Scroll Top

Tanende gehoorzaamheid van bedrijven aan woke voorschriften en gecorrumpeerde wetenschap

111 Tanende gehoorzaamheid van bedrijven aan woke voorschriften en gecorrumpeerde wetenschap
Download uitgave 109 (PDF) gratis als proef.
Maak kennis met Gezond Verstand Magazine. In deze uitgave leest u exclusieve analyses over hoe de EU een leger bouwt, Trump Europa dumpt en Kennedy Big Pharma sloopt – de waarheid die u wordt onthouden.
Tanende gehoorzaamheid van bedrijven aan woke voorschriften en gecorrumpeerde wetenschap

Bernard Zevenhuizen

Tot groot eigen nadeel zijn westerse corporaties in hoge mate gehoorzaam geweest aan voorschriften en taalgebruik met betrekking tot maatschappelijke verhoudingen die een verval van logisch denken inhouden, en gezamenlijk als ‘woke’ worden aangeduid. Dit hield gelijke tred met hun gehoorzaamheid aan knellende voorschriften geproduceerd door corrupte wetenschap over klimaat en CO2. In de Verenigde Staten is vanwege de Trump-revolutie op deze gebieden een kentering gaande, terwijl van zo’n kentering in Europa nog weinig valt te bespeuren.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Het woord ‘woke’ is in de eerste tien jaren van deze eeuw in zwang geraakt als een begrip dat verwijst naar bewustzijn over racisme, seksisme en sociale onrechtvaardigheid tegenover minderheden in de samenleving, zoals verschillende etniciteiten die niet blank zijn en transgenders en homo’s. Al dan niet vermeend en ‘institutioneel’ onrecht in de huidige maatschappij en in de Europese geschiedenis, zoals kolonialisme en gebruiken en tradities in het Westen, worden daarbij door een inktzwarte loep bekeken en gezien als iets waar men zich tegen moet verzetten en dat men moet afbreken. Aangezwengeld door onder meer de Black Lives Matter-beweging en de dood van George Floyd in 2020 werd het al gauw door westerse overheden, linkse intelligentsia, verenigingen en eigenlijk alle toonaangevende maatschappelijke organisaties omarmd.

Het heeft geleid tot ‘canceling’, ‘genderneutrale’ toiletten, termen als ‘front hole’ als men vagina bedoelt, verplichte cursussen over diversiteit en inclusie op werkplekken, het aanduiden van ‘wit’ als men blank bedoelt, het afschaffen van Zwarte Piet en is ontaard in censuur en zelfs strafrechtelijk optreden als men zich niet conformeert aan de vaak arbitraire nieuwe regels.

Ook het bedrijfsleven is hierin meegegaan door standpunten in te nemen inzake klimaatverandering, discriminatie, lhbtiq+-rechten, immigratie en gendergelijkheid. Bedrijven vervaardigden en verkochten niet alleen meer producten maar matigden zich ook aan om hun klanten deze issues door de strot te duwen en ze te beleren.

De vraag is of dit een organische ontwikkeling was in de zin van meebewegen met een veranderende samenleving of dat hier andere stuwende krachten achter zaten en nog zitten.

Feit is dat bedrijven reageren op druk van overheden, investeerders en activistische groeperingen. ESG is daarbij een sleutelbegrip, wat staat voor ‘Environmental’, ‘Social’ en ‘Governance’, een kader waarmee duurzaamheid en maatschappelijke impact van bedrijven langs de lat worden gelegd. Men heeft het dan over een klimaatvriendelijke en sociaal-ethische vorm van ondernemen. ESG vindt zijn oorsprong in de zeventien Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) van de Verenigde Naties, die bij elkaar de bekende Agenda 2030 uitmaken. Bedrijven hebben zich daar niet spontaan aan gecommitteerd. De EU ziet zich als de ‘leading global partner’ voor het verwezenlijken van de SDG’s, waarvan de Green Deal een belangrijk onderdeel is. EU-regelgeving verlangt van bedrijven dat men verantwoording aflegt over risico’s en kansen die sociale en milieukwesties met zich meebrengen om zo investeerders, maatschappelijke organisaties (lees: ngo’s) en consumenten hierover te laten oordelen. In de Verenigde Staten bestaat soortgelijke regelgeving die nu door president Trump gesloopt wordt.

Bedrijven werden door deze regelgeving gedwongen om woke te zijn en kregen ook geen investeerderskapitaal van grote vermogensbeheerders als BlackRock en Vanguard als ze niet aan de woke eisen voldeden.

Het gezegde ‘Go woke, go broke’ werd echter een uiting van het feit dat de consument hier niet op zat te wachten en er niet door werd geamuseerd. Anheuser-Busch, de eigenaar van Bud Light-bier, kreeg in 2023 te maken met een boycot vanwege de socialemediamarketing door de transgender Dylan Mulvaney. Bud Light verkocht 25% minder bier door de samenwerking met Mulvaney. In 2023 werd Disney uitgeroepen tot de koning van de flops, met films die de woke ideologie uitdroegen. Snow White, de laatste politiek correcte film die in première ging, is ook geflopt.

111 Tanende gehoorzaamheid van bedrijven aan woke voorschriften en gecorrumpeerde wetenschap

Het verzet tegen het woke beleid van bedrijven komt ook uit de hoek van aandeelhouders. Anti-woke aandeelhouders nemen tactieken over van hun woke tegenstanders. Aandeelhouders bij S&P 500-bedrijven die 80% van de Amerikaanse markt beheersen, hebben in de eerste vijf maanden van 2024 over zeventig maatregelen tegen ESG-initiatieven gestemd. In 2020 was dat nog tienmaal minder. Hoewel niet alle voorstellen het halen dwingen ze het management wel hun steun aan woke doelen te verminderen of te schrappen.

En dan is er natuurlijk in de Verenigde Staten de verkiezing van Donald Trump die de woke dwang het laatste zetje richting exit heeft gegeven.

De EU trapt inmiddels nog op het gas met de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), waarbij grote bedrijven gedwongen worden regels met betrekking tot milieu en ‘sociale rechtvaardigheid’ over te nemen. Dit zal dan niet alleen van toepassing zijn op bedrijven die gevestigd zijn in de Europese Unie, maar ook op bedrijven met het hoofdkantoor in andere landen die producten en diensten leveren in de EU. Hier niet aan meewerken kan leiden tot boetes van 5% van de wereldwijde netto-omzet. Op 5 januari 2023 is deze richtlijn in werking getreden en startte de implementatieperiode voor nationale werkgevers van achttien maanden. Voor het financiële jaar 2024 zou de richtlijn al in Nederland geïmplementeerd moeten zijn, maar hoe de implementatie in Nederland eruitziet is nog niet definitief duidelijk. Duidelijk is wel dat met de komst van de Trump-regering en een mogelijke handelsoorlog met importheffingen en de opkomst van patriottische partijen in de EU, deze richtlijn wel eens in zwaar weer zou kunnen komen.

De woke koers van grote bedrijven lijkt dan, zeker in de Verenigde Staten, op zijn retour te zijn. BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft in januari jl. afstand genomen van woke en de ESG-initiatieven. Larry Fink, de bestuursvoorzitter van BlackRock, kent Trump persoonlijk en zal eieren voor zijn geld gekozen hebben. Steeds meer bedrijven, zoals bijv. Ford, trekken hun handen af van woke.

De vraag is of de EU zich een ‘alleingang’ zonder de Verenigde Staten kan veroorloven, net zoals bij de oorlog in Oekraïne. Met een dreigende handelsoorlog met diezelfde Verenigde Staten, activistische anti-woke aandeelhouders, consumenten die er hun neus vol van hebben en de opkomst van anti-globalistische partijen lijkt het een kwestie van tijd voor men een meer realistische koers gaat varen en stilletjes afstapt van de dwang om bedrijven woke te maken. De visie op de werkelijkheid zal plaats moeten maken voor de werkelijkheid. Bertold Brecht schreef: ‘Erst kommt das Fressen, dan die Moral’. Misschien is het wel ‘Das Fressen ist die Moral’.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Bedrijven werden gedwongen woke te zijn door regelgeving en ook om investeerderskapitaal van grote vermogensbeheerders te kunnen blijven verkrijgen.
  2. In de Verenigde Staten wordt soortgelijke regelgeving nu door president Trump gesloopt, terwijl de EU nog doorgaat met dwang.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.