Scroll Top

Dick Schoof als halfbakken vaderfiguur

GV artikel zonder cartoon (uil) (9)
Dick Schoof als halfbakken vaderfiguur

Simon van Gelder

Veel Nederlanders slaakten een zucht van opluchting toen Mark Rutte zijn vertrek aankondigde. Na dertien lange jaren, waarin de democratie door Rutte fikse schade heeft opgelopen, kwam de verlossing. Voor zijn relaties wil Rutte in augustus een afscheidsparty organiseren op het strand van Scheveningen. Daarna is het voorgoed Schluss. Hij zal worden herinnerd als een machtswellusteling, die zich angstvallig schuilhield. Waaruit bestond zijn echte politieke overtuiging? Voelt hij zich aangetrokken tot mannen of jongens? Is hij een allenige kluizenaar? Heeft hij vrienden? Waar woont hij? En hoe moet het nu verder? In de eerste reacties overheerste de verbazing, toen Dick Schoof werd genoemd als opvolger. Zijn naam bleek onbekend bij 79% van de deelnemers aan RTL Nieuwspanel. Binnen enkele dagen stapelden de verwachtingen zich op. Vooral de columnisten van De Telegraaf maakten duidelijk dat ze hun hoop hadden gevestigd op een echte man van vlees en bloed. Iets heel anders dus dan een tweede Rutte. Een week na het aantreden van de nieuwe MP jubelde Marianne Zwagerman: “Laat Schoof maar schuiven!!” Ook stond in De Telegraaf: “De stoïcijnse Schoof is een premier om te koesteren, zo bleek uit zijn soepele omgang met ruziestokers in de Tweede Kamer. Hij moet meer autoriteit uitstralen en zijn regie moet vlammen.”
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

In de sociale media was het haast niet anders. Veel reageerders hadden met instemming kennisgenomen van de toezegging van Schoof dat hij ‘de premier van alle Nederlanders’ wil zijn. Er waren veel reacties waaruit fiducie sprak in het vermogen van Schoof om problemen op te lossen. Iemand schreef: “Schoof is aimabel. Hij heeft twee dochters en hij loopt graag marathons, dat wil iedereen toch?” Een andere reactie via een social kanaal: “Schoof moet een eerlijke kans krijgen.” Een andere: “Wat een commentaar! Niemand kan het goed doen!!” Een lezeres schreef: “Hij lijkt me een heel aardige man, alleen de functie klopt niet bij hem en dat vind ik zielig voor hem.” Maar er waren tegengeluiden. Iemand vroeg zich af wat er omgaat in dat “uitgemergelde gezicht met twee priemende ogen.” Er werd opgemerkt dat Schoof in zijn eerste debat met de Tweede Kamer geen enkele vraag beantwoordde. Ook werd geschreven dat Schoof zich jarenlang heeft bewogen op de achtergrond en van daaruit heeft getrokken aan de touwtjes van de macht. Dat verleden probeert hij thans weg te poetsen. Vandaar zijn toezegging dat hij wil inzetten op ‘het herstel van het vertrouwen’. Met zulke woorden lijkt Schoof van plan zichzelf neer te zetten als een vaderfiguur in de politiek, misschien zelfs een vader des vaderlands. Alsof hij wil goedmaken wat door Rutte kapot is gemaakt. Niemand onder de mensen die hem nu met hun reacties toejuichen, geeft enig blijk van inzicht of argwaan.

Misschien is dit een gevolg van dertien jaar bewuste verdomming, veroorzaakt door premier Mark Rutte. Het niveau van leesvaardigheid is geduikeld, het kritisch oordeelsvermogen van de mensen is ondermijnd. De nieuwkomer Schoof wordt binnengehaald als de man die ‘de crises’ moet oplossen. Bijna niemand ziet dat hij medeoorzaak is geweest van crises in het zichzelf nodeloos klemgezette Nederland. Zijn NCTV volgt instructies op van het Amerikaanse Homeland Security.

- Het artikel gaat hieronder verder -

Doe Gezond Verstand cadeau met 15% korting!

De Gift Card is een leuke manier om Gezond Verstand een kwartaal of een jaar lang cadeau doen. De Gift Card is digitaal verkrijgbaar én als pasje met daarop een unieke code + een feestelijke cadeau-enveloppe.
Abonnees krijgen 15% korting!

Gezond Verstand 6x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €24,- voor abonnees €20,-

Gezond Verstand 24x cadeau doen
Op papier én digitaal
Normaal €80,- voor abonnees €70,-

Dat zijn de terroristenjagers. Maar bij gebrek aan dit soort misdadigers (en vanwege het instructiekanaal Homeland Security — NCTV) jagen zij, dus ook Schoof, nu op ‘desinformatie’-verspreiders.

De slaafsheid van Rutte tegenover de EU is ons duur komen staan. Er is stijgende onvrede, de regering heeft haar greep op de samenleving verloren. Honderden miljarden verdwijnen aan massa-immigratie en zinloze klimaatdoelen. De belastingdruk en armoede stijgen. Het is ondenkbaar dat Schoof, de man op wie niemand heeft gestemd, over de kracht beschikt om het land te verlossen uit de neerwaartse spiraal.

Een échte vaderfiguur is iemand bij wie je je veilig voelt en bij wie je kunt aankloppen voor steun en raad. Aan dat profiel beantwoordt Schoof niet in de verste verte. Hij weigert vragen te beantwoorden over zijn dertig jaar bij de geheime diensten. Hij zegt niets over grootschalig bespioneren van burgers. Geen helderheid wil hij geven over de manier waarop hij zich heeft bemoeid met de crisisbeheersing rond het belangrijkste onderzoeksrapport naar de aanval op vlucht MH17, die aan tweehonderd landgenoten het leven heeft gekost. Ook wil hij niet uitleggen hoe hij gebruik heeft gemaakt van nepaccounts op het internet om verwarring te zaaien bij kritische geesten. In geen enkel opzicht kan Schoof, ondanks zijn dertig jaar lidmaatschap van de PvdA, zich meten met de enige vaderfiguur uit de naoorlogse politiek. Dat was PvdA-leider Willem Drees, premier van 1948 tot 1958. Hij was de grondlegger van de verzorgingsstaat, met als hoogtepunt de invoering in 1956 van de AOW, die een bestaansminimum garandeerde aan ouderen boven de 65 jaar. Jaarlijks rond kerst sprak Drees het volk toe, in zorgvuldige zinnen in begrijpelijk Nederlands. Drees had geen dienstauto nodig. Het waren jaren van lage lonen, het land moest na de oorlog opnieuw worden opgebouwd. Zijn zuinigheid bezorgde Drees de koosnaam ‘vadertje Drees’, die ook werd gerespecteerd door de katholieke en protestantse bevolkingsgroepen. Er was eendrachtigheid, iedereen begreep dat het landsbelang voorrang had. Een tweede Drees is ondenkbaar. Het land is versplinterd, de spanningen tussen bevolkingsgroepen naderen een explosief niveau, de politiek is gedebiliseerd. De rol van het vaderschap (binnen en buiten de politiek) is weggekwijnd en het gezinsverband is thans veel losser dan zestig jaar terug. De roep om een verzorgend en vaderlijk leiderschap is een doodlopende weg.

Nu Rutte zijn biezen heeft gepakt, blijkt hoe kaal het door hem achtergelaten landschap is. Er zijn geen baanbrekende speeches bekend van Rutte, ook geen onthullende interviews. Dertien jaar lang heeft Rutte verwarring gezaaid met de leegte van zijn politiek en de laffe onderdanigheid van zijn knipmessende ministers die het altijd met hem eens waren.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.