Scroll Top

De NAVO, Big Tech en de strijd tegen de werkelijkheid

97 De NAVO, Big Tech en de strijd tegen de werkelijkheid

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

De NAVO, Big Tech en de strijd tegen de werkelijkheid

Sander Boon

Buiten het gezichtsveld van het grote publiek en in de schaduw van het westerse politieke toneel voltrekt zich een stille oorlog. Het is een strijd die zich afspeelt op het digitale slagveld: de controle over informatie. Dit machtsspel, dat aanvankelijk door de CIA, National Endowment for Democracy en hun aangestuurde ngo’s werd ingezet onder het mom van de bevordering van meningsuiting om kleurenrevoluties uit te lokken, is uitgegroeid tot een middel voor censuur en manipulatie van de eigen bevolking. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de NAVO, multinationals en mediaplatforms spelen een cruciale rol in het aansturen van deze informatiestrijd. Vooral westerse hoogopgeleiden zorgen vanwege hun conformisme en ontvankelijkheid voor ideologie op een leidende manier voor het implementeren van de voorgeschreven werkelijkheid, die steeds opzichtiger stukslaat op de echte werkelijkheid.
Dit artikel is alleen voor abonnees
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

De NAVO werd oorspronkelijk opgericht om de militaire veiligheid van Europa te waarborgen, maar volgend op het verlies van zijn bestaansreden is het door de VS voor eigen doeleinden gekaapt, en naast fysieke oorlogvoering zoals in Oekraïne, is het uitgebreid naar hybride oorlogvoering. Naast assistentie, training, tanks en bommen zijn nu digitale middelen, zoals sociale media en kunstmatige intelligentie (AI), belangrijke wapens geworden.

De Amerikaanse analist Mike Benz noemt deze verschuiving: ‘van tanks naar tweets’, omdat de strijd voor een belangrijk deel op socialemediaplatforms plaatsvindt. De NAVO constateerde in rapporten uit 2017 en 2018 (Strategic Foresight Analysis) dat in dit digitale tijdperk de inzet van louter fysieke middelen onvoldoende is om tegenstanders mee te neutraliseren. Dat kan ook zonder een schot te lossen. Heimelijke digitale manipulatie kan afwijkende meningen sturen en onderdrukken, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om verkiezingen zwaar te beïnvloeden. Wat aanvankelijk begon als een gerichte maar weinig succesvolle poging om online ongewenste ideeën te bestrijden, is inmiddels met behulp van AI-programma’s geëvolueerd tot een systeem dat complete narratieven van het internet kan verwijderen. Hoewel deze nieuwe vorm van censuur wordt gebillijkt als maatregel tegen verondersteld extremisme en autoritair leiderschap, wordt deze in het Westen steeds vaker ingezet om de vrije meningsuiting te beknotten en democratische processen te ondermijnen.

‘The Blob’ die alles bepaalt

Het samenspel van de door de NAVO opgezette informatie-infrastructuur en de westerse (geo)politieke en commerciële belangen, wordt door Benz ook wel ‘The Blob’ genoemd, een amoebe-achtige parasiet die maar blijft groeien. In een kortgeleden onthulde presentatie op het platform X van Elon Musk liet Benz zien hoe deze structuur sinds 2014 vorm kreeg en wat de belangrijkste organisaties zijn die hierin participeren. Het is een alliantie onder de paraplu van de ‘denktank van de NAVO’, de Atlantic Council. De belangrijkste deelnemers, financieel en organisatorisch, zijn het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het Pentagon, de CIA en USAID (United States Agency for International Development). Boven of achter deze alliantie staan de commerciële belangen van multinationals, energiebedrijven en de farmaceutische en voedselindustrie. Het is een nauw met elkaar verweven netwerk van overheidsinstellingen, inlichtingendiensten, grote bedrijven en mediaplatforms, die gezamenlijk bepalen welke politieke leiders aan de macht komen en welke commerciële en energiestrategieën worden gevolgd. De informatie-infrastructuur van de NAVO kan daarmee worden beschouwd als de public relations-machine van The Blob. Deze goedgeoliede machine duldt geen tegenspraak en werkt alleen samen met politieke en andere partijen die meegaand en voorspelbaar zijn. Stoorzenders worden omgekocht, onderdrukt of uitgeschakeld. Aan ongeveer tweehonderd journalisten van de westerse mainstream media werd hiertoe medio 2019 door de Atlantic Council tijdens een plenaire sessie geleerd om ongewenste feiten te verzwijgen, of als desinfomatie te etiketteren.

97 De NAVO, Big Tech en de strijd tegen de werkelijkheid

Benz’ presentatie benadrukte dat het beruchte geval van Hunter Bidens positie in het bestuur van Burisma binnen een groter geopolitiek spel past dan enkel de corruptie binnen de Biden-familie. Al sinds 2013 was er een CIA-geleide operatie gaande om Russische gasbelangen uit Oekraïne te verdrijven, met als doel Rusland economisch en militair te verzwakken. Dit plan moest Oekraïne dwingen om zijn grote publieke gasbedrijven te privatiseren, waardoor Amerikaanse en westerse energiebedrijven, zoals ExxonMobil en Chevron, de vrijkomende markt konden betreden. Daarnaast speelden hierbij ook de NAVO en Amerikaanse overheidsinstanties een rol. Zo organiseerde de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland, de Maidan-coup in 2014, om in Oekraïne een pro-Amerikaanse anti-Russische regering te installeren. De samenwerking tussen overheden en grote bedrijven werd intensiever, om hun zakelijke en geopolitieke belangen te waarborgen. Volgens Benz werden kwetsbare landen, zoals Oekraïne, door ‘schuldgeld’ afhankelijk van westerse financiële instellingen, wat leidde tot verlies van economische en politieke autonomie.

 Verstoring systeem

Sinds de verkiezing van Donald Trump en Brexit in 2016 wordt de informatie-infrastructuur van de NAVO niet alleen op geopolitiek vlak ingezet, maar ook om westerse democratische processen te manipuleren. Een groot en groeiend deel van de eigen bevolking wordt steeds meer als vijand gezien. De structuur voert tijdens verkiezingen een zorgvuldig geregisseerd schouwspel op, waarbij een illusie van keuze wordt gecreëerd. Populistische kandidaten worden vaak al in een vroeg stadium door middel van subtiele manipulatie uitgeschakeld, zodat uiteindelijk alleen leiders overblijven die de internationale orde niet bedreigen. Met name de onverwachte verkiezing van Trump in 2016 was een verstoring van dit systeem, aangezien hij niet voldeed aan de criteria van een kandidaat die in de pas liep met de gevestigde orde. Deze verstoring zette The Blob in beweging, wat sindsdien leidde tot een aanhoudende golf van politieke aanvallen en media-aandacht om Trumps presidentschap te ondermijnen, en zijn herverkiezing te voorkomen. Ook bij de Democratische coup tegen Joe Biden en het op de troon zetten van Kamala Harris bleek weer de actieve input van de informatie-infrastructuur. De voorheen als slecht functionerend gepresenteerde Harris werd vrijwel onmiddellijk en media-breed omarmd als de ‘vrolijke’ en competente ideale presidentskandidaat die Trump zou kunnen verslaan. Niet alleen door de media in de VS, maar overal in het Westen.

Nu Robert F. Kennedy jr., Elon Musk en Tulsi Gabbard, allen voorheen lid van de Democratische Partij, zich hebben gevoegd bij de Republikeinse verkiezingscampagne van Donald Trump – ook oud-Democraat – ziet het er echter slecht uit voor The Blob. De onzinnige theorie dat Trumps verkiezing in 2016 mogelijk was gemaakt door Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen is door de regering-Biden wederom van stal gehaald. Kennelijk is The Blob er helemaal niet gerust op dat Kamala Harris in november via onverstoorde stembusuitslagen tot president zal worden gekozen. Nieuwe sancties tegen de Russische media moeten dit beeld van Russische inmenging anno 2024 versterken. Mocht Trump in november ondanks alle manipulaties toch winnen, dan kan de huidige regering met verwijzing naar de nieuwe Russische inmenging ervoor kiezen de verkiezingsuitslag niet te accorderen en certificeren. Dit is niet ondenkbeeldig. Trump vormt namelijk een groot gevaar voor The Blob, zeker nu hij heeft aangegeven zowel de CIA-archieven aangaande de moord op JFK als de lijst van prominente bezoekers aan het ‘Epstein-eiland’ te openbaren, mocht hij tot nieuwe president worden verkozen.

 Hoogopgeleiden en Agenda 2030

De invloed van The Blob strekt zich uit tot voorbij de verkiezingen en beïnvloedt ook de manier waarop de werkelijkheid wordt gepresenteerd. Een opvallend fenomeen hierbij is het snelle mondiale conformisme, onder zowel technocraten als het publiek. Het aantal hoogopgeleiden in westerse samenlevingen is sterk toegenomen, en deze groepen vertonen – ondanks hun ogenschijnlijke individualisme – opvallend conformistisch gedrag. Ze zijn minder in de samenleving geworteld en volgen daardoor gemakkelijker het ‘gewenste’ wereldbeeld. Dit patroon wordt goed beschreven in het boek Excellent Sheep (2015) van William Deresiewicz. Tijdens de Covid-19-crisis werd dit wereldwijde totalitair aandoende conformisme voor het eerst duidelijk zichtbaar en daarna breidde het zich ook uit naar allerlei culturele en economische domeinen. Ideeën als het eten van vleesloos vlees, of insecten, waren aanvankelijk controversieel, maar werden al snel een soort nieuwe norm, aangedreven door internationale organisaties als de Verenigde Naties, de EU en het World Economic Forum. Dit conformisme is geen organische ontwikkeling, maar wordt doelbewust gestimuleerd door de zojuist genoemde machtige entiteiten.

Hoewel de steeds inniger samenwerking tussen officiële instituties en de steeds openlijker strijd tegen de vrijheid van meningsuiting angstwekkend en beklemmend zijn, kan tegelijkertijd worden geconstateerd dat de strijd van de westerse elites tegen zowel de eigen burgers als tegen geopolitieke tegenstanders desperaat overkomt. De opkomst van hybride oorlogsvoering, het mondiale conformisme en de pijlsnelle en brede verspreiding van nieuwe voorgeschreven werkelijkheden slaan steeds meer stuk op de echte werkelijkheid.

 

Wat vertel ik mijn medemens?

  1. Tegenstanders kunnen tegenwoordig worden geneutraliseerd zonder een schot te lossen.
  2. Westerse mainstream media werd in 2019 geleerd om ongewenste feiten te verzwijgen, of als desinfomatie te etiketteren.
  3. ‘The Blob’ is een nauw met elkaar verweven netwerk van overheidsinstellingen, inlichtingendiensten, grote bedrijven en mediaplatforms.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

X


Dit artikel is alleen voor abonnees
Login als abonnee of abonneer je om onbeperkt alle artikelen te lezen.
Word nu abonnee van Gezond Verstand Magazine

Kies uit een jaar– of kwartaalabonnement en ontvang de meest kritische en onafhankelijke kijk op actuele onderwerpen.
Wil je liever digitaal lezen? Voor slechts €60 per jaar heb je al een digitaal abonnement.
Je krijgt na je bestelling direct toegang tot alle uitgaven op de website.

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.