Scroll Top

Door protocollen gecorrumpeerde samenleving

GV doe mee (1)

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Door protocollen gecorrumpeerde samenleving

Karel van Wolferen

Anders dan de meeste fenomenen die de Covid-machtsgreep hebben vergemakkelijkt, heeft het fenomeen ‘bureaucratisering’ waarop we in dit nummer met een aantal artikelen over protocollen onze aandacht vestigen, geen misdadige voorgeschiedenis. Integendeel, het werd millennia lang bevorderd door een verlangen om goed te doen en orde op zaken te stellen. Het dankt zijn bestaan aan ideeën over menselijk samenleven die algemeen als rationeel worden beschouwd. In de uiteindelijke analyse zouden we kunnen zeggen dat wat we nu als een vijand moeten zien, een product is van de al te menselijke hunkering naar zekerheid, een manier om een verkeerde gang van zaken te verhinderen.

Onmisbare bureaucratie

Bureaucratie is onmisbaar om de maatschappij gesmeerd te doen lopen, onmisbaar voor maatschappelijke orde. Onmisbaar vanwege beginners op welk werkterrein dan ook. Vanzelfsprekend hebben beginners niet de ervaring om hen te helpen bij beslissingen die ze moeten nemen. Aan persoonlijk inzicht, dat ook bij routinehandelingen belangrijk blijft, moet nog worden gewerkt. Bij de een ontwikkelt zich dat vlugger dan bij de ander. Met bureaucratie houdt men zich aan regels. Regels als substituut voor opgestapelde ervaring en kennis, en wat we gezond verstand noemen. Maar als we spreken over bureaucratisering, spreken we van overmaat, van een permanente vervanging van nadenken en kennis door vaste regels. Menselijk handelen krijgt dan een machinaal karakter.

U kent de negatieve gevolgen van bureaucratisering uit de eerste hand: de arts die alleen naar zijn computerbeeldscherm kijkt in plaats van naar uw gezicht, en geen blijvende aandacht kan opbrengen voor de meer subtiele aspecten van de klachten waarvoor u naar het consult bent gekomen. Met deze overmaat van bureaucratie wordt de mens een ‘geval’ dat in een klaarstaand hokje moet passen om verder te worden behandeld.

In verscheidene artikelen die eerder in dit blad zijn verschenen hebben artsen geschreven over de verschuiving van de nadruk in hun vak, waardoor het komen tot een diagnose waarbij de complexiteit van het geheel aan oorzaken van het niet langer goed functioneren van de patiënt plaats moest maken voor het nalopen van vaststaande lijstjes waarin klachten moesten worden ondergebracht. Een van hen schreef over het schuldgevoel dat hij daardoor bij sommige van zijn patiënten overhield na een consult.

De uitgebannen diagnose

De medische wereld is een uitstekend terrein om op in te zoomen voor een exploratie van de bureaucratisering van het leven. Het begrip ‘diagnose’ associëren wij voornamelijk met dat terrein. Hoe een diagnose precies tot stand komt weet eigenlijk niemand; het bestaat uit een op een unieke manier combineren van jarenlang opgebouwde ervaring, inzichten en intuïtie – dus kennis in het achterhoofd waar men niet bewust op let – tot een vaak plotselinge doorbraak met de conclusie ‘het kan niet anders zijn’. In de volksmond wordt het vaak aangeduid met ‘intuïtie’, maar dat begrip laat achterhoofdkennis (tacit knowing) buiten beschouwing.

Heel goede rechercheurs lossen vaak met een diagnostische gave moeilijke misdaadgevallen op. Johan Cruijff refereerde eraan met zijn beroemde uitspraak: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” Op een van de volgende pagina’s gaat onze geniale tekenaar Jos Thommassen daar ook op in, en hij behandelt tegelijkertijd aardig wat thema’s die er zijdelings mee hebben te maken. Cruijff stelde bliksemsnelle diagnoses die bij een energieke wedstrijd in minder dan een minuut veranderden.

Terug naar de medische wereld. Het waren economische beslissingen van verzekeringsmaatschappijen, om te beginnen in de VS, die voor de belangrijkste stoot zorgden om diagnostiek als hoogste goed voor de arts overboord te gooien. Uit ontelbare Hollywoodfilms en -series weet u dat een niet weg te denken element van de Amerikaanse samenleving bestaat uit het tegen elkaar aanspannen van rechtszaken. Fouten of veronderstelde en verzonnen fouten van artsen, specialisten en ziekenhuispersoneel vormen een lucratief terrein voor processen die miljoenen dollars, soms zelfs miljarden, kunnen opleveren. In de verzekeringswereld werd dat gezien als niet langer toelaatbaar, en dat was het moment dat protocollen het medische doen en laten gingen bepalen. Protocollen bestaan uit hokjes die moeten worden aangevinkt om te zien of aan onveranderlijke regels is voldaan. Als met nauwlettendheid is gehoorzaamd aan die regels, dan zijn de kansen op een gerechtelijk vonnis aan je broek sterk gereduceerd. Zoals meestal, stak deze nieuwe gewoonte al gauw de Atlantische Oceaan over.

Regelmakers en technocraten

Met protocollen werd een nieuwe machtsdimensie geïntroduceerd. Op vrijwel elk maatschappelijk gebied zijn er bazen en bovenbazen, en sinds de Covid-machtsgreep zijn er instructies en verordeningen leverende supranationale entiteiten – van de Wereldgezondheidsorganisatie tot de EU Commissie onder Ursula von der Leyen. Iemand moet die bureaucratische regels en protocollen opstellen, en met bureaucratisering waarbij het gezonde verstand wordt buitengesloten, is de mogelijkheid voor uitbuiting ter wille van machtsvergroting overduidelijk.

De Covid-machtsgreep beoogde de totstandkoming van een wereldwijde technocratische tirannie. Technocratie is een verfijnde vorm van bureaucratisering. Een van de bijzondere eigenschappen ervan is dat degenen die er de scepter over zwaaien, ervan uitgaan dat alle problemen die moeten worden opgelost al bekend zijn. Oplossingen zijn een kwestie van hokjes aanvinken. Dat is een belangrijk verschil met politieke besluitvorming waarbij wordt uitgegaan van het feit dat in werkelijkheid samenlevingsproblemen steeds van soort en omvang veranderen, en diagnoses vereisen om ze tegemoet te treden.

Nog een van de negatieve gevolgen van bureaucratisering die u uit de eerste hand kent, is de metamorfose die een instelling ondergaat wanneer het een omvang bereikt waardoor de oorspronkelijke oprichters ervan op een afstand zijn komen te staan van de doelstellingen waarvoor de instelling is opgericht. Vaak vanwege financiële overwegingen.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Ziekenverzorging tot een onnodige vroegtijdige dood

Met de Covid-machtsgreep heeft dit kenmerk van bureaucratisering een pervers en misdadig uiterste bereikt. Ik hoef u niet te vertellen dat ziekenhuizen zijn opgericht om zieke mensen te helpen genezen. Sinds de lente van 2020 zijn het gevarenzones geworden voor mensen die er middels een frauduleuze PCR-test terechtkwamen en behandeld werden met ademhalingsmachines en het levensgevaarlijke ‘medicijn’ Remdesivir. Velen zijn vanwege deze behandeling vroegtijdig overleden. Dat mag natuurlijk allemaal niet naar buiten toe bekend worden, en deze verhulling kan blijven bestaan met de aangevinkte protocolhokjes.

Wij zijn allemaal opgegroeid met het idee dat de bestaansreden van artsen en medisch specialisten bestaat uit het feit dat zij mensenlevens proberen te redden of verlengen. Met de Covid-machtsgreep werden artsen beboet door inspecteurs wanneer zij dit deden met geneesmiddelen waarvan ze wisten dat deze effectief waren. Zij en de apothekers die hen hielpen wisten dat de voorgeschreven protocollen levensgevaarlijk waren. Ze wisten ook waarom die protocollen bestonden. Dit is verderop prachtig beschreven in een lang artikel gebaseerd op talloze interviews met de artsen en apothekers die hun bestaansreden nog altijd boven gehoorzaamheid aan de overheid plaatsten.

De reden om de doeltreffende geneesmiddelen te verbieden was omdat dit de wind uit de zeilen zou nemen van een van de machtigste industrietakken, die het best kan worden omschreven als het farmaceutisch-industriële complex. De met bedrog op de mensheid losgelaten ‘pandemie’ ging gepaard met de grootste mondiale reclamecampagne ooit voor de absolute noodzaak van een speciaal vaccin. Lezers van Gezond Verstand weten inmiddels heel veel over de massamoord en massaontregeling van het menselijk immuunsysteem dat dit frauduleus als vaccin aangeboden gifmengsel heeft veroorzaakt.

Drie artikelen in dit nummer gaan in op hoe het werkt met protocollen in verband met het farma-industriële complex. In de kinderzorg schrijven protocollen volledig onnodige inentingen voor bij baby’s en kleuters, zoals een specialist uitlegt die het ontstaan en de groei van deze macht heeft bestudeerd. In een tweede artikel wordt beschreven hoe een wet in de maak is om alle Nederlandse koeien tweemaal per jaar te vaccineren tegen een kwaal waaraan nooit een koe is doodgegaan, en wat de koepelorganisaties van veehouders en veeartsen daarover denken. Een derde artikel traceert op welke manier wetgeving door het parlement gejast wordt om uitvoering van de protocollen kracht bij te zetten.

In een daaropvolgend artikel wordt beschreven hoe de machtsgreepplegers de technocratische tirannie hopen te bewerkstelligen via cognitieve oorlogsvoering door het verzamelen van alles over ons allemaal dat in digitale vorm kan worden verwerkt. De ontmenselijking als hoofddoel dat wij in voorgaande nummers vaak hebben aangehaald, is bij alles wat ik hierboven heb geschreven heel duidelijk zichtbaar. Protocollen verbieden het beste waartoe de mens in staat is met betrekking tot besluitvorming, met betrekking tot aandacht voor de persoon in plaats van het geval, en met betrekking tot het verwerken van complexiteit door diagnose.

Integere menselijkheid bestraft en leugenaars beloond

De Nederlandse maatschappij is, zeker in vergelijking met Zuid-Europese landen, doordrenkt met protocollen. De rechtspraak is gereduceerd tot sessies waarbij regels over het gedrag van individuen en instellingen al of niet worden afgevinkt, en de merites van zaken niet worden afgewogen. Het onderwijs is verworden tot een proces waarbij leerkrachten zijn gedwongen om protocollen te volgen tot wat neerkomt op hersenspoeling. Protocollen bepalen wat er al of niet kan worden gezegd over de Amerikaanse proxyoorlog tegen Rusland in Oekraïne, over het klimaatsprookje dat beleidsbeslissingen voor het belang van volk en land vierkant in de weg zit. We kunnen daarover nog een poos doorgaan.

Wat na de Covid-machtsgreep met protocollen is gebeurd is natuurlijk misdadig, maar daarmee is nog niet genoeg gezegd. Het is van een – hoe vaak is dat op deze plek al niet gezegd – misdadigheid die ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Het bestraft menselijke integriteit, en beloont bewust bedrog waarmee massamoord en opzettelijke vermindering van de wereldbevolking worden veroorzaakt door een levensbedreigend biowapen, dat tevens menselijke vruchtbaarheid aanvalt en reduceert.

De machtsgreepplegers gaan uit van de stelling dat de realiteit er niet toe doet, dat de realiteit optioneel is, dat er niet zoiets bestaat als waarheid, en als het toevallig bestond, dat het geen grotere waarde zou hebben voor het mens-zijn dan het tegenovergestelde, de leugen.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.