Scroll Top

De vreselijke vernietiging van onze vaderlandse visserij

80 De vreselijke vernietiging van onze vaderlandse visserij kopie
De vreselijke vernietiging van onze vaderlandse visserij

Willem Bakker

Geen lockdown, geen regels: we kijken raar op deze winter. Menigeen verwachtte wellicht een hernieuwing van de Covid-manie dit griepseizoen, maar dat is niet gebeurd. De Covid-dictatuur lijkt lang geleden en je hoort er weinig mensen meer over. Op een verjaardag begonnen we als ‘wakkeren’ in de familie al te grappen over die ene geprikte oom, die zich heeft laten foppen. We lachen het weg, ook al hoor je geregeld dat een kerngezonde man opeens sterft. Dan rouwen we, als een vijftigjarige man opeens het aardse leven verliest. Iets aan het hart, luidt dan de verklaring. Maar de werkelijkheid zullen we nooit weten. Ik prijs mij gelukkig dat er nog families zoals de mijne zijn in Nederland, waar de meerderheid al snel doorhad dat de hele zaak stonk.
W

e moeten echter niet vergeten dat het Covid-schandaal geen losstaande situatie was, maar dat de verantwoordelijke bewindslieden nog steeds aan de touwtjes trekken. Zo wordt er nog steeds continu opgeroepen om te ‘boosteren’. Ook ander destructief beleid waarvan we denken dat het al voorbij is, gaat door. De omgekeerde vlaggen zien we niet meer, terwijl het stikstof-ministerie (demissionair) doorgaat. We zien Zelensky niet meer zo vaak als vroeger, maar we weten dat er nog steeds miljarden aan belastinggeld naar toe gaan. In de komende alinea’s staan we stil bij nog een, ietwat kleiner, maar even krenkende ontwikkeling, waardoor ons land ook daar weer een stukje kracht en authenticiteit verliest. En niet te vergeten: waar ook daar weer miljarden aan belastingeuro’s wegvloeien: de visserij-sanering.

Het is een terugkerend thema in Gezond Verstand: de penibele situatie van onze voedselvoorziening. Een kibbeling, lekkerbekje, Hollandse haring of makreel lusten de meesten wel, maar hebben we wel voldoende door wat er in de visserijsector gebeurt?

Steeds meer gebieden in de Noordzee worden door windmolenparken ontoegankelijk en het is triest om te zien dat bijna alle vistechnieken tegenwoordig verliesgevend zijn door voornamelijk de verlaagde quota’s, een hogere brandstofprijs en het Europese verbod op pulsvisserij (geen slepende netten over de bodem, wat veel brandstof kost, maar door elektrische schokjes de vissen in de netten ‘schrikken’). De mosselaanvoer is historisch laag, de garnalenvissers krijgen te maken met stikstofwetgeving en de boomkorvissers krijgen in plaats van subsidie of hulp – zoals in buurlanden – alleen een saneringsregeling aangeboden (met als voorwaarde: de komende vijf jaar een visverbod).

– Het artikel gaat verder onder de afbeelding –

80 De vreselijke vernietiging van onze vaderlandse visserij kopie

Het is dus niet raar dat we lezen dat in augustus dit jaar de aanvraag om 54 kotters te saneren, is goedgekeurd. Deze schepen mogen niet meer terugkomen in de vaart en de vissers zoeken meestal ander werk. De schepen die doorvaren, worden binnenkort geconfronteerd met een nieuwe Europese maatregel: cameratoezicht aan boord om te controleren of de visserman niet teveel vist; voor dat nieuwste controleapparaat inclusief ambtenaren is blijkbaar wel voldoende subsidie beschikbaar.

Eten mensen dan niet zoveel vis meer? Integendeel: de handel groeide met 19% van 2021 naar 2022, maar door geïmporteerde producten (een stijging van 22% van geïmporteerde vis). Dus: de Noorse kweekzalm en de Aziatische goedkope vis stroomt de markt in, en de Nederlandse vissers worden bijna gedwongen het bijltje erbij neer te gooien. In 1906 had Nederland nog 128 actieve visserijgemeenschappen, nu nog 44. De maatschappelijke gevolgen zijn daar pijnlijk voel- en zichtbaar.

Terug naar die sanering: dat betekent dat de kotters worden vernietigd op kosten van de belastingbetaler, terwijl de vraag naar vis stijgt. Deze opmerkelijke tegenstelling verdient aandacht. Hoeveel kotters heeft Nederland nog? Tussen 2003 en 2021 daalde het aantal visserskotters van 374 naar 284. In 2022 zijn 23 schepen aan de actieve kottervloot onttrokken. Nu volgt dus daarbovenop de sanering van 54 kotters. Dit zijn volgens de overheid zelf de meest actieve, grotere kotters. Een kotter bouwen kost ongeveer €  3-7  miljoen. Volgens Wageningen Universiteit zijn hiernaast nog eens ongeveer 350 bedrijven verbonden aan de visserij. Slechts 4% van de vissers denkt dat hun eigen schip over vijf jaar nog bestaat. Op elke kotter werken ongeveer zes personen, reken daarbij de drie à vier mensen aan de wal die werk hebben aan de kotters, denk aan toeleveringsbedrijven, werven, vishandels, enz. Een traditionele en gezonde bedrijfstak wordt langzaam maar zeker kaalgeplukt.

– Het artikel gaat verder onder de afbeelding –

Nummer 80 min
Je leest een gratis artikel uit Gezond Verstand #80

In dit nummer onder meer:

Vernietiging van onze vaderlandse visserij
Eindejaarsoverdenkingen
De kraamzorg en het grote taboe
Eugenetische maatregelen gehandicapten
Voortdurende genocide in Gaza

We moeten het voorlopig doen met de woorden van minister Adema van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: hij schrijft in een brief van 4 augustus jl. aan de Tweede Kamer dat hij het zaak vindt dat de overheid een toekomstvisie op korte termijn opstelt, zodat ondernemers een goede boterham kunnen verdienen. Een kleine subsidie van € 30 miljoen, gericht op verduurzaming of nieuwe visserijtechnieken is de pleister op de etterende wond.

Het goede nieuws: er wordt dit jaar na 24  jaar weer een nieuwe kotter gebouwd op Urk. Dat wordt een ultramoderne machine, met allerlei sensoren. Toch wordt het een hele opgave om de neerwaartse spiraal van de visserij in Nederland te doorbreken. In het verleden heeft Nederland meer saneringen gekend van de vissersvloot, zoals tussen 1974 en 1979, laten we hopen dat doorzettingsvermogen en innovatieve kracht van de vissers ook deze tsunami op de lange termijn aan zal kunnen.

– einde artikel –

Je las een artikel uit Gezond Verstand nummer 80

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.