Gezond Verstand is jarig!
In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.
Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.
Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!
Frank Stadermann
Arjen Ypma is eigenaar van Apotheek van Noord in Venlo. Hij hoorde over huisarts Rob Elens die toen hydroxychloroquine voorschreef aan Covid-patiënten. En hij hoorde ook over andere artsen die dat voorbeeld volgden. Ypma verbaasde zich erover dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ, verder: inspectie) optrad tegen deze artsen. “Wat is er mis met het behandelen van Covid met hydroxychloroquine en ivermectine?”, zo vroeg hij zich af. De richtlijnen zoals gepubliceerd door het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) en de SWAB (Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid) gaven daarover geen uitsluitsel. In ieder geval was deze medicatie niet verboden. Ypma’s wake-upcall (zoals hij het zelf noemt) was een bericht van de inspectie van 25 maart 2021. Daarin kondigde de inspectie aan dat ze artsen die na die datum nog hydroxychloroquine of ivermectine zouden voorschrijven voor patiënten met Covid, zou beboeten. Ook werden apothekers daarin opgeroepen om artsen die deze middelen voorschreven, bij de inspectie te melden.
Toen werd Ypma argwanend. Hij besloot om zelf onderzoek te gaan doen. Hij benaderde de inspectie met de vraag waarop de oekaze van 25 maart 2021 was gebaseerd. Het antwoord van de inspectie was ontwijkend. Hij schreef een stukje waarin hij zich kritisch uitliet over deze oekaze. Het artikel werd gepubliceerd in het Pharmaceutisch Weekblad van 18 juni 2021. Ypma ging de literatuur bestuderen en nam contact op met de redactie van Huisarts en Wetenschap, het tijdschrift van het NHG. Deze schreef aan Ypma dat men het goed vond dat de inspectie krachtig optrad tegen artsen die hydroxychloroquine voorschreven aan Covid-19-patiënten.
Ypma liep vast en besloot contact op te nemen met Rob Elens. Dat leidde ertoe dat Ypma zich aansloot bij ZelfzorgCovid19. Voor ZelfzorgCovid19 gebeurde dat op het goede moment, want de apotheek in Meijel waarmee Elens samenwerkte, gaf na intimidatie door de inspectie aan met de verstrekking te willen stoppen. Met Apotheek vanNoord hadden de ZelfzorgCovid19-artsen een apotheek waar ze – veilig voor de inspectie – de recepten heen konden sturen. VanNoord verzond na ontvangst van de recepten de door de artsen van ZelfzorgCovid19 voorgeschreven geneesmiddelen naar de patiënten. Dus Ypma negeerde de oekaze van 25 maart. Maar hij moest vroeg of laat natuurlijk in het vizier van de inspectie komen. Dat gebeurde ook. Door verraad.
Het verraad
Eind oktober 2021 kreeg een 71-jarige man uit Andel van ZelfzorgCovid19-huisarts Annie Wagenaar uit Leek ivermectine voorgeschreven. De patiënt ging met het recept niet naar de eigen apotheek, Service Apotheek Altena in Woudrichem. Dat hij beter niet naar zijn eigen apotheek kon gaan, had de patiënt goed ingeschat.
De apotheker, mevrouw Geke Zink-Veraart, haalt steevast via het landelijk schakelpunt binnen welke medicijnen haar eigen patiënten elders hebben gekregen. Toen zij dat op 2 november 2021 ook deed, constateerde zij dat Ypma ivermectine had verstrekt. Daarop heeft zij Ypma bij de inspectie aangegeven.
Aan apotheker Zink vroeg ik wat destijds haar motief was om Ypma aan te geven. Zij antwoordde dat haar beroepsgroep, de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie), haar had opgeroepen om melding te maken bij de inspectie wanneer ivermectine werd voorgeschreven als geneesmiddel voor Covid-19. Nu was de oproep gericht tot apothekers die een dergelijk recept aangeboden kregen. Dat was hier niet het geval, de apotheek van mevrouw Zink kreeg zelf immers geen recept aangeboden, zo hield ik haar voor. De apotheker vond echter dat een situatie waarbij een apotheek medicatie verstrekt door het hele land aan niet-eigen klanten, “vreemd ruikt”. Zo vreemd dat zij nog een tweede melding over Ypma deed. Toen ging het om een bijna 99-jarige patiënte die van huisarts Naomi Dongelmans via Apotheek vanNoord ivermectine voorgeschreven had gekregen. Ook dat had zij achterhaald via het landelijk schakelpunt. Terugkijkend zou zij de meldingen zo weer doen, zei apotheekster Zink heel eerlijk.
De inval
Omdat hij een recept aan de inspectie had moeten aanleveren kon Arjen Ypma er op wachten dat de inspectie hem nader aan de tand zou gaan voelen. Dat gebeurde ook. Op 7 december 2021 viel de inspectie met twee inspecteurs onaangekondigd binnen. Ypma leidde de inspecteurs door de apotheek, langs een tafel waar wel vijftig doosjes ivermectine op stonden. Ze liepen er straal langs. Wellicht hadden de inspecteurs geen idee hoe een doosje ivermectine eruitzag. In het daaropvolgende gesprek gaf Ypma uitleg over zijn handelwijze:
“Voordat we begonnen met het leveren van ivermectine, heb ik het Consortium Onderzoek Huisartsengeneeskunde benaderd om een wetenschappelijk onderzoek op te zetten naar de behandeleffecten, maar ik kreeg geen reactie. ‘Dan doen we het maar zelf’, dacht ik. Iedere patiënt die via ons medicatie krijgt voor vroegbehandeling, bellen we na twee weken en nemen dan een vragenlijst af (…). Een meerderheid van de patiënten blijkt binnen enkele dagen volledig op te knappen. Onze patiënten zijn er heilig van overtuigd dat ze zijn genezen door de ivermectine.”
De inspectie wilde alle recepten hebben waarin ivermectine of hydroxychloroquine was voorgeschreven. De apotheker voelde hier helemaal niets voor. Maar na overleg met zijn juridisch adviseurs, advocate Vera Platteeuw en jurist Sober Kohwja, concludeerde hij dat hij geen keus had. De wet was duidelijk: de inspectie was bevoegd dit te verlangen. Met grote tegenzin droeg Ypma alle 753 recepten over aan de inspectie. Want niet alleen schond hij daarmee voor zijn gevoel de privacy van degenen die zich tot hem hadden gewend, ook kreeg de inspectie nu de namen van alle vijftien aangesloten artsen die zich niet hielden aan de instructie van 25 maart 2021, op een presenteerblaadje.
De inval weerhield Ypma er niet van om zijn werk voor de ZelfzorgCovid19-artsen voort te zetten: “Wij waren voor de mensen de laatste hoop op een behandeling tegen Covid om erger te voorkomen. Dan kan ik toch niet stoppen?”
Het aantal patiënten dat vroeg om hulp bij ZelfzorgCovid19, groeide, en het aantal ZelfzorgCovid19-artsen nam ook toe. In december 2021 telde de groep vijftien artsen. De dagelijkse hoeveelheid te verzenden hydroxychloroquine en ivermectine werd dus steeds groter. Ypma kon de stroom recepten niet meer aan en hij had behoefte aan hulp. Op de website Keuze Vrij Bij Mij zag Ypma een apotheek staan, Service Apotheek Parijsch in Culemborg.
- Het artikel gaat hieronder verder -
Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.
Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?
Normaal €42,50 voor abonnees €39,50
Ypma nam contact op met de apotheker, Christiaan Raap, en vroeg hem of hij wilde gaan meedraaien met het team van de ZelfzorgCovid19-artsen. Raap voelde daar wel voor. Beide mannen namen zich voor dat Raaps apotheek voornamelijk zou gaan functioneren als ‘afhaal-apotheek’. In de praktijk kwam het vaak voor dat patiënten grote haast hadden om de middelen te verkrijgen en niet konden wachten totdat deze per post werden geleverd, en daarvoor dan naar Venlo reisden. Culemborg ligt meer centraal en was dus beter bereikbaar voor het afhalen van voorgeschreven medicijnen.
In de praktijk ging Raap echter ook medicijnen verzenden. In januari 2022, dus kort nadat Raap zich had aangesloten, meldde zich een patiënt met Covid-klachten bij huisarts Berber Pieksma. Dat bleek een undercover te zijn; in werkelijkheid was de betrokkene een reporter van RTL4 die onder valse voorwendselen van Pieksma een recept voor ivermectine wist te verkrijgen. Pieksma zond het recept naar Culemborg. De reporter meldde zich bij Raap om het medicijn af te halen. Heimelijk maakte hij een audio-opname die later gebruikt ging worden in een televisie-uitzending. Het personeel herkende hem.
Kort daarna ontving de apotheek een e-mail van RTL4 met het verzoek toe te lichten waarom men ivermectine verstrekte terwijl dat niet mocht. In overleg met Ypma stuurde Raap een toelichting. Maar in de uitzending werd daaraan geen aandacht besteed.
Een derde apotheek sluit zich aan
Apotheker Ypma vond op de website Keuze Vrij Bij Mij nog een andere apotheek, gevestigd in Drenthe. Hij nam contact op met deze apotheker. Afgesproken werd dat de Drentse apotheek het noorden van het land zou gaan bestrijken. Voor patiënten in het noorden van het land was een apotheek in Drenthe natuurlijk beter te bereizen dan de andere twee apotheken in Venlo en Culemborg.
Toen de samenwerking zo’n anderhalve maand had geduurd en er inmiddels medicijnen op basis van een paar honderd recepten waren verstrekt, werd het personeel opstandig. Het personeel was op de hoogte van het standpunt van de KNMP en van de oproep om artsen die ivermectine verstrekten, te melden bij de inspectie. De meerderheid van de tien assistentes was bang. Wat de apotheek deed, was toch illegaal en strafbaar? De apotheker zag zich vanwege de houding van het personeel gedwongen om geen recepten meer van de huisartsen van ZelfzorgCovid19 te accepteren. Een onderzoek en een inval door de inspectie zijn deze apotheek bespaard gebleven.
Nog een inval
Raap ging intussen door met het verstrekken van medicijnen op recepten van ZelfzorgCovid19-artsen. Maar toen hij in februari 2022 tevens de leiding kreeg over een apotheek in Vianen, zag hij zich – vanwege tijdgebrek – genoodzaakt om met de leveringen te stoppen. Maar Raap was nog niet gestopt met ZelfzorgCovid19 of de inspectie deed ook bij hem onaangekondigd een inval. De inval duurde enkele uren. De inspectie eiste afgifte van alle recepten (700). Net als Ypma zag ook Raap zich genoodzaakt aan die eis te voldoen.
Na de invallen bij de apotheken in Venlo en Culemborg zette de inspectie haar onderzoek voort. Ypma voerde nog enige gesprekken met de inspectie. Maar tot op de dag van vandaag is er nog geen maatregel tegen hem getroffen.
In november 2023, dus bijna twee jaar na de inval, vroeg de inspectie aan Ypma om een elftal van de 753 ingenomen recepten tot in detail toe te lichten. Met name zijn die recepten door de inspectie getoetst op nakoming van richtlijnen. Alles wilde de inspectie van die recepten weten.
Vervolgens heeft zij alle ZelfzorgCovid19-artsen – wier namen zij dus op presenteerblaadjes had gekregen – beboet.
Dit artikel is een ingekort hoofdstuk uit een boek over corona-kritische artsen waaraan de auteur werkt
– einde artikel –
Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand
Volg ons op social media
Kijk en beluister Gezond Verstand via