Scroll Top

De oorlog in Oekraïne #3: De toekomst

Teaser vierkant Deel 3
De oorlog in Oekraïne #3: De toekomst
Karel van Wolferen en Anne Willemsen

De derde video in de Oekraïne drieluik focust zich op de toekomst. Op welke manier kan de oorlog stoppen? Wie stuurt aan op vredesonderhandelingen? En natuurlijk beantwoordt Karel van Wolferen een aantal vragen die zijn gesteld onder de eerste twee video’s.

Wil je meer weten over de geopolitieke verhoudingen in Oekraïne en hoe deze oorlog heeft kunnen ontstaan? Bekijk dan de eerdere drieluik video’s, of download de speciale Oekraïne kennisfront uitgave.

Lees het aanvullende bericht van Karel van Wolferen 🠛

Toelichting/aanvulling op de video door Karel van Wolferen:
Deze vraag en antwoord uitwisseling is acht dagen geleden opgenomen. De algemene achtergrond die wordt besproken is natuurlijk onveranderd gebleven. Maar er zijn wel wat ontwikkelingen geweest die verdienen hier genoemd te worden. Het militair strategisch belangrijke Bakhmut is nu vrijwel geheel in handen van de Russische strijdkrachten, en een eerder geplande tegenaanval door Oekraïense strijdkrachten heeft niet plaatsgevonden. De Oekraïense strijdkrachten kampen volgens diverse bronnen met een catastrofaal gebrek aan ammunitie. Er is sprake van mogelijke toelevering van ammunitie vanuit Zuid-Korea.

Uit gelekte Amerikaanse militaire documenten is een beeld ontstaan van grote ontreddering in veel Oekraïense stadjes en dorpen over de kolossale verliezen van manschappen. Daarin wordt ook gewag gemaakt van een mogelijke totale mobilisatie om de gelederen van de Kiev strijdkrachten tot op een geloofwaardig peil aan te vullen. Daarbij wordt gemeld dat dit de positie van president Zelenski in groot gevaar kan brengen.

Betreffende de opmerkingen over de verschuiving van aandacht naar China en ontwikkelingen van de formatie van een NAVO inspanning, mocht het komen tot een Amerikaans-Chinese botsing aangaande Taiwan, is ook nieuws te melden. Na zijn samenzijn met Xi-Jinping in een privésfeer heeft de Franse president Macron duidelijk gemaakt dat Europa in dit verband een meer onafhankelijke koers zou moeten volgen. In Washington wordt daardoor nu gespeculeerd over ‘Franse ontrouw’. Macron heeft verduidelijkt dat er een belangrijk verschil is tussen een ‘vazal’ en een bondgenoot die nog altijd een mate van onafhankelijkheid van beleid kan handhaven. In elk geval lijkt de kans op een eensgezinde NAVO positie ten opzichte van Taiwan niet meer te bestaan.

Met vriendelijke groet,
Karel van Wolferen

Lees alle artikelen van Gezond Verstand over de Oekraïne in de speciale gratis uitgave.

Gezond Verstand Magazine

Doe mee en word abonnee van Gezond Verstand Magazine.
Je ontvangt Gezond Verstand dan iedere 2 weken thuis en je krijgt toegang tot alle voorgaande edities (online en pdf). Je kunt kiezen uit een abonnement van één jaar (24 uitgaven) of een kwartaal (6 uitgaven).

Gezond Verstand Magazine v/a 5,50 per maand
Ontvang iedere 2 weken Gezond Verstand Magazine
Papier én digitaal, of alleen digitaal
Je krijgt direct toegang tot alle uitgaven

Er is ook de mogelijkheid om Founder te worden.
Als Founder kun je meedoen aan de netwerkbijeenkomsten en meepraten over actuele ontwikkelingen, gelijkgestemden en schrijvers ontmoeten. Verder ontvang je een jaar lang Gezond Verstand en en krijg je toegang tot alle voorgaande edities (online en pdf).

Lees je de krant liever op je beeldscherm of mobiel?
Dan kun je voor slechts 60,- per jaar digitaal abonnee worden. Je ontvangt de krant dan niet thuis, maar kunt deze online lezen en als PDF downloaden.

Gezond Verstand is ook los verkrijgbaar bij ruim 800 winkels verspreid over heel Nederland.
Je kunt losse uitgaven van Gezond Verstand ook in onze webshop bestellen (op papier en in PDF formaat).

Gerelateerde video’s
Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.