zuid-Libanon een grootschalige, maar onmogelijk te winnen oorlog begonnen.

98 Israël riskeert een bij voor­baat reeds verloren oorlog

De Netzarim Corridor in Gaza

Dit alles betekent wel dat er militaire macht uit Gaza teruggetrokken wordt terwijl de Israëlische doelstelling Hamas te vernietigen niet bereikt is, de gijzelaars nog niet terug zijn en de genocide ook niet voltooid is. Israël heeft een nieuwe functie gecreëerd, getiteld ‘Chief Gaza Officer’, een permanente gouverneur voor Gaza, bedoeld om toezicht te houden op “voedsel, brandstof en infrastructuur voor het dagelijks leven”. Het laat zien dat Israël bezettingsplannen heeft voor de langere termijn, ook al is de oorlog tegen Hamas nog steeds onwinbaar. De Netzarim Corridor gaat hier mogelijk een belangrijke rol bij spelen. Het is een smal strookje land, dat in een rechte lijn van de Israëlische grens tot aan de Middellandse Zee loopt. Het gebied ten noorden van de Netzarim Corridor, ongeveer 30% van Gaza, was oorspronkelijk heel dicht bevolkt, maar grote aantallen Palestijnen waren gedwongen naar het zuiden van Gaza te vluchten. Het is niet denkbeeldig dat Israël de laatste Palestijnen uit Noord-Gaza zal verdrijven om vervolgens het gebied onder leiding van de Chief Gaza Officer onder Israëlische controle te krijgen. Relatieve rust in Gaza schept kennelijk ruimte om de oorlog uit te breiden naar Zuid-Libanon.

De regelmatige uitwisselingen tussen Hezbollah en de IDF (Israel Defense Forces) gingen steeds om beperkte acties, waarbij beide partijen, na raketaanvallen over en weer, steeds elkaar bezweerden niet uit te zijn op escalatie. Het is Israël niettemin toch gelukt om de situatie te laten escaleren met de pager- en portofoonterreur, in samenhang met uitgebreide aanvallen in Zuid-Libanon en in Beiroet (waaronder het in Beiroet vermoorden van twee belangrijke legercommandanten: Ibrahim Aqil en Ahmed Wahdi). Het opvoeren van de strijd in Zuid-Libanon is dus logischerwijs bedoeld om Iran alsnog te provoceren – preciezer gezegd: Amerika zo ver te krijgen om, namens Israël, oorlog te gaan voeren tegen Iran.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.