Scroll Top

Een plotselinge ingreep door het Pentagon in de Oekraïense strijd

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Een plotselinge ingreep door het Pentagon in de Oekraïense strijd

Franziska Zeller

Op 12 september jl., in een terloops lijkend straatinterview met de ‘Kremlin-hof-verslaggever’ Zaroebin, deed Vladimir Poetin enkele belangrijke korte uitspraken die daarna op de Kremlin-website werden getoond, iets dat nog nooit eerder was gebeurd.
Het Russisch-Oekraïense conflict wordt al sinds maanden beheerst door de discussie of Oekraïne al dan niet de door de NAVO-landen geleverde langeafstandsraketten mag gebruiken om doelen op Russisch grondgebied mee aan te vallen. Poetin zegt daarover: “Het zeer belangrijke – en misschien beslissende – punt is, dat vliegroutes van deze raketsystemen alleen geprogrammeerd kunnen worden door NAVO-militairen.”
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Het gaat er dus niet om of het Oekraïense regime al of niet Rusland met deze wapens mag aanvallen, het gaat over de beslissing of NAVO-landen al dan niet formeel rechtstreeks betrokken raken bij de militaire handelingen. Dit verandert natuurlijk de essentie, de aard van het conflict. Het zou betekenen dat de NAVO-landen, de Verenigde Staten en de Europese NAVO-lidstaten formeel in oorlog zijn met Rusland.

Poetin beklemtoont dus dat de Storm-Shadow-raketten niet zonder de programmering van NAVO-experts gebruikt kunnen worden. De Russische luchtafweer heeft de gps-besturing ervan uitgeschakeld; de raketten worden geleid door gegevens van Amerikaanse precisiekaarten en satellietbeelden. Alleen de VS beschikt over deze gegevens, en dat is een van de redenen waarom ook de Britten toestemming nodig hebben om raketten op Russisch gebied in te zetten, bovendien maken de Storm Shadows gebruik van Amerikaanse onderdelen en ook dit geeft de VS het recht op inspraak.

Dit statement van Poetin is een verkapte oorlogsverklaring aan de NAVO, opzettelijk informeel gehouden, maar Poetins woorden lijken toch eindelijk het juiste gehoor gevonden te hebben.

Nul op het rekest van de Britse premier

Op 13 september reisde de Britse premier, Keir Starmer, naar Washington om eindelijk de door Zelenski al langer geëiste toestemming voor een aanval op Russisch grondgebied te krijgen. Starmer bracht landkaarten mee met tweehonderd beoogde doelen in Rusland. Alles leek volgens plan te verlopen, maar toen weigerde Biden plotseling om deze papieren te ondertekenen. Kenners veronderstellen dat het Pentagon heeft ingegrepen. Volgens analist Scott Ritter zeilde de wereld rakelings langs de afgrond van een nucleaire vernietiging. We staan in elk geval op een keerpunt.

Oekraïne’s Zelenski legde zich uiteraard niet bij deze beslissing neer. Tijdens een Amerika-bezoek op 24 sep-tember ter gelegenheid van een plenaire zitting van de VN, lobbyde hij opnieuw voor zijn ‘overwinningsplan’ waarmee hij Rusland wil overwinnen en tot vrede dwingen. De belangrijkste punten van het plan zijn dat: 1. Britse, Franse en Duitse langeafstandsraketten belangrijke infrastructuur, zoals militaire bases, vliegvelden, munitie- en brandstofdepots diep in het Europese deel van Rusland moeten vernietigen; 2. westerse luchtverdedigingssystemen vanaf Pools en Roemeens grondgebied worden ingezet om Russische aanvallen in West-Oekraïne af te weren, zodat Oekraïne zijn eigen luchtverdedigingssystemen dichter naar het front kan brengen; en 3. Oekraïne op korte termijn, liefst nog voor het eind van dit jaar, in de NAVO opgenomen wordt.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Dit zou dan de Russische samenleving in ontreddering moeten brengen, en Poetin dwingen om af te treden, waarna onderhandeld kan worden.

De werkelijkheid op de grond

In werkelijkheid staat het Oekraïense beleid op punt van instorten. Zelenski heeft nu orders gegeven dat zolang hij in de VS vertoeft, er geen belangrijke plaatsen opgegeven mogen worden. Dit om het beeld overeind te houden dat Oekraïne aan de winnende hand is, terwijl door een terugtocht wellicht levens gered hadden kunnen worden. Zelenski is zo langzamerhand in Oekraïne zeer omstreden geraakt, maar zolang hij de steun van de VS heeft, kan hij aan de macht blijven. Ook de VS wil vóór de eigen verkiezingen een Oekraïense nederlaag voorkomen. Een tweede Afghanistan zou voor de Democraten heel ongunstig kunnen uitpakken.

Ook Poetin probeert het conflict niet te laten escaleren vóór de grote BRICS-conferentie in oktober, daarom krijgen de gevechten opmerkelijk weinig aandacht. Er zijn verschillende oorlogstonelen. Op al die locaties maken de Russen goede vorderingen; de totale ineenstorting van het Oekraïense leger is alleen nog een kwestie van tijd.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Indien Oekraïne de door de NAVO-landen geleverde langeafstandsraketten mag gebruiken, zou dat betekenen dat de NAVO-landen formeel in oorlog zijn met Rusland.
  2. Biden weigerde plotseling toestemming voor een aanval op Russisch grondgebied. Kenners veronderstellen dat het Pentagon heeft ingegrepen.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.