Scroll Top

Houthi’s strijden als hedendaagse David tegen Goliath

98 HouthiÔÇÖs strijden als hedendaagse David tegen Goliath

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Houthi’s strijden als hedendaagse David tegen Goliath

Jeroen van den Berg

Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog werpt de militante sjiitische beweging Ansarallah uit Jemen – beter bekend als de Houthi’s – zich op als bondgenoot van de Palestijnen. Ze leveren fel verzet tegen de zionistische genocide en wreedheid in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Op 15 september jl. werd vanuit Jemen een nieuw ontwikkelde hypersonische raket afgevuurd die een militair doel in de Israëlische stad Tel Aviv heeft getroffen. Deze raket legde met de verbazingwekkende snelheid van 10.200 km per uur een afstand af van meer dan 2.040 km en trof zijn doel in slechts 11,5 minuten. Er werden meer dan 200 verdedigingsraketten afgevuurd om de aanval te stoppen, maar het Israëlische luchtafweersysteem kon de raket niet onderscheppen. Ook waren de Amerikaanse, Franse en Britse marine niet in staat de raketaanval te verhinderen. De lancering veroorzaakte grote paniek onder de Israëliërs, waarbij meer dan twee miljoen mensen een veilig heenkomen moesten zoeken. Het was een ongekende gebeurtenis in de Israëlische geschiedenis en daarmee een keerpunt.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Zowel de Verenigde Staten als Israël hebben geen operationele hypersonische raketten. Jemen heeft niet de technische infrastructuur die nodig is om een hypersonische raket te ontwikkelen, Rusland en Iran wel. Naar verluidt zou Iran op dit moment een raket hebben die vijftien keer sneller is dan het geluid en deze zou de naam Fattah hebben, wat ‘overwinning-gever’ betekent. Wat de herkomst is van de raket die is gebruikt bij de recente aanval op Tel Aviv is nog niet bekend.

Spionagedrones neergehaald

De Houthi’s hebben daarnaast op maandag 16 september jl. een Amerikaanse spionagedrone neergeschoten. Dit is de derde drone van het type General Atomic MQ-9 die in één week is neergehaald, wat het totale aantal op tien stuks brengt. Deze drone heeft een waarde van ongeveer $ 35 miljoen. Dat betekent dat door de Jemenitische strijdkrachten voor een totale waarde van $ 350 miljoen aan drones is neergeschoten. Dit is een financieel offer dat niet langer vol te houden is. De voormalig Royal Navy-commandant Tom Sharpe heeft gezegd dat de Houthi’s al hun doelen bereiken en dat het Westen geen enkel doel bereikt. Volgens Sharpe is het heel moeilijk om de Houthi’s zo hard aan te vallen dat ze zouden stoppen met hun militaire acties, omdat ze zoveel van Iran hebben geleerd wat betreft massale manoeuvreerbaarheid. Ze verbergen hun wapens in de bergen en dorpen en verplaatsen ze met mobiele lanceerinrichtingen.

Vijfde fase militaire inspanningen

De woordvoerder van de Jemenitische strijdkrachten, brigadegeneraal Yahya Saree benadrukt dat de raketaanval deel uitmaakt van de vijfde fase van de strategische militaire inspanningen en een opzienbarende vooruitgang in rakettechnologie toont. Deze nieuwe technologieën zijn ontworpen om de Amerikaans-Israëlische oppervlakte- en maritieme verdedigingssystemen te omzeilen. De betekenis van deze militaire ontwikkeling is historisch te noemen. Als Israël geen manier heeft om zichzelf te verdedigen tegen deze raketaanvallen, dan hoeven de Houthi’s alleen maar hun vermogen te verbeteren om strategische doelen te raken, en tegelijkertijd hun voorraad hypersonische raketten uit te breiden.

98 HouthiÔÇÖs strijden als hedendaagse David tegen Goliath

Saree heeft gezegd dat rond 7 oktober nieuwe aanvallen verwacht kunnen worden.

Er zijn verschillende radarsystemen die Israël beschermen, zoals die van de Amerikaanse en Israëlische marine in de Rode Zee. Het gaat hier om het X-band-radarsysteem voor de lange afstand van de leverancier Raytheon en het zogenaamde Arrow-radarsysteem. Normaal gesproken moet de intense hitte die vrijkomt bij het lanceren van een raket opgepakt worden door het satelliet-waarschuwingssysteem.

Wapenproductie

De Houthi’s zeggen dat ze zelf drones en ook raketten produceren, maar die verklaringen moeten we met enige voorzichtigheid benaderen. De meeste van hun voorraden raketten komen uit Iran. Wat in Jemen bekend staat als de Tufan is in wezen een Iraanse Ghadir-raket. De primaire wapens die de Houthi’s gebruiken zijn de Qasef-, Samed- en Wa’id-kamikaze-drones. De Qasef-drones zijn vliegtuigen die in de jaren tachtig en negentig in Iran zijn ontwikkeld en daarna verder zijn verbeterd door de Houthi’s. Ze dragen elk tientallen kilo’s explosieven en hebben een bereik van ongeveer 200 km. Ze zijn relatief klein en worden voornamelijk gebruikt om vijandelijke voertuigen in Jemen mee te vernietigen. De Samed-drone is verfijnder. Deze heeft een maximaal bereik van 1.800 km en kan worden gebruikt op locaties dieper in het grondgebied van buurland Saoedi-Arabië en ook in de Verenigde Arabische Emiraten. De meest moderne drones zijn de Wa’id, deze kunnen afstanden van 2.500 km afleggen.

Haven Eilat bankroet

De Houthi’s voeren al sinds oktober vorig jaar een campagne van drone- en raketaanvallen in de Rode Zee op commerciële schepen die banden hebben met Israël. Ze hebben gezworen hun operaties voort te zetten zolang Tel Aviv zijn brute militaire operatie in Gaza voortzet. Ten gevolge daarvan is de Israëlische haven van Eilat in juli jl. na maanden van zeeblokkade bankroet verklaard. De CEO van Eilat Port, Gideon Golber zei: “Het moet worden erkend dat de haven failliet is, slechts één schip is hier de afgelopen maanden gekomen. De Jemenieten hebben de toegang tot de haven effectief afgesloten.” Israël is feitelijk een eilandnatie, waarbij 99% van de importgoederen over zee aankomt. De gevolgen voor de Israëlische economie zijn desastreus.

Geharde strijders

De soldaten uit Jemen zijn onder leiding van Abdul Malik al-Houthi gehard in conflicten, hebben mentaal en fysiek een groot strijders-ethos en zijn goed georganiseerd. Bovendien hebben ze moderne wapens tot hun beschikking, zo blijkt uit de recente raketaanvallen. Ze zijn al negen jaar niet verslagen door een coalitie van de Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Israël. De Houthi’s controleren de meeste delen van Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa en enkele van de westelijke en noordelijke gebieden dichtbij Saoedi-Arabië. De militie ontstond in de jaren negentig, maar ze werd pas bekender toen de groep in opstand kwam tegen de regering van Jemen. Deze regering trad toen af en vervolgens ontstond een verlammende humanitaire crisis.

De Houthi’s vochten daarna, met steun van Iran, tegen een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De Houthi-groepering moet echter niet gezien worden als een Iraanse proxy, het heeft haar eigen basis en eigen ambities. In Jemen heeft de groep een sterke stijging van rekrutering voor elkaar gekregen. Door het grote militaire succes hebben ze een mate van legitimiteit gecreëerd die ze formeel gezien op dit moment niet hebben. Ze worden namelijk op internationaal niveau niet erkend als vertegenwoordigers van de regering van Jemen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Het Gezond Verstand Cartoonboek

Het cartoonboek bevat een bonte verzameling van de beste, scherpste, mooiste en meest treffende cartoons uit Gezond Verstand.

Je maakt kennis met de cartoonisten, die je vervolgens meenemen in het creatieproces en stap voor stap laten zien hoe de cartoons tot stand komen. Waar komen de ideeën en inspiratie vandaan? Welke materialen gebruiken ze en wat vinden ze het mooiste en moeilijkste aan hun vak?

Normaal €42,50 voor abonnees €39,50

Militaire kracht VS in gedrang

Het is belangrijk te beseffen dat de Verenigde Staten wat betreft hun strijdkrachten een aantal cruciale zwaktes hebben, die de mogelijkheden voor de VS in dit conflict beperken. Aan het einde van de Koude Oorlog heeft de Amerikaanse marine namelijk haar zelfvoorzienende capaciteit op zee afgebouwd, en is steeds meer afhankelijk geworden van de militaire bases van bevriende landen om het wapenarsenaal te kunnen aanvullen. Elke Amerikaanse torpedobootjager draagt naar schatting negentig raketten. Deze raketten kosten volgens ingewijde bronnen $ 2 miljoen per stuk, wat het enorm kostbaar maakt om hiermee de relatief goedkope drones van de Houthi’s uit te schakelen. De hele situatie heeft een negatieve impact gekregen op de reputatie van de Amerikaanse militair-industriële capaciteit op het internationale toneel. Het vertrouwen in de effectiviteit van de Amerikaanse defensietechnologieën en militaire macht komt hierdoor in het gedrang. De hele westerse wereld moet lijdzaam toezien dat de enorm dure Amerikaanse militaire producten niet tot successen leiden. Dit is niet alleen een financieel, maar ook een strategisch probleem voor het Westen.

Hasbara

Naast de grote militaire problematiek in Israël wordt de zionistische propagandamachine, die met de term ‘Hasbara’ wordt aangeduid, geteisterd door fikse problemen. Hasbara is Hebreeuws, het betekent ‘uitleg’ en verwijst naar de inspanningen van Israël om hun beleid en acties uit te leggen of te promoten aan binnen- en buitenlandse doelgroepen. Meerdere bronnen melden dat premier Netanyahu op eigen houtje al maandenlang selectief informatie lekt naar de Israëlische media, welke achteraf verzinsels blijken te zijn. Ze zijn bedoeld om de Gaza-oorlog gaande te houden en vredesonderhandelingen met Hamas te dwarsbomen. De informatie kwam zogenaamd van een ‘hoge functionaris’. Dit alles heeft tot grote verdeeldheid geleid tussen Netanyahu, de geheime diensten en het Israëlische leger. Het leger heeft aangekondigd een intern onderzoek op te starten. De onderlinge spanningen gaan naar een kookpunt.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. De voormalig Royal Navy-commandant Tom Sharpe heeft gezegd dat de Houthi’s al hun doelen bereiken en dat het Westen geen enkel doel bereikt.
  2. De Houthi’s hebben gezworen hun operaties voort te zetten zolang Tel Aviv zijn brute militaire operatie in Gaza voortzet.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.