Margreet Booij
er de eerste twee deelstaatverkiezingen in Thüringen en Saksen op 1 september viel al veel te melden. Het werd al heel snel duidelijk dat in Thüringen de SPD nog nipt de 5%-kiesdrempel zou bereiken, maar dat de andere landelijke regeringspartijen, Die Grünen en de FDP, in beide deelstaten uit het parlement leken te gaan verdwijnen. Als deze voorlopige uitslagen zo waren gebleven, was het drama voor de gevestigde partijen niet te overzien geweest. In Thüringen zijn Die Grünen weliswaar verdwenen, maar in Saksen zijn ze uiteindelijk nog net binnenboord gebleven. De CDU (Christen Democraten) – die in Saksen de AfD met slechts één procentpunt voorbleef – deelde via minister-president Kretschmer na de uitslag mee: “De AfD gaat in de oppositie en dat is een hele belangrijke taak.” Deze opmerking was qua hypocrisie nauwelijks te overtreffen.
Politiek Duitsland wenst uitsluiting
Een coalitie vormen wordt in alle deelstaten een heel gecompliceerde klus, vanwege hardnekkige uitsluiting van de AfD. Deze partij – die in de westerse media wordt voorgesteld als de eerste rechtse partij die sinds de tijd van Hitler succes heeft – is volgens de ‘voorgeschreven mening’ een gevaar voor de democratie. Ze worden gezien als te extreem en mogen niet meepraten als het gaat om het vormen van coalities. Dat men met Sahra Wagenknecht en haar communistische BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) als voormalig Linke wel wil samenwerken, is dan ook opmerkelijk. Het duidelijke hoofddoel is dat politiek Duitsland uitsluiting wenst van de AfD en dat ‘rechtvaardigt alle acties’. Maar Friedrich Merz (CDU) is verre van zorgenvrij, want er dreigt een scherpe scheidslijn te ontstaan binnen zijn partij. Hij heeft al vaak gedreigd met onmiddellijk ontslag voor CDU-politici die in welk gremium (bestuursorgaan) dan ook met de AfD samenwerken. Ondertussen zeggen zelfs de eigen CDU-politici en -aanhang dat Merz dan ondertussen een heel grote ontslagronde in gang gezet zou moeten hebben, want overal wordt samengewerkt met de AfD en dat vindt minstens de helft van de partijleden prima.
De 25-jarige partijloze burgemeester van Gartz (Brandenburg) Luca Piwodda, was op 9 september aanwezig bij de ARD-uitzending Hart aber Fair en maakte duidelijk zeer tevreden te zijn met zijn coöperatieve, vrijgevige helft van de gemeenteraad, allen AfD-ers en de meesten financieel in goeden doen. Zij doen voortdurend constructieve voorstellen aan Piwodda en behalve die te realiseren, financieren zij deze ook. Gartz is een arme gemeente die bijna nergens geld voor heeft en dat lossen de AfD-ers op door dringende zaken dan maar uit eigen zak te betalen. Piwodda uitte zich in de uitzending dan ook in felle bewoordingen over de twee politici van de SPD en de CDU. Hij verwoordde het als volgt: “Het enige wat u beiden doet is schelden op de AfD en hen overal voor verantwoordelijk houden, terwijl zij nog nooit ook maar één dag in een landelijke regering verantwoordelijkheid hebben gedragen.”
Dat is dan verrassenderwijs reclame op de televisie voor de AfD, in tegenstelling tot de supermarktketen Edeka, die € 8,5 miljoen heeft ontvangen van de minister van Economische Zaken Robert Habeck, om de AfD in de media zwart te maken. Dat is een duidelijk teken aan de wand dat de ‘stoplichtregering’ zich geen raad meer weet en de hulp van supermarkten nodig heeft om de AfD te demoniseren.
– einde artikel –
Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand
Volg ons op social media
Kijk en beluister Gezond Verstand via