Gezond Verstand is jarig!
In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.
Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.
Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!
Simon van Gelder
Jarenlang hebben de Haagse politici geroepen om schaalvergroting. Ze wilden grotere boerderijen, meer productie. De LTO, de landbouw-koepel, werkte van harte mee. Veel boeren lieten zich diep in de schulden steken bij de Rabobank. Er is geen weg terug voor hen. De EU stopt met ‘derogaties’ (tijdelijke ontheffing), waarmee tot voor kort meer mest werd toegestaan in Nederland, waar boeren eigenaar zijn van 65% van de landoppervlakte. Er lopen in Nederland 14 miljoen varkens, 2,5 miljoen koeien en 100 miljoen kippen rond. Dagelijks worden 45.000 varkens, 5.000 koeien en 1,5 miljoen kippen geslacht. Elke koe produceert dagelijks 33 kilo mest. Dit betekent 12.000 kg mest per jaar. Ter vergelijking: de menselijke uitstoot is beduidend lager. De Nederlander brengt per dag 128 gram ontlasting voort. Dat is 47 kg per jaar. Elke koe scheidt per jaar meer poep uit dan vier mensen in hun hele leven. Nu is het spel uit. Volgens ‘Brussel’ is inkrimping van de veestapel hard nodig. Maar de LTO zegt dat er geen crisis is. Driekwart van de Nederlandse bevolking keurt inkrimping af. Hoe balanceert de nieuwe minister met de botsende belangen?
De valse BBB
De boeren zijn bedonderd, zo hoort men vaak. Ze kunnen te makkelijk worden verjaagd. De vrijkomende agrarische grond komt beschikbaar voor huizenbouw. Daarvan profiteert de eindeloze stroom miljoenen asielzoekers voor wie Rutte de poort heeft opengezet. Er wordt voorspeld dat de overheid zal overgaan tot een gedwongen uitkoopregeling. De overheid kan moeiteloos de gangbare grondprijs van € 100.000 per hectare ophoesten. Geld zat in Den Haag. Het aantal ambtenaren is in vijf jaar tijd met 50.000 toegenomen. Dit maakt controle mogelijk op eventueel verzet. Wie zou het verzet moeten aanvoeren? Men zou denken aan de BBB, de partij van Caroline van der Plas. De BBB haalde veel stemmen binnen met haar heftige oppositie tegen inkrimping van de veestapel. Overal op Nederlandse akkers prijkten opstandige verkiezingsborden voor de BBB. De boeren klampten zich vast aan Caroline. Zo kreeg de BBB enkele stoelen in het kabinet-Schoof toebedeeld. Maar de wereld is anders dan Caroline haar kiezers had voorgehouden. In september 2024 beweerde Caroline plotseling dat er wel degelijk een mestcrisis oftewel stikstofcrisis bestaat.
Dat de BBB niet deugt is meerdere keren toegelicht in Gezond Verstand. De BBB is verbonden met Bayer-Monsanto, een wereldmacht in veevoeder en pesticiden. Dit Bayer-Monsanto geldt als steunpilaar van het WEF van Klaus Schwab. Mogelijk is de onervaren Caroline vanuit die hoek naar voren geschoven om haar volkse voorkomen. Ze zou een geruststellende werking hebben op de bedrogen boerenstand. Veertig jaar lang hebben de politici de mestproblemen laten voortsudderen. De rekening wordt nu gepresenteerd. De politici ontvluchten hun verantwoordelijkheid. Vandaar dat een totaal onervaren outsider door de BBB naar voren is geschoven als minister van Landbouw. Het gaat om de 40-jarige Femke Wiersma, die vanaf de eerste dag in het kabinet-Schoof onder de voet gelopen is door haar ambtenaren. Ze zegt dat ze het mes gaat zetten in de veestapel. Alle beloftes van Caroline zijn door Femke gebroken. Hierop reageert haar partijgenoot Caroline: “Het zou een slechte zaak zijn als wij als lammetjes achter de minister aan zouden lopen. Ik zal keihard vechten tegen Brussel, dus geen gedwongen krimp, geen onteigening op basis van stikstof.” Helaas, Caroline kent de weg in Brussel niet. Bovendien is afgesproken dat partijleiders geen functie krijgen als minister. Dág, Caroline!
Per brief heeft Femke onlangs de Tweede Kamer laten weten dat de beuk erin gaat. De zogenaamde ‘fosfaat- en dierrechten’ (= hoeveel de boer mag produceren) worden afgeroomd als een boerderij buiten familieverband wordt overgedaan. De vermindering bedraagt 30% bij melkvee, 25% bij varkenshouderij en 15% bij pluimveebedrijven. De veestapel gaat omlaag. Er komt een nieuwe opkoopregeling. De LTO-voorzitter Ger Koopmans noemt dit “niet te verdedigen en teleurstellend”. Het boerenbedrijf is kapitaalintensief. Toch komt menige boer nauwelijks uit boven bijstandsniveau. Evengoed draagt de veeteelt maar liefst 1,6% bij aan het nationaal product.
Het is tijd voor een serieus landbouwbeleid. Daarvoor bestaan goede kansen. Het ontbreekt nog aan stevige mensen. Nodig is het verwijderen van de ambtelijke ‘top dogs’ uit de Rutte-jaren. Het land, de boerenstand voorop, heeft recht op nieuwe bestuurders die het vertrouwen verdienen. Grote vraagtekens passen daarom bij de persoon Femke Wiersma. Na de MAVO in Dokkum volgde ze een jaar in Den Helder de beroepsleiding tot matroos bij de marine. Hierna volgde ze een hbo-opleiding ‘maatschappelijke dienstverlening’. Ze is moeder van vier kinderen, gescheiden van haar eerste man. Haar tweede man vond ze via het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw.
– einde artikel –
Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand
Volg ons op social media
Kijk en beluister Gezond Verstand via