Scroll Top

Nieuwe coronamedicijnen: duur, gevaarlijk en overbodig (Evelien Nijeboer)

GV cover nummer 29
Nieuwe coronamedicijnen: duur, gevaarlijk en overbodig

Evelien Nijeboer

Er wordt nieuwe ‘medicatie tegen Sars-Cov-2’ op de markt gebracht; Ritonavir van Pfizer en Molnupiravir van de firma Merck. Ze zijn voorlopig goedgekeurd onder een ‘emergency use authoriisation’ oftewel ze zijn niet goed onderzocht, maar toch op de markt omdat er een ‘noodtoestand’ zou bestaan. Zowel Molnupiravir als Ritonavir worden tot op zekere hoogte effectief geacht tegen Covid19, maar ze zijn nog nauwelijks op bijwerkingen getest en bovendien kleeft er behalve onbekende bijwerkingen nog een ander gevaar aan deze nieuwe middelen. Beide vergroten op dramatische wijze de kans op het ontstaan van nieuwe, gevaarlijke virusvarianten. Het beproefde, effectieve en geheel ongevaarlijke middel Ivermectine dat de farmaceuten blijkbaar als leidraad hebben genomen, heeft zijn veiligheid allang bewezen
I

n een natuurlijke omgeving vindt een wisselwerking plaats tussen het virus en de gastheer (de bevolking) waarbij het virus zich op natuurlijke wijze net zolang aanpast totdat vrijwel iedereen het virus bij zich draagt, terwijl er nog maar weinig mensen ziek van worden. Bij het natuurlijke proces van muteren worden virussen meestal besmettelijker, maar tevens minder gevaarlijk. RNA-virussen, zoals Corona, muteren vaak; het virus optimaliseert in dit proces de eigen aard door zich aan te passen aan de bevolking. Het virus gaat deel uitmaken van ons natuurlijke immuunsysteem dat daar sterker van wordt, op bijvoorbeeld kleine verkoudheden na, die je kun zien als een onderhoudsbeurt. De focus op het uitroeien van ‘het virus’ of ‘het besmettingsgevaar’ is een heel tegennatuurlijk, gevaarlijk en ongezond uitgangspunt, omdat ons immuunsysteem het virusdragerschap nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.

Pogingen om een virus ‘uit te roeien’ kun je zien als het introduceren van selectiedruk. Hoe groter die is, dus hoe harder je probeert het virus uit te roeien, hoe groter de kans dat het gekke ontwikkelingssprongen gaat maken. Onze omgang met bacteriën laat dit op vergelijkbare wijze zien: iedereen weet dat je een antibioticakuur altijd moet afmaken. Doe je dat niet, dan blijven de gevaarlijkere bacteriën over, die daardoor kunnen leren hoe resistent te worden tegen antibiotica. De eerste resistente bacteriën zijn er inmiddels, en als die toeslaan hebben patiënten een heel groot probleem. Hetzelfde kan gebeuren met virussen. De Belgische wetenschapper Geert Vanden Bossche waarschuwde om die reden dat het onverstandig is om massaal te vaccineren tegen een virus terwijl het rondwaart, omdat je dan de kans vergroot dat juist de gevaarlijkere mutaties zullen blijven bestaan en doorbreken.

Gezond Verstand thuis ontvangen?
Doe mee en ontvang 24x per jaar Gezond Verstand thuis. Als abonnee krijg je toegang tot alle edities (online) én het ledenforum. Met jouw bijdrage ondersteun je de onafhankelijke journalistiek en berichtgeving voor en door Nederlandse burgers.

Ritonavir werkt op een vergelijkbare manier als het middel Ivermectine. Beide zijn protease-remmers; ze remmen de reproductie van het virus af. Alleen, waar Ivermectine werkzaam is tegen een breed spectrum aan virussen, waaronder alle RNA virussen zoals HIV, ZIKA, MERS-cov en Coronavirussen, werkt Ritonavir alleen op het protease Sars -Cov-2-3CL. Doordat Ritonavir alleen dit éne virus in dit éne aspect aanvalt, is de kans groot dat het virus op den duur bruggetjes daaromheen gaat bouwen waarmee een nieuwe, gevaarlijkere variant ontstaat. Bij Ivermectine krijgt het die kans niet, want die pakt ook de varianten aan.
Bij Molnupiravir is het gevaar op het ontstaan van nieuwe, agressievere virusmutaties nog veel groter. Dit middel roeit namelijk de uit RNA bestaande virusdeeltjes uit, door ze versneld te laten muteren. Bij elke replicatie van het virus schrijft Molnupiravir ‘fouten’ in het nieuwe exemplaar, waardoor het z’n viruswerking niet meer kan uitvoeren. De meeste virusdeeltjes zullen daardoor veranderen in stukjes onbruikbaar RNA. Maar doordat dit middel het virusmutatie-mechanisme vele malen versnelt, is het gevaar bij het inzetten in een grote populatie erg groot dat door dit middel toch supermutaties ontstaan naar veel gevaarlijkere virusvarianten.

Dit gevaar toont zich niet in de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan, omdat die te kleinschalig waren. De kans is reëel dat het ook de RNA in onze lichaamseigen cellen zal afbreken of veranderen. Merck zegt van niet, maar Merck kan dit niet weten, want de onderzoeken lopen nog. Bovendien is het middel voor zwangere vrouwen niet toegestaan vanwege de mogelijke kans op misvormde kinderen. Ivermectine heeft nog een paar andere goede eigenschappen waar Molnupiravir niet aan kan tippen, zoals een anti-inflammatoire werking. Het verhindert de binding van spike-eiwit aan de receptor van de cel en remt de virale reproductie af.

Ivermectine is een breed-spectrum anti-parasitair, anti-viraal en anti-inflammatoir middel, waarmee in India, Indonesië, Japan en Brazilië overrompelende successen zijn geboekt bij het bestrijden van Sars-Cov-2. In de Westerse landen mag het niet worden ingezet, omdat dit de levering van gepatenteerde Covid19-injecties volkomen overbodig zou maken. De inzet van Ivermectine zou korte metten maken met de injectiebereidheid en een einde maken aan de schijnpandemie, terwijl die dankzij een middel als Molnupiravir zomaar zou kunnen veranderen in een echte pandemie. Wat zeker is, zijn de nieuwe golven van miljarden dollars die de twee farma-giganten kunnen verwachten met deze nieuwe pillen. Een kuur Molnupiravir – 10 tabletjes voor 5 dagen – kost 700 dollar, terwijl je voor een Ivermectine-kuur slechts een paar tientjes betaalt.

Je las een artikel uit:
Gezond Verstand nummer 29

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.