Scroll Top

Schoofs gedachteloze voortzetting

96 Schoofs gedachteloze voortzetting

Gezond Verstand is jarig!

In september 2024 start de 5e jaargang van Gezond Verstand. En om dat te vieren geven we in de zomerperiode de 12 meest gelezen + 12 gloednieuwe artikelen cadeau. We publiceren iedere dag gratis artikel.

Bovendien hebben we de artikelen gebundeld in een PDF die je gratis kunt downloaden. En, als klap op de vuurpijl presenteren we ook de nieuwe opmaak van Gezond Verstand.

Laat je verrassen door het vernieuwde ontwerp en deel de artikelen en PDF op social media, met vrienden en familie!

Schoofs gedachteloze voortzetting

Ralf Dekker

In de eerste dagen van het nieuwe Nederlandse kabinet rees het beeld op van een geheel van tegenstrijdigheden, frustraties en zelfs vijandschap aan elkaar hangende regeringsconstructie, met een minister-president die zich daarvan goeddeels onbewust lijkt, en onbekommerd door wil gaan om de lijnen van zijn voorganger voort te zetten. Onvermijdelijk, zou men denken, met een ‘apolitiek’ ingevulde positie van de premier als vijfde keus.

Gelukkig voor het kabinet begon meteen na zijn aantreden het zomerreces. In Nederland breekt dan steevast de komkommertijd aan, waarbij – wat er ook gebeurt – zowel de politiek als de nieuwsmedia vakantie nemen en van het publieke bestuur niets meer wordt vernomen dat van enig belang is. Hoewel deze zomer geopolitieke spanningen overal in de wereld tot het kookpunt oplopen met verwoestende oorlogen, moordaanslagen, politieke omwentelingen en spectaculaire nieuwsonthullingen, blijft het in Nederland komkommertijd tot begin september, tot het einde van het politieke reces.

Zelenski en Lyndsey Graham

Tijdens het reces kon het nieuwe kabinet, met de premier voorop, rustig de tijd nemen voor wat kennismakingsgesprekken en ontspanning. De eerste externe politieke activiteiten van Schoof waren een kennismaking met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, met Volodimir Zelenski, de leider van Oekraïne, en met de leiders binnen de NAVO-top. Hierbij gaf Schoof publiekelijk (o.a. via Twitter/X) te kennen het bestaande beleid van Nederland op het gebied van de EU, de NAVO en de steun aan Oekraïne met kracht voort te zetten. Op 17 augustus ontving Schoof zelfs prominent Republikeins senator Lyndsey Graham in het Catshuis. Graham wordt zelfs door Republikeinen in de VS beschouwd als een extreme anti-Ruslandhavik. In veel kritisch commentaar, ook in de gevestigde media, geldt hij als een Koude Oorlog-overblijfsel. Hij is sterk voor uitbreiding van de NAVO-ondersteuning van Oekraïne. De voortgaande ondersteuning door Nederland van Oekraïne in haar strijd met Rusland was hier dan ook onderwerp van gesprek.

Van enig gas terugnemen op deze gevoelige dossiers is dus geen enkele sprake; de onder Rutte ingezette richting lijkt zelfs te worden versterkt. Dit terwijl het hier dossiers betreft waar de sterk vooroplopende positie van Nederland in het recente verleden vooral veel te maken leek te hebben met de NAVO-ambities van Rutte, en helemaal niet strookt met de richting die de PVV in haar verkiezingsprogramma heeft aangegeven.

Ondertussen trachtte Dick Schoof tijdens de recesperiode enigszins de rol te spelen van vader des vaderlands door zich voortdurend te laten zien en horen met Nederlandse olympische sporters en te verschijnen in een populair praatprogramma op de televisie. Eigenlijk is dit ongepast. De man is niet democratisch gekozen en vertegenwoordigt dus strikt genomen niemand. Bovendien is hij overduidelijk niet degene die de richting bepaalt en geeft hij louter procedurele antwoorden. Het blijft een ongemakkelijke situatie.

96 Schoofs gedachteloze voortzetting

Mr. Deepstate

Het feit dat Dick Schoof in zijn ambtelijke loopbaan achtereenvolgens verantwoordelijk was voor o.a. de NCTV, de AIVD en de ambtenarij van het ministerie van Justitie en Veiligheid, brengt met zich mee dat een groot deel van de vrijheidsbeperkende en -onderdrukkende maatregelen van de laatste jaren met zijn goedkeuring of zelfs onder zijn operationele eindverantwoordelijkheid zijn uitgevoerd. Het gaat dan bijvoorbeeld over de controle en censuur op social media, de diverse coronamaatregelen en de rechtsvervolging van o.a. Willem Engel en Gideon van Meijeren in het kader van ‘opruiing’ en ‘anti-institutioneel extremisme’. Schoof wordt in kritische kringen dan ook wel Mr. Deepstate genoemd. Het feit dat uitgerekend deze man nu als minister-president is benoemd wordt hier dan ook als de definitieve machtsgreep van de Deep State gezien.

Hier speelt zoals bekend een steeds sterkere internationalisering, waarbij in het kader van ‘Nine Eyes’ intensief wordt samengewerkt en uitgewisseld met geheime diensten uit de Angelsaksische wereld (‘Five Eyes’) en Frankrijk, Denemarken, Noorwegen en Nederland. Hierdoor kan men via een internationale route nationale regelgeving omzeilen.

Het valt niet te ontkennen dat met de benoeming van Schoof een trend van depolitisering, technocratisering en globalisering stevig wordt voortgezet. Dat de nu grootste partij, de PVV met 37 zetels, deel mag uitmaken van de regeringscoalitie is haar zoveel waard, dat zij nagenoeg alle bepalende partijstandpunten hiervoor heeft ingeleverd. Bij zijn onwennige optreden bij het grote debat over de regeringsverklaring was bij Schoof weinig zichtbaar van een persoonlijke verbondenheid met het oorspronkelijke PVV-gedachtegoed of van enige sympathie voor het welwillende deel van de oppositie. Veeleer leek hij te trachten ook bij de agressief agerende linkerkant van de oppositie geaccepteerd te worden.

De VVD is qua grootte de tweede in de coalitie, voor het eerst sinds lange tijd zonder Rutte, en intern verdeeld over de koers en de wenselijkheid om aan dit kabinet mee te doen. Nieuw Sociaal Contract (NSC), een nieuwe middenpartij onder leiding van Pieter Omtzigt, is in Tweede Kamerzeteltal bijna even groot als de VVD, maar lijkt instabiel door haar snelle groei, onvoorspelbaarheid van haar leider en sterke daling in de peilingen. Ook binnen NSC is sterke verdeeldheid over de houdbaarheid van de combinatie met de PVV. En ten slotte de Boeren Burger Beweging (BBB), een recentelijk opgebouwde partij, voornamelijk uit de behoudende kant van het CDA, met een enorme vertegenwoordiging in de Eerste Kamer – daar is zij de grootste met zestien zetels – maar met een relatief bescheiden zeven Tweede Kamerzetels. Die mag met politieke ideeën goochelen, maar is tot stand gekomen als middel om de ondersteboven vlaggen van protesterende boeren weer rechtop te krijgen in een verkiezingscampagne die, naar nu blijkt, de boerenstand vooral valse hoop heeft geboden.

Uitvoerder van buitenlandse opdrachten

Voor visie moet je bij de opticien zijn, was een van Ruttes gevleugelde uitspraken. Bestuurlijke vergezichten en filosofische beschouwingen waren niet erg aan Rutte besteed. Slechts bij hoge uitzondering liet hij zich verleiden tot beschouwingen over de langere termijn. Die kon hij vervolgens ook weer zomaar vergeten. Maar hij ging er wel over. Bij hem kwam alles samen. Hij was erop aanspreekbaar.

Bij zijn opvolger is de situatie anders. Die opereert naar buiten toe als niet meer dan een woordvoerder en is zelf helemaal niet op een politieke visie aanspreekbaar. Het besturen van Nederland lijkt voor hem een ‘uitvoeringsklus’ waarbij instructies over de hoofdrichting van elders komen. Van buiten Den Haag, van EU, NAVO, VN, en in het bijzonder het Amerikaanse apparaat Homeland Security. Schoof is een uitvoerder, een technocraat.

Een geregisseerde overname? Van regie door de Deep State lijkt in ieder geval weinig sprake. Maar dat maakt niets uit: de tendens van gedachteloos globalisme en technocratie gaat onverminderd door.

– einde artikel –

Je las een Premium artikel uit Gezond Verstand

Volg ons op social media

Kijk en beluister Gezond Verstand via

Gerelateerde berichten

Privacybeleid
Wanneer u onze website bezoekt, dan kan deze informatie via je browser opslaan voor specifieke services, meestal in de vorm van cookies. Hieronder kunt je je privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van cookies van invloed kan zijn op je ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.